
Militarizm ve antimilitarizm kavramları bugün birçok alanda kullanılmaktadır. İlginç bir şekilde, bu kavramlar genellikle kelimenin anlamını bilmeden semantik terimlerle kullanılır. Kavramların kullanıldığı yere göre anlamlarını bilmek önemli olduğunu söylemek gerekir. Nitekim, siyasi konuşmalarda kullanım için uygun olan bu kavramların istenmeyen noktalara sürüklendiğini görmek mümkündür. Bu nedenle “Militarizm nedir?” Vezik “Antimilitarist ne anlama geliyor?” Soruları cevaplamak ve kavram karışıklığından kaçınmak, kavramların kullanıldığı bir alandaki durumu anlamak için yararlı olacaktır.
Militarizm nedir?
Militarizmin ne olduğu sorusunun en kısa cevabı, orduya başvurarak orduya başvurarak bir devletin çözümüdür.
Militarizm, kelimenin anlamı olarak, ordu ile askeri yöntemlere başvurarak bir ülkedeki her sorunu çözmek için silahlı kuvvetler için önceliği ve savaşı tanıma arzusunu gösterir. İlk olarak, 1860’larda bir Fransız düşünür olan Pierre-Joseph Proudhon tarafından bulunan ve kullanılan militarizm, zaman içinde gerçekleşen olaylar ve tarihte gerçekleşen bazı isimler sayesinde günümüze kadar gelişti.
Dünyanın en büyük militarist hareketi, 1. ve 2. Dünya Savaşları sırasında Japonya ve Almanya tarafından uygulanan politikalar gösterilmektedir. Bu politikalar askerlik hizmeti gibi değişen ve katı durumları içerir. Militarizm aynı zamanda ordunun bir noktada devlet üzerinde siyasi bir rolü olduğu anlamına geliyor. Bu fikre göre, savaş imkansız bir sonuçtur. Hayatta kalmak isteyen her güçlü devlet savaşa ihtiyaç duyar. Bu nedenle, her türlü savaşa karşı bir önlem almalıdır. Önlemler, devletin ve ordunun, silahlı kuvvetlerin birbirleriyle ilişkili olmasının ana nedenidir.
Bugün birçok militarist ülke var, ancak ABD bu görüşün en büyük örneği olarak görülüyor. Eldeki askeri hegemonya şu anda en büyük militarist sistemlerden biridir.
Militarizmin ortaya çıkışı
Pierre-Joseph Proudhon
“Fransız olan Militaire Olan kelimesinden türetilen militarizm, Joseph Proudhon tarafından dünyaya getirilen bir harekettir. Bu eğilim, yüzyıllar boyunca değişen ekonomik ve politik yapının askeri bir sistem tarafından çözülebileceğini açıklamaya çalışır. Dönem geçtikçe, anlamının değiştiği veya yeni anlamlarla tanımlandığı göz önünde bulundurulur.
Bir militarizm araştırmacısı olan Wilfried von Bredow’a göre, militarizm, ordunun devlet içinde yönetim adına hakim bir güce sahip olduğu anlamına geliyor ”. Hükümetin ve devletin aynı zamanda sivil yapı hakkında farklı görüşlere sahip olduğu hala mevcut.
Proudhon ile özdeşleşen başka bir kavram olan anarşizm nedir?
Militarizmin etkileri
Militarizmin en çok görülen etkilerinin olduğu yazar Virginia Wolf, devletin anneler, erkekler ve kadınlar tarafından kutsallaştırıldığını ortaya koydu.
Militarist düşüncesinde hiyerarşik bir düzen gibi görünüyor. Bu sistem, siyasette üst pozisyonlardan biri olan askeri komutanların olduğu ve alt kısımda, kamusal pozisyonda söz sahibi olmayanların ayrıcalık gibi düşük olan askerlere sahip olduğu anlamına gelir. Bu nedenle, ordunun çıkarları her zaman halkın çıkarlarını önler. Sistemle gelen insanlara uygulanan baskı, bazı yazarların eserlerinin konusu olmuştur ve bu kavram bilim adamları tarafından eleştirilmiştir.
Bir örnek vermek gerekirse, Virginia Wolf ilk olarak militarist düşüncesinin cinsiyetçilik üzerindeki etkileri hakkında ilk kez eleştiri yazdı. Wolf’a göre, sadece erkeklerin orduya edinilmesi, devletin kadın-erkek ayrımcılığı uyguladığını gösteriyor. Ordu, koruma ihtiyacı olan kadına “Askerlerin Annesi, Kutsal Anne” gibi sıfatlar vererek erkekler ve kadınlar arasında tekrar bir ayrım yaptığını gösterdi. Wolf, erkeklerin erkekleri normalleştirmek ve genel erkekliğin genel anlayışını yapmak için topluma yeniden zekâlı olması gerektiğini savundu. Erkeklerin topluma tekrar girme ve kadınların korunmaya ihtiyaç duymadığını fark etme gerekliliğini vurguladı. Bu şekilde, kadınlara dayatılan sıfatları ortadan kaldırmayı amaçladı.
Antimilitarizm ne anlama geliyor?
Antimilitarizm, orduya karşı olmak yerine savaşa muhalefeti temsil eden bir düşünce şeklidir.
Antimilitarizm, silahlı bir eylemin muhalefeti anlamına gelir. Ancak bu tanımın antimilitarizmin kelimenin anlamını tam olarak karşıladığı söylenemez. “Anti” kelimesi önündeki kelimenin tam tersi olarak görünse de, antimilitarizm askeri bir yöntemin muhalefeti anlamına gelmez.
Antimilitarizm, ordunun hakimiyetine, yasadışı davranışlara ve devlet işleri nedeniyle halkın zulmüne karşı çıkan bir görüştür. Bununla birlikte, bu görüş, sahip olduğumuz dönemde bazı insanlar tarafından yanlış anlaşılmaktadır. Antimilitarist görüşüne sahip bir kişinin doğrudan anti -devlet olduğunu ve kaçınılmaz olarak bu referansı o kişiye dayatarak ezildiği düşünülmektedir. Ama aslında, olayın özü tam tersi.
Antimilitaristi olan bir kişi, devlet işlerinden uzak bir ordu emri istiyor. Bu düzen ile ordunun baskın durumu bir şekilde önlenir. Eğer ordu ve siyaset, yani devletin kendisi, orduyu kontrol edebilecek bir kurum olmayacaksa ve bu ordunun bir sonucunu en yüksek konuma getirecektir. Bu nedenle, bu kavram ordunun muhalefetinden ziyade savaş karşıtı olarak tanımlanabilir.
Bir yanıt bırakın