Bademcik İltihabı Nedir?
Tonsillit, boğazın arkasında bulunan bademciklerin iltihaplanmasıdır. Bademcikler, vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olan lenf dokusu kümeleridir. Tonsillit genellikle bakteri veya virüslerden kaynaklanır.
Tonsillit belirtileri
Bademcik iltihabının en yaygın belirtileri şunlardır: Boğaz ağrısı Yutma zorluğu Ateş Baş ağrısı Yorgunluk Şişmiş lenf düğümleri Kırmızı ve şişmiş boğaz Bademciklerde beyaz veya sarı bir kaplama
Tonsillitin Nedenleri
Bademcik iltihabının en yaygın nedeni beta-hemolitik streptokok bakterisidir. Bu bakteri boğaz ağrısının en yaygın nedenidir. Bademcik iltihabı ayrıca grip, soğuk algınlığı ve diğer viral enfeksiyonlardan da kaynaklanabilir.
Tonsillit Tanısı
Tonsillit genellikle bir doktor tarafından yapılan fiziksel muayene ile teşhis edilir. Bir doktor, boğazın görünümünü inceleyerek ve semptomları sorarak durumu teşhis edebilir. Bazı durumlarda, bir doktor bakteriyel bir enfeksiyonu doğrulamak için kan testi veya boğaz kültürü isteyebilir.
Tonsillit Tedavisi
Bademcik iltihabının tedavisi nedenine bağlı olarak değişir. Bakteriyel bademcik iltihabı antibiyotiklerle tedavi edilir. Viral bademcik iltihabında antibiyotik tedavisi gerekli değildir ancak semptomları hafifletmek için ağrı kesiciler ve iltihap önleyici ilaçlar kullanılabilir.
Tonsillitin Komplikasyonları
Bademcik iltihabı bazen aşağıdakiler de dahil olmak üzere ciddi komplikasyonlara yol açabilir: Bademcik apsesi Peritonsillit Septisemi Nefrit Menenjit Artrit
Bademcik İltihabının Önlenmesi
Bademcik iltihabını önlemek için şu önlemler alınabilir: Ellerinizi sık sık yıkayın. Hasta insanlarla yakın temastan kaçının. Hastaysanız, başkalarına bulaştırmamak için evde kalın.
Kronik Tonsillit
Tonsillit yılda 7-8 kez tekrarlıyorsa kronik olarak kabul edilir. Kronik bademcik iltihabı bademciklerin işlevini bozabilir ve ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Kronik bademcik iltihabı, bademciklerin cerrahi olarak çıkarılmasıyla tedavi edilir.
Bademcik iltihabını tedavi etmek için evde yapabileceğiniz şeyler
Bademcik iltihabını tedavi etmek için evde yapabileceğiniz bazı şeyler şunlardır: Bol miktarda sıvı için. Ağrı kesici ve iltihap önleyici ilaçlar alın. Boğazınızı tuzlu suyla gargara yapın. Sıcak bir kompres uygulayın. Bol bol dinlenin.
Çözüm
Tonsillit, boğazın arkasında bulunan bademciklerin iltihaplanmasıdır. Bakteri veya virüslerden kaynaklanabilir. Tonsillitin en yaygın belirtileri boğaz ağrısı, yutma zorluğu, ateş, baş ağrısı, yorgunluk ve şişmiş lenf düğümleridir. Tonsillitin tedavisi nedenine bağlı olarak değişir. Bakteriyel tonsillit antibiyotiklerle, viral tonsillit ise ağrı kesiciler ve iltihap giderici ilaçlarla tedavi edilir. Tonsillit bazı durumlarda ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Kronik tonsillit bademciklerin cerrahi olarak çıkarılmasıyla tedavi edilir.
Bir yanıt bırakın