Nüfus Piramidi Nedir? Nüfus Piramidi Nasıl Yorumlanır?

Nüfus piramidi, bir ülkedeki veya herhangi bir bölgedeki insanların yaş ve cinsiyet açısından incelenmesini sağlayan çizimlerdir. Bu tür grafiklerin dünyada ortaya çıktığı dönemde, ülkelerin yapısı genellikle bir üçgen şeklinde gösterilmiştir. Bir sonraki dönemde, farklı şekillerde grafikler yaratıldığından, tüm ülkelerin yaş yapısı değişti.

Ülke nüfusunun cinsiyet dağılımını çeşitli şekillerde çeşitli şekillerde sunmak mümkün olsa da, piramit, topluluğun yapısını en ayrıntılı şekilde sunan en yaygın kullanılan yöntemdir. Nüfus piramidini hazırlarken, soldaki erkek sayısı ve sağdaki kadın sayısı genellikle verilir. Yaşayan sayısı, miktarına veya oranına göre grafiğe aktarılır. Yaş grupları, küçükten başlayarak dibe ve yukarıdan yukarıda sıralanır.

Nüfus piramit özellikleri

Nüfus Piramidi tarafından sağlanan verilerle, belirli bir bölgede yaşayan toplum hakkında gerçekçi yorumlar yapılabilir.

Nüfus piramitleri, ülkede yaşayan bireylerin özelliklerine ve geliştirme seviyesine bağlı olarak farklı özelliklere sahiptir. Bu nedenle, çok dinamik ve değişken bir konu olan veriyle ilişkili verilere sahip piramitleri, ülke örnekleri için kalıcı bir model olarak düşünmek yanlış olur.

O yerin demografik yapısı hakkındaki verilere bakarak herhangi bir alanın nüfus piramidine ulaşabiliriz. Genel olarak, geniş bir grafik taban; Hızlı nüfus artışı ve doğum ile ilgilidir. Son derece dar tabanlı çizimler, popülasyon istikrarlı ve iyice daralmış, popülasyon azalmıştır. Yaş Piramidine baktığımız ülke;

DAĞITIM Nüfus gruplarının toplam nüfus miktarına göre, artan oranın gelişimsel oranı oranının gelişim seviyesi seviyesi hakkında doğrudan veya dolaylı bilgiye sahip olabiliriz.

Ayrıca, aynı anda yaş ve cinsiyet yapısını öğrendiğimiz piramitlerden toplumun sosyo-ekonomik tarihini de öğrenebiliriz.

Nüfus piramitlerinde cinsiyet ve yaş dağılımları

Nüfus piramitlerinde, yaş grupları genellikle 0-14 yaşları arasında, 15-64 ile 65 yaş arası yetişkinler arasında çocuklar olarak kabul edilir. Yaş gruplarına göre sınıflandırma, ülkenin gelişme düzeyi hakkında bilgi vermektedir.

Doğum oranı yüksek olan bölgedeki çocuk ve gençlerin sayısı yüksektir ve yaşlı oran düşüktür. Bu durumda, çalışmayan insan sayısı yüksektir. Bu tür ülkeler henüz gelişmedi. Yeni doğan nüfus, ailenin ve ülkenin gelişimini olumsuz etkiliyor. Gelişmiş ülkelerde, düşük doğum oranı nedeniyle bağımlı nüfus düşüktür ve çalışan daha fazladır.

Nüfusun yaş yapısını belirleyen nedenlerden biri şunlardır:

Doğum Ratikesavaşlargöçharmarmalgelerin hastalıkları

Dünya ülkelerinin yaş piramitleri incelendiğinde, üç farklı bölge türü hakkında konuşmak mümkündür. Birincisi, doğumdaki artış, mortalite oranları hızla ve gençtir. Afrika ülkeleri bu gruba dahil edilmiştir. İkincisi, nüfus artış oranı durdu veya bir durdurma noktasına ulaştı. Gelişmekte olan ülkeler bu gruba dahil edilmiştir. Üçüncü bölge, doğurganlık oranını azaltmaya başlayanlardır. Sanayileşmeyi tamamlayan ülkeler bu alanda bulunmaktadır.

Toplum; Erkeklerin ve kadınların dağılımına nüfusun cinsiyet yapısı denir. Birçok ülkedeki iki cinsiyet sayısı neredeyse aynıdır.

Nüfus piramit türleri

Beş tip popülasyon piramiti vardır.

Nüfus piramitleri, ulusal yaş özelliklerini karşılaştırmak için yararlı grafiklerdir. Doğum kontrolleri olup olmadığını ortaya çıkarır. Ülkenin veya bölgenin gelecekteki eğilimlerini tahmin etmek yararlıdır. Coğrafi bilim adamları nüfus piramitlerini beşe ayırıyor. Bunları aşağıda listeledik.

Uygun üçgen popülasyon piramidi

Gelişmekte olan ülkelerin nüfus piramidini tanımlar, İkizgen üçgendir. Grafiğe baktığımızda, taban geniş gösterildiği ve ölüm oranı tavanın daralmasından düşük olduğu için doğum oranının yüksek olduğunu anlayabiliriz. Bu özelliğe sahip ülkelerde nüfus hızla artar. Bolivya, Hindistan ve Filipinler bu piramidi olan ülkelerdir.

