
Psychiatr Gülseren Buddonoğlu’nun hayata dönme kitabı, psikolojiyi sevenlerin rafında olması gereken şeylerden biridir. Gerçek bir hikayeden alınan kitapta, çocukluk travmalarının insanlar üzerindeki etkileri basit ve sağlam bir dilde alınır. Bu makalede Kitap Özeti Ve konu hakkında bilgi vereceğiz. O zaman küçük bir inceleme yapacağız.
Kitap Kitap Kitabı Konu
Kitap Kitap Kitabı KonuAnne ve babanın sevgisinden uzaklaşan Alâ’nın hikayesini anlatır. Esma Sultan ile büyüyen Alâ, tüm zorlu koşullara rağmen başarılı bir kadın olmuştur. Ancak, yaşadığı travmalar hiç ayrılmadı. Sonunda psikiyatriye gider ve hayatını açıklamaya başlar.
Kitap Özeti
Hayata dön; Gerçek bir hikayeye dayanan psikolojik bir anlatıdır.
Alâ, başı doktor kliniğinde dağınık ve özensiz. Klinik gelir gelmez, sadece kafasına değil, hareketleriyle de dikkat çeker. Buna ek olarak, doktor Ab’i normalde tedavi edilmeyen bir şekilde tedavi eder.
Alâ bu davranıştan memnun çünkü doktorun davranışı ona otoriter büyükanne Esma Sultan’ı hatırlatıyor. Bu tesadüf sayesinde, terapi sürecinde doktorunun takdirini ve sevgisini kazanmak isteyen Alâ’nın hayatı, köklü bir değişim sürecine girer.
Alâ’nın Hayatı
Kitap Özeti ALâ’nın yaşamını kronolojik olarak düşündüğümüzde, önce aile yapısı ve doğduğu ev hakkında konuşmalıyız. Alâ, ESMA Sultan adlı büyükannesinin konağında gözlerini dünyaya açar ve beklenenden daha çirkin bir bebektir. Beklenenden diyoruz çünkü Alâ’nın annesi Süreyya, İstanbul’dan kırsal bölgeye bir gelin, Türkan Şoray’a benzeyen bir kadın. Babası çok yakışıklı bir adam.
Alâ’nın çirkin, siyah kuruduktan sonra söylentiler gösterilmeye başlar. Suryya’ya bu bebeğin başka bir adamla hamile olduğu söylenir. Baba bu söylentilere inanmasa da, iftira onu kızından ve karısından çıkarmak için yeterlidir.
Süreyya, Esma Sultan gibi güçlü bir figür tarafından istenmeyen bir gelin olarak tanımlandığından, çabası fayda sağlamaz ve her zaman sahil gelinlerindeki diğer gelinlere karşı ikinci bir sınıf olarak muamele edilir. Süreyya, sadece İstanbul’dan varlığından dolayı gördüğü bu işlemlerin suçlusunu görüyor. Hayatının geri kalanı Alâ ile suçlanıyor.
Sanık, olası olmayan, görünmeyen bir çocukluğun bir sonucu olarak kekeleyen bir çocuk oldu. Hem kekemelik hem de çirkin olan bu çocuğun kaderinde, babasının annesine atılan iftiraların bir sonucu olarak hapsedildiğini görmektir.
Babası hapisten çıktığında, her zaman içen sarhoş bir adam olur. Annesi hayatını su kenarındaki hafif ve hizmet -uyumlu bir karakter olarak devam ettiriyor. Annesinin gücü ALâ için yeterlidir ve sürekli onu dövür ve hatta onu öldürmeye çalışır. Bu durumu fark eden baba, Süreyya’yı öldürmeye başlar. Alâ kendini kitaplara verir çünkü gerçek hayatı geri çekilmeyecektir.
Esma Sultan’ın Ölümü
Büyükannesi Esma Sultan’ın banyo günü olan Esma Sultan, Süreyya’yı banyo yaparken ve üzerinde yürürken onu su ile kaynatmakla suçluyor. Süreyya büyükanneye ilk kez cevap veriyor. Bu eşdeğeri ilk kez gören annesiyle gurur duyuyor. Bununla birlikte, Esma Sultan Hengame’de ölür ve annesi, Alâ’nın şok etkisi altında havada kalan sağ işaret parmağı nedeniyle hapse girer.
Annesi hapisten çıktıktan sonra Alâ’na zulmünü artırır. Hatta Alâ’nın gözlerinin önünde banyoya asarak intihar etti. Bu yine Alâ’da işkence etmeyi seçmesinin bir yolu.
Tüm bu travmatik deneyimlerden sonra Alâ çok zeki bir hukuk öğrencisi oldu. Bununla birlikte, kendini annesinin bir yansıması olarak görmeye başlar. Kitapta, psikiyatrist, Gulseren Budacioğlu’nun onu kendi çocuğu olarak yönlendiriyor, neredeyse hayata dönüyor.
Kitap Kitap İncelemesi
Bir çocukta yaşadığı hayal edilemez olayların etkilerine baktığımızda, sahilde söz sahibi olamayan bir annenin çocuğu olarak kekelemeye başladığını görüyoruz. Aslında, anne figürünün etkisi Alâ’nın tüm hayatını şekillendirir. Kendisini annesiyle aynı kişiymiş gibi konumlandırmasının nedeni, annesinin hayatını ıssız bir yaşam olarak görmesidir.
Kitapta, baba sevgisinden mahrum kalan çocuk ve anne doğru iletişimi kuramadı. Süreyya’nın yaşadıkları su kenarındaki otorite figürlerinin baskısıyla psikolojik krizlere giren kendi kızındaki öfkesi de intiharında belirgindir.
Tüm deneyimlere rağmen, ALâ’nın hayata dönmesi tüm okuyucular için bir kurstur. Sadece psikolojik kitap sevenleri değil, hayata geri dönün, aynı zamanda herkes okuması gereken bir kitabı korkutmalı ve yorumlamalıdır.
Sık sorulan sorular
Hayata Dönüş, hangi dizi uyarlandı?
TV8 ekranlarında gördüğümüz Red Room dizisinin verdiği birçok hasta hikayesinden biri ALâ’nın hikayesi.
Kırmızı Oda Serisindeki ALâ’nın adı nedir?
Alâ’ın Red Oda serisindeki adı Alya.
Hayata geri dön, aslında kim?
Hayat To Life Alâ karakteri, İstanbullu Bride serisinde Süreyya’nın kızıdır.
Bir yanıt bırakın