İğne Damara Denk Gelirse Ne Olur?

İğne, ilacı hastanın vücuduna daha hızlı iletmek için kullanılan bir tıbbi tedavi yöntemidir. Hastanın ihtiyaç duyduğu sıvı iğnenin şırıngasına doldurulur ve bu sıvı doğrudan cildin altındaki hastaya verilir. Oldukça etkili ve önemli bir tedavi yöntemi olmasına rağmen, birçok insanın korkulu hayalidir. Bu noktada, “İğne damarla çakışırsa ne olur?” Bu tür endişelerin de ortaya çıkması muhtemeldir.

İğne çoğu insan tarafından korkutucu görünüyor. Özellikle, çocukların iğne korkusu yaygındır. Sadece çocuklarda değil, aynı zamanda yetişkinler arasında da iğneden korkma ihtiyacı gözlemlenebilir. Aslında, bu korku o kadar yaygındır ki, bir tür fobi olarak literatüre geçmiştir. Literatürde iğne korkusu tripanofobi denir.

Neden iğneden korkuyoruz?

İğne korkusunun nedeni, insanlar arasında kulaktan kulağa yayılan tartışma hikayeleridir. Özellikle arkadaşların ortamında açıklanan hikayelerde, “Kimin yaşadığı belli değildi, bir arkadaşın başına geldi.” Başlayan olaylar, bu korkuları tetikler.

“Arkadaşımın kolunda iğne kırıldı.” Hikayeleri insanları kötü etkiler. Tavsiyemiz, duyduğumuz her bilgiye inanmamamız gerektiğidir. Çünkü bu bilgilerin çoğu gerçekliği kanıtlanmamıştır. Peki, Kalçadan yapılan iğne gemiye çakışırsa ne olur?

Siyatik sinir yaralanması nedir?

Siyatik sinir hasarı ne olduğu sorusunu ayrıntılı olarak cevapladık.

Yanlış iğne yapımının bir sonucu olarak ilaç enjeksiyonuna bağlı siyatik sinir hasarı meydana gelebilir. Bu, iğnenin sinire çakıştığı durum böyledir. İğnenin sinirle çakışması, hem iğne hem de iğne açısından istenmeyen bir durumdur. Çünkü iğne sinire çakışırsa, hasta zarar verir. İğne sinire çakıştığında bile, sinir hasar görür, bu nedenle hastanın hayatı normal bir iğne sızıntısından daha fazla yanacaktır.

İğne sinirle çakışırsa, aynı bölgede iğne ve uyuşmada yoğun bir ağrı gözlemlenebilir. İğnenin sinirle temas ettiği alan da önemlidir. Hastadaki iğnenin sinirine dokunmak önemlidir.

Sinirle çok fazla temas varsa, hastanın geçici felç olabilir. Geçici felç olması durumunda, hasta kısmen hareketliliği kaybedebilir. Bazı hastalarda bu uyuşma kalıcı olabilir. Kalıcı felç durumu çok nadir olsa da, yanlış iğne kullanımının bir sonucu olarak görülebilir.

İğnenin sinire denk geldiğini nasıl anlarım?

İğnenin sinirle çakışması genellikle kalçadan bir iğne yapıldığında karşılaşılır. Sinirle çakışırsa, bölgede şişlik meydana gelebilir. Normalde, kanama miktarından daha fazla kan akabilir. Bu durumda, öncelikle iğne kan akışını azaltmak için iğnenin yapıldığı bölgeye uygulanmalıdır. Şişmeyi önlemek için bölgeye buz koymak da mantıklı olacaktır. Böyle bir durumla karşılaşırsanız, bir doktor görmeniz önerilir.

İğnenin sinire çakışması gerektiğinden korkuyorsanız, bunu önlemek için çok kolay bir yöntem vardır. Sahadaki yetkin insanlara güvenmek ve kişiyi işi bilen kişiye emanet etmek çok önemlidir. İğnenin sinire gelmesi koşuluyla çoğunlukla profesyonel olmayan insanlar tarafından karşılaşılır. Bir iğnede söyleyerek geçmemeli ve iğne, komşu veya arkadaşa değil, sağlık uzmanlarına yapılmalıdır. Sağlığınız söz konusu olduğunda önlemi terk etmemeniz daha yararlı olacaktır.

Öyleyse, aşının neden kola bırakıldığını hiç merak ettiniz mi? Evet ise, aşı neden kola sola? Makalemize bir göz atın.

Sık sorulan sorular

[toggle title=”Kalçadan Yapılan İğne Damara Denk Gelirse Ne Olur?” state=”open”] İğne kapla çakışırsa, iğne sızıntısından daha şiddetli bir ağrı meydana gelir. İğnenin yapıldığı yerlerde şişme ve aşırı kanama meydana gelebilir.[/toggle]

[toggle title=”Damar Yolu Açarken Sinire Denk Gelmesi Durumunda Ne Yapılmalıdır?” state=”close”] Kan akışı durdurulmalı ve iğne üzerine baskı uygulanarak bölgeye soğuk kompres uygulanmalıdır.[/toggle]

[toggle title=”İğne Yaparken Kırılırsa Ne Olur?” state=”close”] İğnenin kırılması çok yaygın değildir. Bununla birlikte, iğne kırılırsa, uzman hemşireler ve doktorlar tarafından kolayca çıkarılabilir.[/toggle]

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*