Kpss B Grubu Nedir – Sözlük Anlamı Ne?

KPSS B Grubu Nedir?

Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS), Türkiye’de kamu kurum ve kuruluşlarına personel alımına yönelik düzenlenen bir sınavdır. KPSS lisans, önlisans ve ortaöğretim olmak üzere üç farklı düzeyde uygulanmaktadır.

KPSS B Grubu lisans düzeyinde alınan KPSS’nin bir parçasıdır. KPSS Grup B pozisyonları müfettiş, uzman, denetçi ve kontrolör yardımcısı pozisyonları dışındaki tüm pozisyonları kapsamaktadır. Bu kapsamda kadrolu memurlar, şirket avukatları, mühendisler, teknisyenler, memurlar, psikologlar, mimarlar, veterinerler vb. Kadroların tamamı KPSS-B kadrosudur.

Lisans düzeyinde eğitim veren herhangi bir yükseköğretim programından mezun olan veya mezun olabilecek tüm adaylar KPSS B Grubu sınavına girebilir. Sınav Genel Yetenek – Genel Bilgi ve Alan Bilgisi olmak üzere iki oturumdan oluşmaktadır.

Genel Yetenek-Genel Kültür Oturumu; Altı konu soruluyor: Türkçe, Matematik, Tarih, Coğrafya, Yurttaşlık Bilgisi ve Güncel Bilgiler. Sınavda her ders için 25 soru olmak üzere toplam 150 soru sorulmaktadır. Sınav süresi 180 dakikadır.

Saha Bilgilendirme Oturumunda; Adayların mezun oldukları lisans programına göre farklı testler uygulanmaktadır. Örneğin hukuk fakültesi mezunları için Hukuk, mühendislik fakültesi mezunları için Matematik, Fizik, Kimya ve Biyoloji, tıp fakültesi mezunları için Temel Tıp Bilimleri, sosyal hizmet fakültesi mezunları için Sosyal Hizmet gibi testler uygulanmaktadır. Sınavda her test için 40 soru olmak üzere toplam 120 soru sorulmaktadır. Sınav süresi 180 dakikadır.

KPSS B Grubu sınav sonuçları çift yıllarda yapılan KPSS Lisans sınavının ardından açıklanır. Adayların tercih ettikleri pozisyonlara yönelik açılan pozisyonlara başvuru yapabilmeleri için sınav sonuçları gerekmektedir.

KPSS B Grubu Sınav Konuları

KPSS B Grubu sınavında sorulan konuları şu şekilde sıralayabiliriz:

Genel Yetenek-Genel Kültür Oturumu

Türkçe: Kelime bilgisi, cümle bilgisi, paragraf bilgisi, anlam bilgisi, dil bilgisi, anlatım bozuklukları, yazım kuralları, yazım kuralları Matematik: Temel matematik, mantık, problemler, istatistik Tarih: Türkiye Tarihi, dünya tarihi, inkılâp tarihi ve Atatürkçülük Coğrafya: Türkiye coğrafya, dünya coğrafyası, beşeri coğrafya, fiziki coğrafya Vatandaşlık Bilgileri: Anayasa, anayasa hukuku, temel hak ve özgürlükler, hukukun genel ilkeleri, temel kamu hukuku, temel özel hukuk Güncel Bilgiler: Türkiye ve dünya gündemi, kültür, sanat, edebiyat, tarih, coğrafya, bilim ve teknoloji

Saha Bilgilendirme Oturumunda

Adayın mezun olduğu lisans programına göre farklı testler uygulanır. Bu sınavlarda sorulan konular ilgili lisans programının müfredatına göre belirlenir.

KPSS B Grubu Sınav Puanları

KPSS B Grubu sınavında adaylara Genel Yetenek-Genel Kültür ve Alan Bilgisi oturumlarından ayrı puanlar verilmektedir. Genel Yetenek-Genel Kültür ve Alan Bilgisi puanları 100 tam puan üzerinden hesaplanır.

Adayların KPSS B Grubu sınavında aldıkları puanlar, tercih ettikleri pozisyonlar için açılan ilanlar kapsamında değerlendirilmektedir. İşe alımda adayların KPSS puanlarının yanı sıra mezun oldukları lise, üniversite, bölüm, mezuniyet yılı gibi faktörler de dikkate alınıyor.

KPSS B Grubu Sınavı Nasıl Geçilir?

KPSS B Grubu sınavında başarılı olabilmek için sınav konularını iyi bilmek ve sınav stratejisini doğru belirlemek gerekir. Sınavda başarılı olabilmek için düzenli ve planlı çalışmak önemlidir.

Sınava hazırlık sürecinde ders kitaplarından, soru bankalarından ve deneme sınavlarından faydalanmak faydalı olacaktır. Ayrıca sınavlara hazırlık kurslarına katılmak da adaylara önemli katkılar sağlayabilir.

KPSS B Grubu sınavında başarılı olmak için aşağıdaki önerileri dikkate alabilirsiniz:

Sınav konularını iyi öğrenin. Sınavda sorulan tüm konuları öğrenmek için açıklamalı kitaplardan ve soru bankalarından yararlanabilirsiniz.
Sınav stratejinizi belirleyin. Sınavda başarılı olabilmek için hangi konularda daha başarılı olmalısınız?

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*