Ceylan Nedir?
Gazel, Divan edebiyatında en çok kullanılan nazım biçimlerinden biridir. Arapça kökenli bir kelime olan gazel, “kadınlarla aşk hakkında konuşmak, sohbet etmek” anlamına gelir. Divan şiirinde aşk, muhabbet, sevgili, şarap, ayrılık, tabiat gibi temaları işleyen, 5 ila 13 beyit uzunluğunda olan ve aa, ba, ca, da, ea uyak şemasına sahip şiirlere gazel denir.
Gazelle’nin Özellikleri
Ceylanların başlıca özellikleri şunlardır:
Gazeldeki beyit sayısı 5-13 arasında değişmektedir. Gazelin uyak şeması aa, ba, ca, da, ea’dır. Gazelin en güzel beyti Bet’ul Gazel Gazelin ilk beyti olarak adlandırılır. kuvvetmatladan sonraki beyite iyi şanslar; son beyite kadar güçmısradan önceki beyite iyi şanslardenir. Gazelin konusu genellikle aşk, sevgi, sevgili, şarap, ayrılık, doğadır. Gazellerde genellikle şu temalar vardır: Tevriyeli ve cinas kelimeler dahil edilmiştir. Gazellerde görüntü, analiz ve iham Gibi sanatlar kullanılmaktadır.
Gazelle’nin tarihi
Gazel ilk olarak 7. yüzyılda Arap edebiyatında ortaya çıktı. Arap şairler genellikle gazellerinde aşk, sevgi, aşıklar, şarap ve ayrılık gibi temaları işlediler. Gazel Arap edebiyatından Fars edebiyatına ve oradan da Türk edebiyatına geçti.
Türk edebiyatında gazel 11. yüzyılda ortaya çıkmıştır. İlk gazel örnekleri şunlardır: Karahanlı şairler Alp Tonga ve Akıllı TonyukukGazel’e aittir, 12. yüzyıl Selçuklu Dönem içerisinde Yunus Emre, Mevlana ve Ahmet Yesevi 13. yüzyıldan itibaren şairlerin eserlerinde yaygınlaştı. Osmanlı Dönem içerisinde Fuzuli, Saray mensubu, Ağız, Tırnaklı ve Nef’i Bu nazım şekli, Türk edebiyatında en parlak dönemini, Hz.
Gazel Örnekleri
Türk edebiyatında yazılmış gazellerden bazıları şunlardır:
Aşkın acısından kaçmak için şarap içerim kim diyor Fuzuli‘S “Ah sevgili, ah sevgili, ah sevgili” Ceylan:
Ey sevgili, ey sevgili, ey sevgili, Beni bu aşk azabından kurtar, Aşk okyanusunda boğuluyorum, Beni bu sıkıntıdan kurtar, ey sevgili.
**Doğanın güzelliklerini anlatmak Saray mensubu‘içinde “Yumuşaklığın gül bahçesinde güller açar” Ceylan:
Güller açar hafif rüzgarda, Bülbüller öter melodilerle, Baharın gelişi müjdedir müjdedir müjdeci, Her yer sevinçle dolsun.
**Aşkın acısını anlatmak Ağız‘S “Ah sevgilim, beni incittin” Ceylan:
Ey sevgilim, beni acıttın, Kurtar beni bu aşkın sıkıntısından, Aşk ateşinde yanıyorum, Kurtar beni bu ateşten, ey sevgilim.
Gazelin Önemi
Gazel, Divan edebiyatının en önemli nazım biçimlerinden biridir. Bu nazım biçimi, aşk, sevgi, sevgili, şarap, ayrılık, doğa gibi temaları işleyen zengin bir şiir geleneği yaratmıştır. Gazeller, Divan şiirinin en önemli estetik özelliklerini yansıtan şiirlerdir.
Gazeller de Türk edebiyatında önemli bir yere sahiptir. Fuzuli, Nedim, Baki, Nailî ve Nef’i gibi usta şairlerin yazdığı gazeller en sevilen ve en çok beğenilenlerdir.
Bir yanıt bırakın