
Logoterapi, Dr. Viktor Frankl (1905-1997) tarafından kurulan bir felsefe ve psikoloji okuludur ve aynı zamanda “Üçüncü Viyana Psikoloji Okulu .. “Logoterapi nedir?” Soruya geldiğimizde, bu tedavinin Yunanca “logos Olan. “Anlam yoluyla terapi fikrini savunan logoterapi ;; aynı zamanda geleneksel terapinin“ terapi yoluyla anlam ”fikriyle çelişkili olarak ortaya çıkmasıyla dikkat çekti. Şimdi isterseniz, “Logoterapi nedir?” Sorunun cevabını ayrıntılı olarak görelim.
Logoterapi nedir?
Logoterapi, anlam odaklı bir psikoterapi yöntemidir, ancak aynı zamanda insanlık kavramı psikolojinin ötesinde de ilgilenir. Başka bir deyişle, logoterapi insanın geistine ulaşmayı ve insanda gizlenmiş bu güçleri harekete geçirmeyi amaçlamaktadır. (Geist: Ruh, Zihin)
Frankl logoterapinin temellerini koyarken, tamamlayıcılık için varoluş analizi kavramına da dokundu. Bu noktada, varoluş analizi logoterapinin temellerini oluşturur.
Logoterapiye göre, her insan sonsuz bir anlam arıyor. Bu görevde biri önlenirse, varoluşsal alanla yüzleşmeye başlar. Varoluşsal boşluk insanları nevrotik bozukluklar ve davranışsal bozukluklar gibi durumlara götürür. Bu anlarda keşfedilmeyi bekleyen anlam ve önemi, iyileştirmek ve geliştirmek için olumlu adımların başlangıcı olacak.
Logoterapi nasıl ortaya çıktı?
Auschwitsz – Nazi toplama kampı
Logoterapi’nin kurucusu Viktor Frankl, 26 Mart 1905’te Viyana’da doğdu. Çok genç yaşta tıp ve doğaya olan ilgisini başlatan Frankl, hayatında bir zamanlar Auschwitsz de dahil olmak üzere dört toplama kampında kaldı. Hayatında Victor Frankl, insanın anlam bulma kapasitesi olduğunu gösteren retorik yaptı. Ruhu sayesinde benzersiz olduğunu düşünmesine rağmen, insan doğasının hiçbir şeye indirilmesine her zaman karşı çıktı.
Bu düşüncelerin Victor Frankl’in Nazi kampında ele geçirildiği dönemlerde meydana geldiği belirtiliyor. İntihar hastalarıyla Frankl’deki deneyimleriyle logoterapinin temellerini attı ve toplama kampında kazandı. Frankl, insanların en kötü ve zor durumlarda ve hayatta kalma çabalarında olsa bile bir amaca sahip olduklarını ve böylece motivasyon kazandıklarını gördü.
Logoterapi yaklaşımı ve amaç
Geleceğe ve anlam arayışına odaklanmak “Logoterapi nedir?” Soruyu açık bir şekilde özetler. Bununla birlikte, logoterapinin üç temel ilkesi aşağıdaki gibi görünmektedir:
İrade özgürlüğü, arzunun algısı
Bu prensiplere dayanan logoterapi; Antropolojik, felsefi ve kişilik teorisi.
İrade özgürlüğü
İnsan, hayatında anlam bulma çabası olduğunda irade özgürlüğüne sahiptir. Biri bu anlamı bulmaktan sorumludur ve bu noktada tüm varlıktan özeldir.
Anlam arzusu
İnsanlar hayatlarına anlam katma çabasıyla motive olurlar. Bu noktada, insanlar mutlu olmak ve ona yönelmek için bir neden bulurlar.
Yaşam algısı
Koşullardan bağımsız olarak, yaşam boyunca sonsuz anlamlar vardır. İnsanlar bu anlamı bulmak zorunda.
Logoterapinin amacı hakkında varsayımlar
Logoterapinin amaçlarından biri yaşamın anlamını bulmaktır.
Logoterapi temelinde bazı varsayımlar vardır. Bu varsayımlar:
İnsan vücudu, zihin ve ruh ruhtan oluşur. Hayatın anlamını ne getirirse getirsin her zaman mevcuttur. Hayattaki acıya katlanmak, hayattaki anlamı bulmaktır. Her insan, toplumun değerlerine uymak için insanların anlamını bulmanın anlamını bulmakta özgürdür.
Bu varsayımlarla, günümüze logoterapi adını taşıdı.
Neden logoterapi?
Logoterapi insan hayatına birçok yeni bakış açısı getiriyor. Bireyler logoterapi yoluyla daha olumlu ve anlamlı bir yaşam seçerler. Ayrıca logoterapi:
Bireyin mevcut problemini anlamak, sorunun bu değişikliklerin kalıcı olduğu konusunda yaşanamaz düşüncelerin nereden kaynaklandığını görmenin güçlü yönlerini fark etmez.
Bireylere anlamlı bir yaşam sağlar ve kişinin mevcut sorunlarda doğru yaklaşımı ve doğru davranışı kazanmasını sağlar.
