İştirak Nedir?
Kelime anlamı
Bağlılık kelime, Arapça “el-iltisâk” Kelime Türkçe’ye de geçmiştir. “İltisak” Kelimenin anlamı “bir şeye bağlanmak, onunla ilişki kurmak, bağ kurmak”tır.
Tasavvufta Anlamı
Tasavvufta iltisak, “Allah’tan başka her şeye bağlanma” anlamına gelir. Bir insanın ölümden önceki hayatı, bu hayatta ilişki kurduğu varlıklar ve onlara ilişkin eğilimleri, tutumları ve davranışları için kullanılan bir tasavvuf ve etik terimdir.
İnsanın bağlandığı şeyler, onu Allah’tan uzaklaştıran şeylerdir. Bunlar dünya nimetleri, maddi değerler, dünya zevkleri, nefsin arzu ve tutkuları gibi şeyler olabilir.
Tasavvufta aidiyet, insanın kurtuluşunun önündeki en büyük engellerden biri olarak görülmektedir. İnsan, bağlılık bağlarını koparmadıkça Allah’a ulaşamaz ve kurtuluşa eremez.
Bağlanma bağlarını koparmakİnsan her şeyden önce dünyayı ve nimetlerini gerçek değerinde görmelidir. Dünyanın geçici ve aldatıcı olduğunu, gerçek mutluluk ve huzurun Allah’ta olduğunu bilmelidir.
Dünyayı ve içindeki nimetleri gerçek değerleriyle gördükten sonra, insan onlardan uzak durmaya çalışmalıdır. Bunun için, ruhunun arzu ve tutkularına karşı koymayı öğrenmelidir.
Bağlanma bağlarını koparmakbir kişinin Aşağıdakileri yapmalısınız:
Dünyayı ve nimetlerini gerçek değerinde görmek. Nefsin arzu ve tutkularına direnmek. Allah’a yönelmek ve O’na bağlanmak.
Bağlılık bağlarını koparmanın yolları
Bağlanma bağlarını koparmakAşağıdaki yollar izlenmelidir:
Allah sevgisini arttırmak: Bir kimsenin Allah’a olan sevgisi artarsa, Allah’tan başka şeylere olan sevgisi azalır.
Allah’ın azametini ve kudretini düşünün: İnsan, Allah’ın azametini ve kudretini düşündükçe, dünyanın ve içindeki nimetlerin ne kadar önemsiz olduğunu anlayacaktır.
Ahireti düşünmek: İnsan ahireti düşünerek dünya hayatına olan bağlılığını ortadan kaldırır.
Büyük sufilerden nasihat almak: Büyük tasavvuf büyükleri aidiyet bağlarını kırmak için gerekli tavsiyelerde bulunmuşlardır.
Sadakat bağlarını koparmanın faydaları
Bağlılık bağlarını koparmak Birçok faydası vardır. Bunlar şunlardır:
Allah’a yakınlaşmak: İnsan, Allah’a olan bağlılık bağlarını koparmakla yakınlaşır.
Dünya nimetlerine karşı kayıtsız kalmak: İnsan, bağlılık bağlarını koparınca dünya nimetlerine karşı duyarsızlaşır.
Barış ve mutluluğa ulaşmak: İnsan, bağlılık bağlarını kopararak huzura ve mutluluğa ulaşır.
Sonuç olarakbağlanma, insanın Tanrı dışındaki her şeye bağlanmasıdır. Tasavvufta bağlanma, insanın kurtuluşunun önündeki en büyük engellerden biri olarak görülür. Bağlanma bağlarını kırarak insan Tanrı’ya daha yakın olabilir, dünyevi nimetlere karşı kayıtsız kalabilir ve huzur ve mutluluğa ulaşabilir.
Bir yanıt bırakın