Fanatizm Nedir? Fanatizm Psikolojik Bir Rahatsızlık mıdır?

Temel olarak, belirli kavramlar etrafında oluşturulan topluluklara fikirler üzerindeki kesinlik gereksinimi ile bağlantılı olduğu ilkelere fanatizm denir. Zaman içinde tahliye edilen ve tabudan yapılmış inançların koşulsuz savunmasını açıklayan fanatizm kavramı, çatışmalara ve katliamlara neden olabilir. Bu nedenle, ateşli savunuculara sahip grupların radikal eylemleri fanatizme bağlıdır ve aşırı noktalara ulaştıklarında linç ve benzer eylemler meydana gelebilir. Bu makalede, “Fanatizm nedir?” Konuya ayrıntılı bir giriş yapacağız.

Fanatizmin tanımı

Dini, politik, ırksal veya sportif bir anlamda belirli bir düşünceyi kabul etmek fanatizm sorununun cevabıdır.

Fanatizm; Herhangi bir düşüncenin, politik, sportif, ırksal, cinsiyete dayalı ve diğer birçok grubun odak noktasında olan insanların belirli düşüncelerinin koşulsuz kabulü durumudur. Vakaların ateşli ve yıkıcı olabilecek kötü noktalara ulaşma olasılığı, fanatizmin psikolojik tedavisini yapar. Olaylara takıntılı olmak ve bir fikrin koşulsuz hakkı etrafında bir tavır almak için, belirli bir süreç olmasa bile, bir aşamada psikoloji çalışması alanına dahil edilmelidir.

Bir hayrana göre, savunduğu görüş anlamda doğru ve net olmalıdır. Aksi takdirde, partiyi veya düşünceyi değiştirme olasılığı, kişinin yarısını veya hatta eksikliğini ifade edecektir. Kişinin kendi zihninde kurduğu bu fantezi, fanatizmin tam ödülünü sosyal olarak verir. Topluluklar genellikle mantıklarına uymasalar da, savundukları değerleri değiştirmeye cesaret edemezler.

Fanatizmi temel olarak iki farklı alanda incelemek mümkündür. Bu alanlardan biri bilimsel olarak, diğeri psikolojik olarak düşünülmelidir.

Bilimsel bakış: düşüncenin kesinliği

Fanatizm bilimsel olarak imkansız bir fenomendir.

Bilimsel gerçekler incelendiğinde, bugün koşulsuz kesinlik hakkında konuşmak mümkün değildir. Dahası, bu sadece Heisenberg’in “belirsizlik” fikri ile sınırlı değildir. Evren olarak içinde olduğumuz boyut, Mezoboyut, yani orta boyut olarak adlandırılır. Bu boyutta, konularda çok fazla değişkenin varlığı kesinlik hakkında konuşmayı imkansız hale getirir.

Fanatizmi bir argüman olarak savunmak temelde mümkün değildir. Bir şeyin kesin doğruluğunun mümkün olmadığı durumlarda, fanatizme atfedilen özellikler gerçeği yansıtmayacaktır. Örneğin; Bir spor takımının koşulsuz takımından daha üstün ve daha güçlü olmak gibi bir şey yoktur. Durum böyle olabilirse; Rakip ekibi ve bu nedenle rakip takımın fanatik olmamalıdır. Bu nedenle, fanatizmin en açık cümlede anlamsız bir fenomen olduğunu söyleyebiliriz.

Psikolojik Perspektif: Evrimsel Psikoloji

Psikolojik olarak, fanatizm, erken yaşlarda insan yaşamında yerini almaya başlayan bir kavramdır.

Sosyal hayvanların kendilerini psikolojik bir grubun bir parçası olarak hissetme ihtiyaçları, milyonlarca yıllık evrimin sonucudur. Henüz insan boyutlarında gelişmemiş insanların atalarının bile sosyal varlıklar olduğu düşünüldüğünde, sosyalleşmenin bir gruplanması ve ayrılmasının zorunlu hale gelecektir. Sayısal varoluşta hiçbir ayrışma olmamasına rağmen, sayılar arttıkça rasyonel bölünme ve farklılaşma zorunlu olacaktır. Bu nedenle, gruplamalar zamanla fanatizme neden olacaktır.

Bu yönde değerlendirildiğinde, çocuk oyun alanlarındaki ayrışma ve gruplamalar insan türlerinin genel tutumu olarak görünür. Biz oyun mantığı olan çocukların gruplamalarıyız; Mahalleler, ülkeler, bölgeler, iller ve bölgeler gibi alanları büyük ve küçük alanlar olarak belirliyoruz. Özellikle eski zamanlarda şehirleri ayıran duvarlar bugün her bireyi çevreleyen odalara dönüştü. (Bu dönüşüm zaten fanatizmin anlamsızlığını açıklamak için yeterli bir fenomendir.)

