Kelime Türü Nedir?
Bir kelime, bir dildeki en küçük anlamlı birimdir. Bir dilde kullanılan kelimeler, işlevlerine göre çeşitli türlere ayrılır. Bu türler şunlardır: kelime türleri Denir ki.
Kelime türleri, bir cümledeki kelimelerin işlevlerine göre belirlenir. Bir kelime, bir cümlede oynadığı işleve bağlı olarak bir kelime türüdür. Örneğin, “kitap” kelimesi isim Görevi gereği “o” kelimesi zamir misyonunda “kırmızı” kelimesi sıfat Hizmette ise bu sözler de bu türdendir.
Türkçedeki kelime türleri on iki Bunlar şunlardır isim, sıfat, zamir, zarf, edat, bağlaç, ünlem, fiil, gerundYön.
Kelime Türlerinin Özellikleri
Kelime türleri bazı özellikler açısından kendi aralarında farklılık gösterir. Bu özellikler şu şekilde sıralanabilir:
Yapı: Yapısal olarak kelime türleri basit ve türetilmiş kelimeler ikiye ayrılır. Basit kelimeler tek heceli veya çok heceli olabilir. Türemiş kelimeler basit kelimelere bir veya birden fazla ek eklenerek oluşturulan kelimelerdir.
Biçim: Kelime türleri, biçim açısından değişebilir ve devamlı Kelimeler iki gruba ayrılır. Değişebilen kelimeler çekim ekleri alabilir. Değişmeyen kelimeler çekim ekleri alamaz.
Anlam: Anlam bakımından kelime türleri özel ve genel kelimeler ikiye ayrılır. Özel kelimeler tek bir varlığa veya kavrama karşılık gelir. Genel kelimeler birden fazla varlığa veya kavrama karşılık gelir.
Kelime Türlerinin Açıklamaları
Reklam (İsim)
Aklımıza gelebilecek tüm varlıkları ve kavramları temsil eden kelimeler. reklam İsimler genellikle cümlelerde kullanılır ders, madde, yer tamamlayıcısı, datif tamamlayıcı, zamanın tamamlayıcısı, açıklama tamamlayıcısı görevlerinde kullanılır.
isimler, tür adları ve özel isimler İkiye bölünmüştür.
Tür adları: Bunlar insanları, hayvanları, bitkileri, nesneleri, kavramları, olayları ve durumları temsil eden isimlerdir. Örneğin, “kalem”, “kitap”, “insan”, “hayvan”, “ağaç”, “aşk”, “korku” gibi kelimeler tür isimleridir.
Özel isimler: Bunlar tek bir varlığı veya kavramı temsil eden isimlerdir. Örneğin, “İstanbul”, “Türkiye”, “Atatürk”, “Zeynep”, “Masa”, “Okul” gibi kelimeler özel isimlerdir.
isimler, tekil ve çoğul İkiye bölünmüştür.
Tekil isimler: Bunlar tek bir varlığı veya kavramı temsil eden isimlerdir. Örneğin, “kalem”, “kitap”, “insan”, “hayvan”, “ağaç”, “aşk”, “korku” gibi kelimeler tekil isimlerdir.
Çoğul isimler: Bunlar birden fazla varlığı veya kavramı temsil eden isimlerdir. Örneğin, “kalemler”, “kitaplar”, “insanlar”, “hayvanlar”, “ağaçlar”, “sevgiler”, “korkular” gibi kelimeler çoğul isimlerdir.
isimler, beton ve soyut İkiye bölünmüştür.
Somut isimler: Bunlar duyu organlarımızla algılayabildiğimiz varlıklara karşılık gelen isimlerdir. Örneğin, “kalem”, “kitap”, “insan”, “hayvan”, “ağaç”, “aşk”, “korku” gibi kelimeler somut isimlerdir.
Soyut isimler: Bunlar duyularımızla algılayamadığımız kavramları temsil eden isimlerdir. Örneğin, “mutluluk”, “üzüntü”, “aşk”, “korku”, “adalet”, “eşitlik” gibi kelimeler soyut isimlerdir.
Sıfat (Prenominal)
İsimleri nitelemek, belirtmek veya numaralandırmak için kullanılan kelimeler sıfat Sıfatlar genellikle cümlelerde kullanılır ders, madde, yer tamamlayıcısı, datif tamamlayıcı,
Bir yanıt bırakın