Molar Gebelik Nedir 2024-2025 Güncel Bilimsel Bilgiler – Sözlük Anlamı Ne?

Mol Gebelik Nedir?
Mol gebelik, halk arasında üzüm gebeliği olarak da bilinir, gebeliğin erken evrelerinde ortaya çıkan ve plasentada anormal hücre çoğalması sonucu oluşan bir durumdur. Trofoblast adı verilen bu hücreler, normalde büyüyen fetüsü besleyen organ olan plasentayı oluşturur. Mol gebelikte, bu hücreler anormal şekilde çoğalır ve üzüm şeklinde kesecikler oluşturur. Mol gebelik, gebeliklerin yaklaşık 1/1000’inde görülür. Her yaşta görülebilen bir durumdur ancak en sık 20-35 yaş arasındaki kadınlarda görülür.
Mol Gebeliğinin Nedenleri

Mol gebeliğinin nedeni yumurtanın döllenmesi sırasında oluşan genetik bir hatadır. Bu hatanın sonucu olarak yumurtanın veya spermin kromozom sayısı normalden yüksek veya düşük olabilir. Mol gebeliğinin en yaygın nedeni yumurtanın çekirdeğinin olmaması ve spermin iki çekirdeğinin olmasıdır. Bu durumda döllenmiş yumurtanın 69 kromozomu vardır. Normal bir kişinin kromozom sayısı 46’dır. Mol gebeliğinin diğer nedenleri şunlardır: Yumurtanın iki sperm tarafından döllenmesiyle oluşan dispermi Yumurtanın kendini döllemesi (otofertilizasyon)

Mol Gebeliğinin Belirtileri
Mol gebeliğin belirtileri normal gebeliğin belirtilerine benzer. Bu belirtiler şunlardır: Adet gecikmesi Pozitif gebelik testi Mide bulantısı ve kusma Yorgunluk Karın ağrısı Bazı kadınlarda mol gebeliğin belirtileri daha şiddetli olabilir. Bu belirtiler şunlardır: Vajinal kanama Vajinal akıntı Karın şişliği Nefes almada zorluk

Mol Gebeliğinin Tanısı
Mol gebelik aşağıdaki testlerle teşhis edilebilir: Gebelik testi Ultrason Beta-HCG testi

Mol Gebelik Tedavisi
Mol gebeliğinin tedavisi uterusun boşaltılmasıdır. Bu küretaj veya histerektomi ile yapılabilir. Küretaj, uterusu boşaltmak için kullanılan cerrahi bir işlemdir. Histerektomi, uterusun tamamen çıkarılmasıdır. Mol gebeliğinin tedavisinde uterusun tamamen boşaltılması önemlidir. Bu, tekrarlayan mol gebelik riskini azaltır.
Mol Gebeliğinin Riskleri
Mol gebelik aşağıdaki risklere yol açabilir: Tekrarlayan mol gebelik Gestasyonel trofoblastik neoplazi (GTN) GTN, mol gebeliğin kötü huylu bir şeklidir. GTN, rahimde veya vücudun başka yerlerinde kanserli tümörlere neden olabilir.
Mol Gebeliğinin Önlenmesi
Mol gebeliği önlemenin bilinen bir yolu yoktur. Ancak, aşağıdaki önlemleri almak mol gebeliği riskini azaltabilir: Sağlıklı bir yaşam tarzı sürmek Folik asit takviyeleri almak

Çözüm
Mol gebelik, gebeliğin nadir görülen bir komplikasyonudur. Ancak erken teşhis ve tedavi ile mol gebelik genellikle iyi bir sonuca sahiptir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*