Çökmüş üçgen kenarlar şeklinde popülasyon piramidi

Ortalama yaşam beklentisinin kısa olduğu daha az gelişmiş ülkelerin piramidini gösterir. Nüfus piramidinin alt kısmının çok geniş olduğu ve doğum oranının çok yüksek olduğu yorumlanmaktadır. Piramidin üst kısma daralması, yaşlı popülasyonun düşük olduğunu ve mortalite oranının yüksek olduğunu belirtir.

Nüfus piramidi

Bu tür piramit düşük doğum ve oranı olan ülkelere aittir. Piramidin tabanı dar olduğu için doğum oranının düşük olduğunu aktarır. Nüfus artış oranı düşüktür ve yaşlı nüfus oranı yüksektir. İsveç, İngiltere ve Almanya bu türün en iyi örneğidir.

Çan şekilli nüfus piramidi

Çan piramidi, düşük doğum ve mortalite oranlarından sonra doğum sayısındaki artışı şekillendirdi. Yeni doğanların sayısı daha sonra arttığından beri, piramidin tabanı genişlemeye başladı. Yaş piramidi ve yaşın üst kısmının yaşlı popülasyonun yoğunluğundan kaynaklanması yoğunluktan kaynaklanmaktadır. Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri gibi gelişmiş ülkeler bu piramit için bir örnek oluşturuyor.

Asimetrik popülasyon piramidi

Asimetrik popülasyonun piramidi doğurganlıkta dikkat çeker. Doğum ve ölüm sayısının hızla azaldığı alanları gösterir. Bu düşüş, ülkenin refah seviyesinin yükselmeye başladığını belirtiyor. Bangladeş, Çin ve Brezilya bu piramide ait ülkelerdir.

Nüfus piramit yorumu

“Nüfus piramidi nedir?” Sorudan sonra dikkate alınması gereken ilk konu yorumlama kısmıdır.

Nüfus piramidinin imajı göz önüne alındığında, ülkenin gelişimi hakkında tahminler yapılabilir. Çizim boyunca, o yerin demografik özellikleri hakkında bilgilendirilebilir. Değerlendirmeler sonucunda, ülkenin geliştirilmesi veya az geliştirilmesi gerektiği konusunda bir fikir gerçekleştirilebilir.

Ekonomik kalkınma düzeyi doğal veya insan nedenlerine dayanabilir. Ülkelerin fiziksel çevresi kalkınma düzeyinde önemli bir yere sahiptir. İnsan faktörleri, insanların etkili olduğu alanları kapsar. Bu faktörleri doğru kullanan tüm ülkeler gelişmiş ülkeler arasındadır.

Gelişmiş ülkeler

Gelişmiş ekonomik aşamaya ulaşan yerlerde, piramit tabanı dar ve nüfus artış oranı yavaş. Ortak nitelikleri genellikle aşağıdaki gibi listelenmiştir:

Gelir dağılımında dengeyi gözlemler. Kişi başına ulusal gelir yüksektir. Ham maddeyi dışarıdan alır. Ürün malzemeleri satıyor. İstihdam sektörü yüksektir. Eğitim alanında Ekhitim iyidir. Sağlık sektörü gelişti.

Bir bölgenin gelişimi, yüksek brüt ulusal ürüne ve insani gelişme endeksine bağlıdır. Gelişmiş ülkeler, eğitim, sağlık, beslenme ve özgürlük açısından vatandaşlarına eşitlik sağlar.

Daha az gelişmiş ülkeler

Daha az gelişmiş ülkelerde, piramidin tabanı geniştir. Bunun nedeni, doğum ve ölümlerin sayısının yüksek olmasıdır. Bu nedenle, popülasyondaki artış oranı yavaştır. Özellikler aşağıdaki gibi listelenmiştir:

Gelir eşitsizliği deneyimlidir. Kişi başına gelir daha azdır.

Gelir eşitsizliği, bireylerin birçok insan hakının yok edilmesine de neden olur. Dengeli ilerleme ülkenin pozisyonunu değiştirecektir.

Ülkelerin kalkınma süreci nedeniyle ortaya çıkan bu durum zaman içinde değişebilir. Savaş, göç, salgın vb. Bu yerin azalmasına neden olurken, doğumda azalma ve eğitim sektörünün iyileştirilmesi bölgenin atlamasını sağlar.

Nüfus yoğunluğu

Nüfus yoğunluğu, belirli bir yerdeki insan sayısı ile o bölgenin yüzey alanı arasındaki ilişkiyi yansıtır. Sınır genişlemesi olmadan o bölgedeki kişinin yoğunluğundaki artış yoğunluğun artmasına neden olur. Ekonomik ve sosyal analiz ve uygulamalar için ülkedeki yaşam oranının dağılımının bilinmesi önemlidir.

Nüfus yoğunluğu üç şekilde “aritmetik, fizyolojik ve tarım” olarak sınıflandırılır. Aritmetik yoğunluk sayısı, toplam nüfusun toplam nüfusuna bölünmüş sayıdır. Nüfusun planlanabilir bir alanın bölünmesi ile sonucuna fizyolojik denir ve onu tarım alanlarına bölen değere tarım yoğunluğu denir.

İçeriğimizi beğendiyseniz, gerçek nüfus artışı nedir? Nasıl hesaplanır? Makalemizi de beğenebilirsiniz!

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*