
İletişim, dünyayı anlamlı kılan ve başkalarıyla paylaşmak için bir süreçtir. Gürültü, bu işlemin kaynak, kanal, alıcı veya mesaj aşamasında meydana gelir. Olumsuz iletişimi etkiler. Gönderilen mesaj ile alınan yorum arasındaki farka neden olan faktöre verilen ad olarak tanımlanır. İnsanlar, “Gürültü türleri nelerdir? “Dört farklı fizyolojik, psikolojik ve nöro-fizyolojik tür olduğunu söyleyebilecekler.
Kültürel gürültü
“Kültürel gürültü nedir? “Bunun nedeninin kaynak ve hedef arasındaki fark olduğuna dikkat edilmelidir, kültürel gürültü farklı bir şekilde algılanabilir.
Fizyolojik gürültü
Gürültü, iletişimin çökmesinin ana nedenlerinden biridir.
Fizyolojik gürültü bazı biyolojik bozukluklardan kaynaklanır. Vizyon problemleri, kişinin kulaklarının ve baş ağrılarının duyulması gibi kalıtsal veya geçici problemler bu duruma neden olabilir. “Fizyolojik gürültü nedir? “ Sorunun en kısa cevabı, kişinin fiziksel sorunlarından kaynaklanan gürültüdür.
Psikolojik gürültü
İç faktörlerin etkili olduğu bir türdür. Kaynağın hedef direnci veya parçalanması söz konusudur. Korku, heyecan ve öfke gibi duygular; “Psikolojik gürültü nedir? “Bu düşünenlere verilebilecek örnekler arasında.
Fiziksel gürültü
Dış dünyadan gelen ve iletişimi önleyen bir gürültü türüdür. İnsanlar, somut nesneler ve bir dizi araçtan kaynaklanır. Verilecek mesaja zarar yok. Görsel, işitsel, koku, tatsal ve dokunsal türler vardır. Ses, Fiziksel gürültü örnekleri arasındadır. İnsanlar yaşam alanlarında dışarıdan gelebilecek seslere karşı bazı önlemler alıyorlar.
İletişimde gürültü nedir?
Gürültülü ortamlarda sağlıklı iletişim kurulamaz. Odak her zaman parçalanma eğilimindedir.
Mesajın anlayışını veya iletimini etkileyen tüm faktörlere gürültü denir. Etkileşim sürecinde bazı sorunlar var. Mesajı diğer tarafa etkili ve doğru bir şekilde aktarmak mümkün olmayabilir. Gürültü alıcının hazır olmasını önler. İletişimde gürültü örnekleri Görüntü ve mesafe, kişisel merak, algı veya arzu eksikliği gibi çevresel faktörlere ek olarak kişiselleştirilmiş ayrıntıları da içerebilir.
İletişim sembollerinin kod hataları, gerekli mesaj ve algılanan mesaj arasındaki farka neden olur. Bu farklılaşmaya neden olan kaynaklar aşağıdaki gibi özetlenebilir:
Televizyonda ses ve görüntü kayıpları, iletişimi önleyen yol çalışmaları, kitaptaki makaleler, otomobil sesi; Fiziksel gürültü kaynakları arasındadır. Vizyon ve işitme engelleri, konuşma bozukluğu, açlık ve algıyı olumsuz etkileyecek insani durumlar gibi susuzluk; fizyolojik gürültü kaynakları olarak tanımlanabilir. Üzüntü, sevinç, heyecan durumları, önyargı ve tutumlar; Psikolojik gürültü kaynaklarına dahildir. Yaşam standartları, kültürel çevre, hedef ve kaynağın bilgi seviyeleri arasındaki farklar arasındaki farklar; Kültürel gürültü kaynakları olarak gösterilebilir.
İletişimde gürültüye neden olan faktörleri ortadan kaldırmak mümkündür. Örneğin, müzikal bir ortamda, konuşmaları anlamak için müziği anlamak mümkün olabilir. Fiziksel gürültü kaynakları genellikle kolayca ortadan kaldırılır.
İletişim çöküşü nasıl gerçekleşir?
“İletişimde gürültü nedir?” Sorunun cevapları iletişimin çöküşüyle yakından ilgilidir. Örneğin;
Mesaj gürültü nedeniyle alıcıya ulaşmaz, alıcı mesajı anlamamasına rağmen, gönderen hiçbir şey sormaz, aracılar mesajı yanlış verir, gönderenin diğer tarafın mesajını tanımlayan eksiklikler arasında iletişimin çökmesine neden olan faktörler arasında yer alır.
Başka bir deyişle, gürültü iletişimin çöküşünün ana nedenidir. Bu kötü ve anormal durumu ortadan kaldırmak için, yenilemeye atıfta bulunmak veya yeni bir durumla değiştirmek gerekir.
“İletişim becerileri nelerdir? Nasıl iyileştirilir?” Sosyal hayatınızda yararlanabileceğiniz konuları öğrenmek için sorularınızın cevaplarını bulabilir ve makaleyi tıklayabilirsiniz.
Bir yanıt bırakın