Logoterapi psikoterapi süreci
Logoterapi, olayla sonuçlanabilecek bir yöntem değildir, bir sürece ihtiyaç duyar.
Olağan psikoterapi yaklaşımından farklı teknikler uygulayan logoterapi; Müşterileri yönlendirmemesi için istemcilerin anlamını bulmasına yardımcı olacak bir süreci izler. Bu sürecin önemli noktalarından biri kapasitelerdir. Müşterilerin kapasiteleri, logoterapinin süresini ve etkinliğini belirleyen bir faktördür.
Aynı zamanda “Logoterapi nedir?” Ayrıca sorunun bir cevabı ararken yaşamın anlamını sorgulamaktan bahsettik. Bu soruları yapmak için kullandığımız bazı soru kalıpları var.
Hayatın anlamı nedir? Burada ne yapıyorum? Neden dünyadayım? Bu dünyadaki hedefim nerede?
Yaşamı sorgulamayı amaçlayan bu sorular, günlük yaşamda ve herhangi bir zihinsel sorunun eşlik etmesi de ortaya çıkabilir. Bu soruşturmalarda, yaşamın anlamını keşfetmenin üç temel yolunun gösterilmiştir.
İnsanlara karşı bir tutum geliştirmek için sosyal ilişkilerle bir anlam yaratmak için somut bir iş yaratmak
Bu yollar insanların yaşamlarını anlamlandırır, böylece hayatta yeni bir amaç belirlenir.
Logoterapi seansları sırasında ve oturumun dışında bile, müşteriler hayattaki tüm seçenekleri kendileri yaparlar. Terapist asla bir yönlendirmede değildir, kişi seçimi için seçimini ve sorumluluğunu almak zorundadır.
Hangi hastalıklar logoterapi başarılıdır?
Logoterapi depresyon tedavisinde kullanılabilir.
Hemen hemen tüm hastalıklarda aktif bir rol oynadığı bilinen logoterapi, kişinin yaşamında olumsuzluğu tedavi eder ve pozitifleri daha yakından tedavi eder. Bu tedavi yöntemi özellikle:
Travmadeprepruster atakstress-önemli bozukluklar Performans Kontrol Bozukluğu
Bu gibi durumlarda fayda sağlar ve insanları yaşamlarının anlamlı yönleriyle bir araya getirir.
Logoterapinin dört aşaması
“Logoterapi nedir?” Bize baktığımızda, anlam arayışında olduğumuzu vurgulamanın tanımları ortaya çıktı. Peki bu aramayı logoterapide nasıl yaparız? Başka bir deyişle, insanların yaşamlarında var olan sorunları pozitiflerle değiştirmek için hangi aşamalardan geçtiğimiz, şimdi ona bakacağız.
Semptomlardan uzaklığı sağlamak için: İnsan, hayatındaki semptomlar arasında bir mesafe koyduğu için iyileşmek için adımlar atacaktır. Hayata harici bir gözle bakabilmek, bu mesafeyi sağlamak için araç olacaktır. parçalardır. Anlam, müşteri ve danışmanla işbirliği ile keşfedilir.
Süreçte bu aşamalarla yapılan logoterapi kalıcı bir yöntemdir, çünkü mevcut durumun güçlü yönlerini ve tutumların farkındalığını ortaya koymaktadır.
Logoterapi Günlük Yaşama Nasıl Uyarlanır?
Günlük yaşamınızda logoterapi de uygulayabilirsiniz.
Logoterapinin tutumlarını ve varsayımlarını benimsemek ve bu yönde bir yaşam çizgisi çekmek bireye daha rahat bir yaşam sunacaktır. Bu, günlük yaşamımızda psikoterapi süreciyle sınırlı olmaması gereken logoterapi kullandığımız anlamına gelir:
Kişinin sorumlulukları, arzuları arzu ve düşünme ve rolü karşılamak için en kötüsü karşılamak için en kötü aşmak için en kötü üst üste gelmek için yeni anlamlar yaratan insanlar içindeki yeni anlamlarla karşılaşmaktan kaçınmak için evdeki insanlarla anlamlı ilişkiler kurmak için başarılı ve yaratıcı girişimler başarılı ve yaratıcı girişimler
Bu, günlük yaşamımızdaki durumları yansıttığımız anlamına gelir.
Psikoloji alanında kullanılan teknikleri öğrenmeye devam etmek istiyorsanız, ters psikoloji nedir? Örnekler nelerdir? Ayrıca başlıklı makalemizi de ziyaret etmelisiniz.
Sık sorulan sorular
Logoterapinin amacı nedir?
Bu terapi yönteminin temel amacı anlam vermektir.
Logoterapi kim yapar?
Bu alanda eğitim alan psikoloji bölümleri mezunları terapi yapabilir.
Hangi toplama kampı Viktor Frankl’di?
Frankl, Auschwitz ve Dachau’daki toplama kamplarından kaldı ve bu kamplarda ailesini kaybetti.
Bir yanıt bırakın