Bu nedenle, evrimin ilerlemesi ile fanatizm zamanında büyüdü ve mevcut formu haline geldi.

Ego tabanlı fanatizm

Ego fanatizm doğurabilir.

Bir fanatizm kaynağı olarak düşünebileceğimiz başka bir fenomen ego olarak belirlenebilir. İnsan doğasından kaynaklanan ve davranışı büyük ölçüde etkileyen ego kavramı, fanatizm oluşumuna bir kararlılıkla yaklaşmamıza izin verebilir. Yani; Davranışlar, özellikle düşünme hayvanları için tek yol değildir. Bu nedenle, topluluk içinde egonun gelişimini gösteren yaratık tarafından şekillenen duruma karşı belirli bir hareket ve düşünme yolu vardır. Bu bağlamda, bilimsel ve psikolojik evrim açısından açıklanan fanatizm geliştirme süreci başlamıştır. Egoların memnuniyetinin devreye girdiği noktada, bireylerin çatışması, gruplandırılması ve manipülasyon yeteneğini keşfetmesinin kaçınılmaz olması kaçınılmazdı. İnsan ırkının ego memnuniyetinin en temel fanatizm örneklerini aşağıdaki gibi listeleyebiliriz:

Din fanatizmişşehir fanatizmi fanatizma

İşte sizi ilgilendirecek bir içerik: Narsisizm nedir? Narsist insan özellikleri nelerdir?

Fanatizm hastalığı mı?

Fanatizm psikoloji tarafından bir hastalık olarak kabul edilir.

Fanatizmin bilimsel ve evrimsel tanımlarını yaptıktan sonra, onu bir davranış olarak değerlendirmek için daha doğru bir görünüm verecektir. Tarihsel sürece baktığımızda, insan tipolojisine hayatta kalma dürtüsü olarak yerleşen fanatizm, öldürme dürtüsünden milyonlarca yıl beslendi. Bu nedenle, uygar topluluklar geliştirilmiş ve mantıksal çerçevelerde gruplamalara dönüştürülmüş olsa da, fenomen şiddet ve savaşı beslemekten uzak değildir.

Normların dönüştürüldüğü ve siyasi bir zeminde oturduğu günümüz toplumlarında, normalden dışlanan mücadele ve şiddet sağlıksız bir davranış olarak ortaya çıkmaya başladı. Bu bağlamda, fanatizmi psikolojik bozukluklar olarak tanımlamak mümkündür. Bu koşullar göz önüne alındığında, medeni topluma ayak uyduramayan ve diplomasi ile çalışmalarını çözemeyen bireyler, fanatizmin bir çözüm olarak bir şiddet araçlarına dönüşümünü görmeye başlamışlardır. Bilimsel araştırmalar ve uzman yorumları fanatizmin hastalık boyutunu da değerlendirmiştir. Buna göre, fanatizm; Bireylerde kişilik arayışının bir tezahürü olarak ortaya çıktı ve bir grubu hissetme dürtüsü, eksiklikleri kapatmanın bir yolu olarak gelişti.

Fanatizmin şiddete dönüşümü

Fanatizm, şiddete yol açacak kadar güçlü bir dürtüdür.

Fanatizmde, bir fikir veya bir fenomen benimseyen kişi, fikrin algılanması fikrini veya fikir hakkında cahil olup olmadığını tartışarak sonucu elde edemeyecektir. Bu nedenle, fikri dayatmak ve savunmak için bir camiye ve daha sonra fiziksel çatışmaya başvurmak zorunda kalacaktır. Bu nedenle, fanatizm bu yönde şiddete yol açan ana faktör olarak ortaya çıkacaktır.

Bu veriler ışığında, fanatizmin psikolojik olarak hastalığın boyutuna ulaştığı açıktır. Sadece sporda veya siyasette değil, yaşamın her alanında ortaya çıkan fanatizm, tüm insan ilişkilerini olumsuz etkileyebilecek bir hastalık olarak ortaya çıkar. Bu nedenle, fanatizm fenomeninin ciddi tedavi gerektirdiğini söyleyebiliriz.

Çözüm

Sosyal yapının dinamiklerinde kültürel ve sosyal bir fenomen olarak kurulmasına rağmen, fanatizm ciddi psikolojik etkileri olan ve fiziksel çatışmaya yol açabilecek bir unsurdur. Bunu önlemek için, fanatizme yol açan faktörlerin ortadan kaldırılması veya psikolojik olarak desteklenmesi gerekecektir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*