Vergi mükellefi nedir?
Vergi mükellefi kelime anlamı olarak bir şeyi yapmakla yükümlü olan kişi anlamına gelir. Aynı zamanda bir şeyin bedelini ödemekle yükümlü olan kişi anlamına da gelir.
Vergi mükellefi
Vergi mükellefi, devlete vergi ödemekle yükümlü olan gerçek veya tüzel kişidir. Vergi mükellefi, devlete vergi ödemekle yükümlü olan gerçek kişi veya ticari kuruluş olabilir. Ülkemizde her gerçek ve tüzel kişiye (yani şirkete) bir vergi numarası verilmektedir.
Vergi İkamet Türleri
Vergi sorumluluğu verginin türüne göre değişmektedir. Türkiye’de uygulanan başlıca vergi yükümlülüğü türleri şunlardır:
Gelir Vergisi Yükümlülüğü: Gelir elde eden gerçek ve tüzel kişiler gelir vergisine tabidir.
Kurumlar Vergisi Yükümlülüğü: Şirketler kurumlar vergisine tabidir.
KDV Yükümlülüğü: Ticari faaliyette bulunan gerçek ve tüzel kişiler KDV mükellefidir.
ÖTV Yükümlülüğü: Özel tüketim malı üreten veya ithal eden gerçek ve tüzel kişiler ÖTV mükellefidir.
İnşaat Vergisi Yükümlülüğü: İnşaat işi yapan gerçek ve tüzel kişiler inşaat vergisi mükellefidir.
Vergi Sorumluluğu Nasıl Oluşur?
Vergi sorumluluğu vergi kanunlarıyla belirlenir. Bir kişinin vergi mükellefi olabilmesi için vergiyi doğuran olayın ilgili kişinin şahsında gerçekleşmesi gerekmektedir. Örneğin bir şirketin satışları sonucunda gelir elde etmesi vergiyi doğuran bir olayın meydana geldiği anlamına gelecektir.
Vergi Mükelleflerinin Hak ve Sorumlulukları
Mükelleflerin vergi kanunlarına uyma ve vergilerini zamanında ödeme yükümlülüğü bulunmaktadır. Mükelleflerin vergi beyannamelerini zamanında ve doğru olarak verme yükümlülüğü de bulunmaktadır. Vergi mükelleflerinin hakları aşağıdaki gibidir:
Vergi Kanunlarına Uyum Hakkı: Vergi mükellefleri vergi kanunlarına uyma hakkına sahiptir.
Vergi Beyannamesi Verme Hakkı: Vergi mükelleflerinin vergi beyannamesi verme hakları vardır.
Vergi Ödeme Hakkı: Mükelleflerin vergilerini zamanında ve doğru olarak ödeme hakları vardır.
Türkiye’de Vergi Sorumluluğu
Türkiye’de vergi sorumluluğu 213 sayılı Vergi Usul Kanunu ile düzenlenmiştir. Bu Kanuna göre Türkiye’de yaşayan ve gelir elde eden her birey vergi ödemekle yükümlüdür. Ayrıca Türkiye’de ticari faaliyette bulunan her gerçek ve tüzel kişi vergi mükellefidir. Türkiye’deki vergi mükellefleri vergilerini Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) ödemektedir. GİB, mükelleflerin beyanlarını inceleme ve vergi toplama yetkisine sahiptir.
Çözüm
Vergi mükellefi, devlete vergi ödemekle yükümlü olan gerçek veya tüzel kişidir. Vergi sorumluluğu vergi kanunlarıyla belirlenir. Bir kişinin vergi mükellefi olabilmesi için vergiyi doğuran olayın ilgili kişinin şahsında gerçekleşmesi gerekmektedir. Mükelleflerin vergi kanunlarına uyma ve vergilerini zamanında ödeme yükümlülüğü bulunmaktadır.
Ek Bilgiler
Türkiye’de vergi yükümlülüğü Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) internet sitesinden takip edilebilmektedir. Mükellefler vergiyle ilgili soru ve sorunlarını Gelir İdaresi Başkanlığı’nın çağrı merkezi veya internet sitesi üzerinden sorabiliyor. Vergi mükellefleri vergi kanunlarına uyum konusunda vergi danışmanlarından yardım alabilirler.
Bir yanıt bırakın