
İnsanlık, kitleleri tarihin başlangıcından günümüze yönetecek insanlara ihtiyaç duydu. Bu ihtiyaçlar av gruplarını veya canlı grupları belirlese de, insanlığın ilkelliğini aştıkça yönetme ve yönetme yolları değişti. Bu uygulama biçimlerinden biri oligarşi yönetimidir. İlk olarak, BC. 4. yüzyılda kabul edilen oligarşik hükümet, antik Roma dönemine dayanıyor. Oligarşiyi ilk kez duyanların zihninde ortaya çıkan en açık sorular, “Oligarşi nedir? Oligarşik uygulama nedir?” sorular. Bu içerikte, oligarşi hakkında bilmeniz gereken birçok nokta hakkında konuşacağız.
Oligarşik yönetim şekli nedir?
Oligarşi nedir, seçkin kitlelerin yönetimi olarak tanımlanabilir.
Oligarşi, küçük olarak kabul edilen ancak belirli ayrıcalıklarla daha üstün kabul edilen grupların genel yönetimi elinde tutması gerçeğiyle oluşturulan bir sistemdir. Bu ayrıcalıklı grup güçlü, askeri, politik veya finansal olarak güçlü olabilir. Oligarşi sistemi tarafından yönetilen devletlere oligarşik durumlar denir.
Çeşitli düşünceler tüm modern yönetim sistemlerinin oligarşi olduğunu öngörmektedir. Bazı siyaset bilimcileri, kabul edilen hükümet biçiminden bağımsız olarak, sistem temel olarak oligarşiye dayanır ve tezlerini önerir. Oligarşi idarelerinde bir despot tutumu görülür.
Oligarşi tarafından yönetilen devletler
Senato
Ülkeler arasındaki yönetim biçimleri değişse de, dünyanın egemenliğine dayalı yönetim sistemleri kabul edilmektedir. Örneğin, ülkemiz yasa tarafından belirlenen demokratik bir sistemde Cumhuriyet tarafından yönetilmektedir. Bununla birlikte, bazı ülkelerde baskın gruplar tarafından oluşturulan yönetim sistemleri oligarşi tarafından yönetilmektedir. Bugün, halen oligarşi kuralında olan ülkeler aşağıdaki gibidir;
Sinibacezayirirakiranamerika Amerika Birleşik Devletleri
Oligarşi yönetimini kabul eden ülkelerin çoğuna baktığımızda, geriye dönük ülkeler olduğu görülmektedir. Aralarında olan Amerika Birleşik Devletleri esas olarak bir parlamento sistemi tarafından yönetilse de, bir yönetici organı olarak bir Senato kullanıyor. Senato ülkedeki seçkinlerden oluştuğu için Amerika Birleşik Devletleri’nde modern bir oligarşi olduğu kabul edilmektedir.
Oligark ne anlama geliyor?
Oligark, rezervin karanlık gücü olarak ifade edilir.
Oligarşi yönetiminin temeli ayrıcalıklı ve güçlü bir gruptur. Bu grubun özellikleri ve yönetim üzerindeki etkileri ülkelere göre değişse de, görev genellikle istismar edilmektedir.
Oligark bir kavram olarak Rusya’da ortaya çıktı. Sovyet Rusya’nın dağılmasıyla, komünizmi terk eden Rusya, özelleştirilmesi ve yabancı yatırımcılar için bir pazar yaratma eğilimi ile oligarşiye yakın bir hükümete taşındı. Ülkenin yönetiminde maden ve petrol devlerinden bahsedildi. Bu şirketlerin sahibi yerel yatırımlarını artırdı ve yönetim alanında konuşma hakkına sahipti. Bu şekilde Oligark kavramı ortaya çıktı. Ülkedeki bu yasadışı güçlendirme, kavramın mevcut algısını tamamen olumsuz etkiledi. Oligark ayrıca BIR karanlık rezerv kaynağı anlamında kullanılır ”.
Oligarşinin bronz yasasının oluşumu
Robert Michels – Oligarşinin Demir Yasası
Sosyolog Robert Michels, oluşturulmuş herhangi bir yönetim sisteminin sonunda bir oligarşi haline geleceği fikrini açıkladı. Bu fikri oligarşinin ol bronz yasası olarak adlandırdı. Michels’in düşüncesi modern demokrasilerin bir oligarşi yönetimi olduğunu belirtiyor. Robert Michels, işçi sendikaları ve partileri üzerinde çalışarak Oligarch’ın bronz yasasını açıkladı. Teori 1911’de kabul edildi.
Oligarşinin bronz yasası, oligarşik hükümet biçiminin kaçınılmaz olduğunu savunuyor. Düşüncede, demokrasiyi resmen kabul eden devletler de belirli bir güçlü grubun yönetimi dahilindedir. Çünkü insanlar milletvekillerine kendilerini temsil etme yetkisi verir ve en çok oyla parti kafaya gelir. Bu, modern demokrasi içinde oligarşik bir yapı oluşturur.
Oligarşinin bronz yasasının temel yapısı
Alman sosyolog Robert Michels, “Demokrasi ve Oligarşinin Bronz Yasası” adlı kitabında tezinin tüm ayrıntılarını paylaşıyor. Bugün, birçok politikacı ve düşünür Robert Michels’in tezinin güncel kaldığını söylüyor. Oligarşinin bronz yasasının temel yapısı aşağıdaki gibidir;
Bir topluluk, organizasyon, parti veya sendikadaki üye sayısına bakılmaksızın temel amacın temel amacı, Birlik’teki üye sayısı ise merkezi bir güç oluşur. Bu süreç oligarşiyi oluşturur.
Oligarşiyi oluşturan tüm bu süreç, demokrasiye adım atan toplulukların tüm demokratik özelliklerini kaybetmesine neden olur. Birlik sağlamak isteyen grup, merkezi bir güç oluşturur ve yaratır ve tek bir gücün ortaya çıkmasını sağlar.
Bugünün tüm devlet sistemlerini incelediğimizde, çoğu demokratik yapının bozulduğunu ve temelde bir oligarşiye geri döndüğünü görüyoruz. Yolsuz yapının nedeni, güç arayışı veya lider gruplarının ve bireylerin buldukları gücü despotik bir şekilde kullanma çabalarıdır. Tüm süreçten zarar görenler, tarihin başlangıcından beri haklarını korumaya çalışan halklardır.
Birçok hükümet biçimi geçmişten günümüze yargılanmıştır ve bunu modern olarak tanımlamayanlar bile hala devletler tarafından aktif olarak kullanılmaktadır. Diğer yönetim biçimleri ve aralarındaki farklılıklar nelerdir?
Bir yanıt bırakın