Sıfat Nedir – Sözlük Anlamı Ne?

Sıfat nedir?

Sıfat, isimlerden önce gelen ve onları nicelik, sıra, konum, renk, şekil, bıraktığı izlenim gibi çeşitli yönlerden tanımlayan ve anlatan bir kelime türüdür. Bir sıfatın nitelediği veya belirttiği ismin oluşturduğu kelime grubuna “sıfat tamlaması” denir.

Sıfatların İşlevleri

Sıfatlar, isimleri çeşitli yönlerden tanımlar ve cümlede aşağıdaki işlevleri yerine getirir:

Vasıf: Bir varlığın rengi, şekli, büyüklüğü ve durumu; Sadece “nasıl” olduğunu belirtiyorlar. Örneğin, “beyaz ev”, “UZUN erkek çocuk”, “sert “ahşap” gibi.
İmza: Bir varlığın yerini, yönünü, zamanını veya sırasını belirtirler. Örneğin, “Bu kitap”, “Bu zaman”, “önceki gün”, “alt “kutu” gibi.
Sayı: Bir varlığın numarasını bildirirler. Örneğin, “beş kitap”, “değin kişi”, “Çok fazla “çiçek” gibi.
Sıfatlar başka sıfatları da tanımlayabilir. Örneğin, “Çok fazla Güzel”, “Küçük “bir ev” gibi.

Sıfat Türleri

Sıfatlar; niteleme, gösterme, sayı ve soru sıfatlarından oluşan dört ana başlık altında incelenir.

1. Niteleyici Sıfatlar

Niteleyici sıfatlar bir varlığın rengini, şeklini, boyutunu ve durumunu tanımlar; Kısaca “nasıl” olduğunu anlatan sıfatlardır. Niteleyici sıfatlar varlıkların içkin, yani “kalıcı” özelliklerini tanımlar. Teorik olarak sınırsız sayıda niteleyici sıfat vardır.

Niteleyici sıfat türleri şunlardır:

Renk sıfatları: Bir varlığın rengini tanımlayan sıfatlardır. Örneğin, “kırmızı elma”, “yeşil çimen”, “gri “bulut” gibi.
Sıfatlar formu: Bir varlığın şeklini tanımlayan sıfatlardır. Örneğin, “yuvarlak zaman”, “UZUN erkek çocuk”, “ince “kalem” gibi.
Durum sıfatları: Bir varlığın durumunu anlatan sıfatlardır. Örneğin, “açık kapı”, “kapalı pencere”, “kırık “cam” gibi.
Sayı sıfatları: Bir varlığın sayısını belirten sıfatlardır. Örneğin, “beş kitap”, “değin kişi”, “Çok fazla “çiçek” gibi.
Ölçü sıfatları: Bir varlığın ölçüsünü belirten sıfatlardır. Örneğin, “UZUN erkek çocuk”, “kısa mesafe”, “ağır “yük” gibi.
Değişiklik sıfatları: Bir varlığın değişimini belirten sıfatlardır. Örneğin, “taze çiçek”, “eskimiş araba”, “yeni “ayakkabı” gibi.
Duyusal sıfatlar: Bir varlığın duyu organlarına hitap eden özelliğini anlatan sıfatlardır. Örneğin, “tatlı makarna”, “açı biber”, “Güzel “manzara” gibi.

2. Gösterici Sıfatlar

İşaret sıfatları bir varlığın yerini, yönünü, zamanını veya sırasını belirten sıfatlardır. İşaret sıfatları varlıkların dış özelliklerini değil, konumlarını, yönlerini, zamanlarını veya sıralarını belirtir.

İşaret sıfatlarının türleri şunlardır:

Yakınlık sıfatları: Bir varlığın yakınlığını belirten sıfatlardır. Örneğin, “Bu kitap”, “Bu zaman”, “O “adam” gibi.
Uzaklık sıfatları: Bir varlığın uzaklığını belirten sıfatlardır. Örneğin, “diğer zaman”, “satıyorsun ev”, “diğer “gün” gibi.
Sıra sıfatları: Bir varlığın sırasını belirten sıfatlardır. Örneğin, “Birinci sonraki öğrenci”, “oğul kitabı okuyan kişi”, “orta “çiçek” gibi.

3. Sayı Sıfatları

Sayı sıfatları bir varlığın sayısını belirten sıfatlardır. Sayı sıfatları var

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*