
Dünyada yaşayan ve belirli gruplarda yaşayan insanların kökenini inceleyen etnoloji, insan tarihsel yolculuğunu anlamlı kılar. Dünyadaki çeşitli ırkların doğumu, çoğalması ve parçalanması bu bilim tarafından incelenebilir. “Etnoloji nedir? Etnolojik nedir?” Makalemizde bu bilim dalı hakkında daha fazla soru ve daha fazla cevap…
Farklı disiplinlere göre etnoloji terimini tanımlamak
Etnoloji farklı disiplinlere göre farklı faydalar sağlayabilir.
Etnoloji terimi, toplumun farklı disiplinler üzerindeki farklı dinamiklerini ortaya çıkaran araştırmalar için kullanılabilir. Toplumların yaşam alanlarını ve bu alanlarda şekillenen yerleşimleri tanımlayan bir bilim dalıdır. Bu disiplinlerden bazılarını aşağıdaki gibi listeleyebiliriz:
Sosyal bilgiler, coğrafya, tarih, biyoloji, antropoloji, arkeoloji, tarih öncesi bilim.
Etnoloji, söz konusu disiplinlerle yakın ilişkiler kuran bir kavram olarak ortaya çıkar. Bu disiplinler arasında, özellikle ilk üçü etnolojiden yararlanmaktadır. Bununla birlikte, özellikle arkeoloji ve antropoloji, etnoloji de dahil olmak üzere daha derin bilim olarak bilinir. Makalemizin devamında, önce sosyal bilgiler, coğrafya ve tarih bilimleri arasındaki ilişkiye etimoloji ile bakacağız ve daha sonra antropolojinin etnoloji ile derin bağını inceleyeceğiz.
Sosyal bilgiler kapsamında etnoloji
Etnoloji sosyal bilimlere ışık tutar.
Sosyal çalışmalar, toplumların hayattan ırkların türetilmesine kadar tüm tarihsel aşamalarını inceleyen bir bilim olarak görünmektedir. Bu disiplin çerçevesinde etnoloji, çeşitli ırkların nasıl ortaya çıktığını ve hangi gruplardan hangi gruplardan ayrıldıklarını ve sosyal dinamikler aracılığıyla kültürel bir varlık yarattıklarını ele alır. Sosyal bilgiler disiplinine etnolojinin katkısını daha doğru bir şekilde anlamak için kelimenin kökenini değerlendirmek uygun olacaktır. Etnolojinin kökü kelimesi etnik kelimedir.
Etnik; Bu, ırkı kelimesi tarafından yerine getirilen ve 19. yüzyılın ortalarında Fransa, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri’nde yaygın olarak kullanılmaya başlayan bir kelimedir. Bu kelime, özellikle birbirlerine kültürel bağlarla bağlantılı olan ve aynı bölgede yaşayan insanların birliğini ifade eder. Aslında, kökenleri eski Yunanistan’a dayanan terim, bir şehir veya ülkeyi içeren ve sosyal dinamikleri ifade eden bir yapıya sahiptir. Bu nedenle etnoloji, bu dönemden aldığı başlangıç noktasıyla toplumların kültürel kökenini ve eylemlerini araştıran bir unsur haline geldi.
Coğrafya kapsamında etnoloji
Etnoloji, coğrafya disiplini içindeki çeşitli bölgelerde etnik grupların yerleşimi ve zaman içinde dönüşüm ve kalıtsal faktörlerin oluşumu ile ilgilidir. Sosyal yerleşimler, coğrafyaya dayalı coğrafya üzerinde, tarihten önce yapılan önemli göçler gibi incelenmektedir.
Tarih kapsamında etnoloji
Tarih disiplini esas olarak hem coğrafyayı hem de sosyal çalışmaları kapsayan bir unsur olarak ön plana çıkar. Toplulukların, özellikle devlet yapısı ve yasal düzenlemeler üzerindeki tarihsel hareketlerini inceleyen tarihsel bilim, bu hareketlerin etnoloji terimi ile kültürel yansımalarını ifade eder. Etnoloji, bu bilimin köken yapılarını nedensellik yoluyla inceler.
Etnoloji ve antropoloji arasındaki farklılıklar
Etnoloji antropolojinin alt dalıdır.
Küçük bir karşılaştırma, etnoloji terimini daha iyi anlamak ve etnolojik olarak adlandırılabilecek unsurların ne değiştiğini görmek için yararlıdır. Etnoloji ve antropoloji terimlerinin karşılaştırılması, bu ayrımı en açık şekilde ifade etmemize yardımcı olacaktır. Bu iki terim arasındaki farka gelince, aşağıdaki gibi bir ayrım yapacağız:
Derneklerin kültürel yapısını ve faaliyetlerini incelerken, etnoloji antropoloji alt bir dal oluşturur ve bu kültürel yapı incelemesiyle daraltılabilir. Etnoloji esas olarak sosyal-politik yapı, kökenli, ekonomi gibi unsurları inceler.
Antropoloji sadece toplulukların kültürel yapısına odaklanmakla kalmaz, aynı zamanda biyolojik ve fiziksel özellikleri de inceler. Bu bağlamda, antropoloji toplumların yeme alışkanlıklarını, günlük yaşamları, ekipmanları ve kendilerine benzer birçok hayati unsuru dikkate alır.
Etnolojik kavram
Etnoloji kelimesinin kökü etnik kelimedir.
Etnolojik kelime, etnik kökenle ilgili yerel unsurların incelenmesini gösteren kavramlara işaret eder. Belirli bir bölgedeki araştırma ve sanatsal yapımlar etnolojik kavramla tamamlanmıştır. Örneğin, etnolojik filmler, belirli bir segmentin yaşadığı ve toplumun sosyolojik yapısını neden ve sonuç ilişkisi içinde ortaya koyduğu bölgedeki geçmişlerini ve eylemlerini inceleyen çalışmalar olarak tanımlanır. Etnolojik filmlere örnek olarak “Kuzey Nanook .. etnik bir grubun yaşam mücadelesini yansıtan film, belirli bir dönemi sosyolojik bir bakış açısından yorumlayan ve etnoloji unsuru tarafından yansıtılan bir projedir.
Etnolojinin tarihsel kapsamı
Etnoloji bilimi, diğer disiplinler kadar tarihi yoktur.
Etnolojinin diğer disiplinlere kıyasla biraz geç ortaya çıktığını söyleyebiliriz. 1939’da Fransa, 1942’de 1942’de 1942’de ve 1944’te İngiltere’de etnoloji ve araştırmalar başlatıldı. Antropoloji ve arkeolojik kazılar bilimi tarafından da desteklenen bu dernekler, ırkların kökeni üzerinde sosyolojik ve fiziksel muayeneler yapmıştır. Başlangıçta ilkel toplulukları inceleyen bu bilim dalı, -20. yüzyılın ortalarından beri medeni toplumların kökeni üzerine araştırma yapmaktadır.
Her ne kadar çalışmalar son 100 yılda belirli terminolojilere dayansa da, etimoloji eski zamanlardan beri kullanılan bir yöntemdir. Bu bağlamda, heredotiklerin ve benzer gezginlerin ve hikaye anlatıcılarının etnoloji kapsamında etimoloji bilimi üzerinde de çalıştıkları söylenebilir.
Farklı disiplinler hakkında bilgi edinmek istiyorsanız epigrafi nedir? Epigrafi neyi inceliyor? İçeriğimize de bir göz atabilirsiniz.
Bir yanıt bırakın