Irtifak Hakki Nedir 2024-2025 Güncel Bilimsel Bilgiler – Sözlük Anlamı Ne?

İrtifa Nedir?
İrtifak, bir taşınmaz üzerinde başka bir taşınmaz lehine tesis edilen ve taşınmaz sahibinin yüklenen taşınmazdan belirli bir şekilde faydalanmasını sağlayan hak olarak tanımlanabilir. İrtifak hakkı sınırlı bir taşınmaz mülkiyetidir. İrtifak hakkı bir gayrimenkul üzerindeki mülkiyet hakkını sınırlar. Bu sınırlama, hak sahibi taşınmaz sahibinin yüklenen taşınmaz üzerinde bazı yetkilerini kullanmasına veya bazı yetkilerini kullanmamasına neden olur. Örneğin bir yol üzerinde geçiş hakkı olan bir mülkün sahibi, o yolu her türlü araç ve teçhizatla geçebilir. Bu durum, yol sahibinin, taşınmaz sahibinin geçiş hakkını kullanarak geçişine engel olmamasını gerektirir. İrtifak hakkı gayrimenkul lehine veya şahsa kurulabilir. Taşınmaz lehine kurulan irtifak hakkı, bir taşınmaz üzerinde başka bir taşınmaz lehine tesis edilir. Kişisel irtifak hakkı mülkiyet hakkına sahip olmayan kişi lehine kurulur.

İrtifak Hakkının Özellikleri
İrtifakın ana özellikleri aşağıdaki gibidir:

Sınırlı bir haktır. İrtifak hakkı sınırlı bir taşınmaz mülkiyetidir. Bu nedenle hak sahibi taşınmaz sahibinin yüklenen taşınmazın mülkiyeti hakkı bulunmamaktadır.
Bu ayni bir haktır. Taşınmaz üzerinde irtifak hakkı kurulduğundan taşınmazın devri ile devredilir.
Bu özel bir haktır. İrtifak hakkı, hak sahibi taşınmaz sahibine, belli bir taşınmazdan belli bir şekilde yararlanma olanağı tanır.
Üçüncü kişilere karşı etkilidir. İrtifak hakkı, taşınmaz maliklerine karşı olduğu gibi, taşınmaz maliklerine karşı da geçerlidir.

İrtifak Hakkı Türleri
İrtifak hakları kuruluş amacına göre çeşitli türlere ayrılmaktadır. Bunların başlıca türleri şunlardır:

Geçiş hakkı: Bir taşınmazın sahibine, taşınmazına ulaşmak veya faydalanmak amacıyla başka bir taşınmazın üzerinden geçiş hakkı tanıyan bir irtifak hakkıdır.
İntifa hakkı: Bir gayrimenkul sahibinin, gayrimenkulden yararlanma hakkını başkasına devrettiği irtifak hakkıdır.
Gezinme hakkı: Bir taşınmazın, taşınmazını kullanmak amacıyla başka bir taşınmazdan geçmesine olanak sağlayan irtifak hakkıdır.

Geçiş Hakkı
Geçiş hakkı, bir taşınmazın, taşınmazına ulaşmak veya faydalanmak amacıyla başka bir taşınmazın üzerinden geçmesine olanak sağlayan irtifak hakkıdır. Geçiş hakkı uygulamada en yaygın irtifak türüdür. Geçiş hakkının kurulabilmesi için taşınmazın sahibi ile geçiş hakkının kurulmasını isteyen kişi arasında bir sözleşme yapılması gerekmektedir. Bu sözleşmenin resmi olarak noterde yapılması gerekmektedir. Geçiş hakkı, taşınmaz maliki tarafından tek taraflı olarak da tesis edilebilir. Bu durumda taşınmazın sahibi, taşınmazı üzerinde geçiş hakkı tesisine ilişkin bildirimde bulunur. Bu bildirim noter tarafından hazırlanır ve taşınmazın sahibi tarafından imzalanır. Geçiş hakkının kurulabilmesi için taşınmazın sahibi ile geçiş hakkının kurulmasını isteyen kişi arasında bir anlaşmanın olması gerekir. Eğer bu anlaşmaya varılamazsa, geçiş hakkının tesis edilmesi için mahkemeye başvurulabilir. Geçiş hakkı, geçiş hakkı kurulmasını isteyen kişinin ihtiyaçlarına göre sınırlı veya sınırsız olarak kurulabilir. Yalnızca belirli bir amaç için kullanılmak üzere sınırlı bir geçiş hakkı tesis edilmiştir. Örneğin bir mülkün inşası için geçiş hakkı tesis edilebilir. Her türlü amaç için kullanılmak üzere sınırsız geçiş hakkı tesis edilmiştir. Geçiş hakkı, mülk sahibi tarafından kaldırılabilir. Bu durumda taşınmazın maliki, geçiş hakkının kaldırıldığını, geçiş hakkı sahibine bildirmek zorundadır.
intifa hakkı
İntifa hakkı, bir taşınmaz sahibinin, taşınmazdan yararlanma hakkını başkasına devrettiği bir irtifak hakkıdır. İntifa hakkı sahibi taşınmazdan yararlanma hakkına sahiptir. Bu hak, meyvelerinden yararlanma, yararlanma ve tüketme hakkını da içerir. İntifa hakkı, taşınmazın maliki tarafından tek taraflı olarak da tesis edilebilir. Bu durumda taşınmazın sahibi

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*