
20. yüzyılın başlarında, postmodern roman, özellikle modernizmin aksine ve değişen sosyal yapının etkisi altında ortaya çıktı. Sosyal ve kültürel değişikliklerin bir sonucu olarak bir ivme yakalayan Postmodernizm, Soğuk Savaş sırasında ana popülaritesine ulaştı. Bu alanın temsilcileri olan yazarlar, içeriği ve merkez biçimciliğini reddediyorlar. Modern toplumun ve yalnız hale gelen bireyin eleştirisi, postmodern romanda önemli bir yer işgal eder. “Postmodern romanların özellikleri, temsilcileri ve eserleri nelerdir?” İçeriğimizde bu tür soruları cevaplayacağız.
Postmodern roman nedir?
Postmodernizm, edebi sahnede sosyal gerçekliğin etkisi ve olağan bir çelişki olarak ortaya çıktı. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki dönemde yeni alanda yer aldı. Peki, postmodern roman nedir?
İçeri; Giriş, geliştirme ve sonuçlar gibi bir yapıda düzenli olarak bulunmayan romanlar bu kategoriye girer. Postmodern romanları diğer romanlardan ayıran bir diğer önemli özellikler de arsa ve karakterlere bağlı olmamalarıdır.
Postmodern romanların özellikleri nelerdir?
Postmodern roman, üst kurgusal ve metin tekniklerini bol miktarda kullanır.
Postmodern romanlarda özel bir sorun yoktur, yani tek bir konu ile sınırlı olamaz. İçeri; Macera, aşk, düşünce klasik edebiyattan bile özelliklere sahip olabilir. Bununla birlikte, günümüze yazılan eserler incelendiğinde, tek bir değişmeyen fenomeni vardır. Metinde, modern yaşam, dünya ve gelişmekte olan teknolojiye yönelik bir eleştiri kendini hissettiriyor.
Postmodern romanın ana unsurları ana unsurları ve tekstirizmi içerir. Üstün, karakter ve gerçeklik arasındaki çizginin sorgulanması, dördüncü duvarın kısmi yıkımıdır. Metin romanında; İroni, alıntılar ve farklı tekniklerin kullanımı. “Tutunamayanlar” dikkate alındığında, bunun en büyük örneği Oguz Atay’ın karakterin bakış açısını sürekli değiştirmesi ve karakter tarafından yazılan şarkıları da içermesidir.
Özellikle üst ve texurerism’e ek olarak; İroni, parodi, montaj, kolaj ve pastik gibi kavramlar, postmodern yeni özellikler söz konusu olduğunda akla gelen ilk kavramlardır. Postmodernist bir metnin temelini oluştururlar.
Postmodern yeni anlatı teknikleri nasıl kullanılır?
Bir romanın postmodern olarak yazılması için gerekli belirli özellikler vardır. Kullanılan teknikler aşağıdaki gibidir:
Topluma müdahale etmek mümkün değildir. Aksine, toplumun ve modern yaşamın eleştirisi ile yalnızlaşan birey genellikle roman temelindedir. Tek bir karaktere bağlı değildir. Anlatı karakterin karakterinden verildiğinde, aniden ilahi bir perspektife geçiş yapılabilir. Buna ek olarak, karakterlerin okuyucu ile iletişim kurduğu noktalar da bazı romanlara dahil edilmiştir. Postmodernist bir yazar, çalışmalarının takdir edilmesi ve anlaşılmaması konusunda endişelenmez. Yazara göre, okuyucunun romanını okumak için bir bilgi birikimi olmalı. İşte kurulan üst gerçekliğin ikna edici olması gerekmez. Önemli olan hayatı kurgusal olarak vermek ve yaratmak için bir eylem yaratmaktır. Olayların ilerlemesine göre, gerektiğinde hissedilir, ancak yazarın zaman ve mekanı vurgulama yükümlülüğü yoktur. Dil bir bulmaca gibidir. Postmodern romanda dili değiştirmek ve noktalama işaretlerine dikkat etmemesi gibi farklı yöntemlerle karşılaşmak mümkündür.
Bu özelliklerin varlığı veya yokluğu postmodernist anlayışa göre değişir. Bununla birlikte, mevcut çalışmalar incelendiğinde, yukarıdaki özellikler birçoğunda görülmektedir.
Postmodern romanın temsilcileri kimlerdir? Onun eserleri neler?
Yakın dönemde birçok yazarda postmodern hareketin etkilerini görmek mümkündür.
Italo Calvino, Umberto Eco, Paul Auster, Jacques Derrida, Virginia Wolf isimleri dünya edebiyatındaki postmodern roman temsilcileri arasında önemli bir yere sahiptir. Postmodernizm alanında, bir yolcu, Jacob’un odası ve kartpostallarsa bir kış günü, gülün adı, Foucault pendulumu ”örnek olarak gösterilebilir. Buna ek olarak, Samuel Beckett edebi toplumda ilk temsilcilerden biri olarak kabul edilir.
Ooğuz Atay, Türk edebiyatında postmodern yeni temsilcilerin zihnidir. “Tutunamayanlar” çalışmaları Türk edebiyatındaki ilk postmodern romanın bir örneğidir. Buna ek olarak, Süreyya Evren, Orhan Pamuk, Pizar Kür ve Yusuf Atilgan gibi isimler de literatürümüzde bu türde değerlendirilmektedir. “Tehlikeli oyunlar, kara kitap, bin üzücü zevk ve postmodern bir kız” gibi eserler Türk edebiyatındaki postmodern romanlara örnektir.
Postmodern roman üzerine çalışmalar
Edebiyat tarihçilerimiz için postmodernizmin bir tür olarak tartışmalı bir yeri vardır. Bu nedenle, hem türler hem de örnekler üzerinde birçok çalışma vardır. Çalışmalar aşağıdaki gibidir:
Berna Moran, Türk edebiyatının eleştirel bir görüşü 2berna Moran, Edebiyat Teorileri ve Eleştirisi Parla, Türk romanında yazar ve anlam, “Ben buradayım…” Ouzuz Atay’ın biyografik ve kurgusal dünyası
Verilen kaynakların Ooğuz Atay penceresinden daha çok postmodern roman olduğu unutulmamalıdır. Özellikle, “Tutunamayanlar” romanını okuyan ve beğenen ve ilk etapta incelenmesi gereken kaynaklarda daha fazla bilgi edinmek isteyen okuyucular.
İçeriğimizde Postmodern roman özellikleri Hakkında bilgi verdik. Bu trenddeki romanları okuyarak tamamen farklı bir dünyanın kapısını açabilirsiniz.
1950 nesil hikaye anlatıcıları hakkındaki makalemizle de ilgilenebilirsiniz.
Bir yanıt bırakın