Erişkin Stil Hastalığı Nedir? Kriterleri ve Tedavisi

Yetişkin hala hastalık Bağışıklık sistemini etkileyen enflamatuar bir romatizmal hastalıktır. Yaygın semptomlar arasında; Ateş, döküntü ve eklem ağrısı görülür. Bulaşıcı bir hastalık değildir, ancak eklemlere, özellikle bileklere zarar verebilir. Doktorlar genellikle ağrıyı azaltan ve bu şikayeti kabul eden hastalara hastalığı kontrol etmeye yardımcı olan ilaçlar reçete eder. İçeriğimizde, konuyla ilgili tüm ayrıntıları görebilirsiniz.

Yetişkin tarzı hastalık belirtileri

Uzman görüşlerine göre, yetişkin tarzı hastalığı olan insanlar aşağıdaki semptomları görebilir:

Ateş: Ateş 38.9 dereceye yükselebilir. Bir hafta veya daha uzun süre düşmeyen ateş ciddi semptomlar arasındadır. Dinlenme: Ateşte görünen döküntü görünebilir ve kaybolabilir. Bu döküntüler genellikle kollarda ve bacaklarda görülür. Bogaz Ağrısı: Yetişkin tarzı hastalığın ilk semptomlarından biri boğaz ağrısıdır. Boyundaki lenf düğümlerinde şişme veya hassasiyet görülebilir. Ağrı ve şişmiş eklemler: Özellikle dizlerde ve bileklerde ağrı ve iltihaplanma olabilir. Ağrı ayak bileklerinde, dirseklerde, ellerde ve omuzlarda da görülür. Bu eklem ağrısı genellikle en az iki hafta sürer. Pain olmayan: Kas ağrısı genellikle ateşle gelir ve gider. Ağrı, günlük yaşamınızı etkileyecek kadar şiddetli olabilir.

Yetişkin tarzı hastalığın belirtileri kişiden kişiye değişebilir. Lupus ve lenfoma adı verilen bir tür kanser de dahil olmak üzere diğer bazı hastalıkların semptomlarına benzer. Yüksek ateşiniz, döküntü ve eklem ağrınız varsa, en kısa zamanda bir sağlık merkezine gitmeli ve bir doktora görünmelisiniz.

Yetişkin tarzı hastalığın tanı ve tedavisi

Sadece yetişkin tarzı hastalığı teşhis eden bir test yoktur. Bununla birlikte, bazı görüntüleme testleri sayesinde, hastalığın bıraktığı hasar tespit edilebilir. Hastalığı tedavi etmek için çeşitli ilaçlar kullanılır. İlaç tercihi; Hastalığınızın semptomlarının seviyesine ve olası yan etkilere bağlıdır.

Hafif eklem ağrısı ve iltihaplanması durumunda ibuprofen veya naproksen sodyum gibi ilaçlar reçete edilir. Bu tür ilaçlar karaciğere zarar verebileceğinden, karaciğer fonksiyonunu kontrol etmek için düzenli kan testleriniz olmalıdır. Yetişkin tarzı hastalığı olan birçok insan prednizon gibi steroidlerle tedaviye ihtiyaç duyar. Bu ilaç iltihabı azaltmasına rağmen, vücut direncinde bazı sorunlara neden olabilir. Bu nedenle, uzman kontrolü için kullanmak çok önemlidir. Biyolojik yanıt değişiklikleri, iltihaplanmaya neden olan proteinleri engelleyen ilaçlardır. Birçok hastada bu ilaçların yararlı olduğu tespit edilmiştir.

Yetişkin tarzı hastalık sosyal yaşamınızı ve iş gücünüzü etkileyebilir. Bu tür hastalıkların önlenmesi ve erken semptomların belirlenmesi sağlığınız için kritiktir.

Komplikasyonları en aza indirmek için yaşam tarzınızı değiştirmek ve bir doktor kontrolü altında tedavi edilmeniz önemlidir. Sigara içmek, aşırı alkol kullanımı ve egzersiz eksikliği, özellikle hayatınızın sonraki aşamalarında, hastalığınızın seyrini olumsuz etkiler ve bağışıklığınızı zayıflattığı için farklı sağlık sorunlarına neden olur.

Yetişkin tarzı hastalık komplikasyonları

Yetişkin hastalık tarzının komplikasyonları genellikle iltihaplanma nedeniyle görülür.

Organ ve eklemlerin yetişkin tarzı hastalık iltihaplanması. Hastalığın neden olduğu komplikasyonların çoğu bu iltihaplanma nedeniyle ortaya çıkar. Bu hastalıkta, kronik şişlik ilk etapta meydana gelir; Bu şişlik ve tahriş eklemlere zarar verebilir. Dizlerin ve el bileklerindeki tutulmalar görülür. Bazen boyun, ayak, parmak ve kalça eklemleri dahil olmak üzere diğer eklemleri de etkileyebilir.

Bazı durumlarda, hastalık pericardi adı verilen kese benzeri membranın iltihaplanmasına neden olabilir. Bu durumda, hızlı bir şekilde tedaviye gidebilirsiniz. Bazen akciğer etrafında sıvı birikimi olabilir ve bu nefes almayı zorlaştırır. Yetişkin tarzı hastalığın nadir ve en ciddi komplikasyonu; Bağışıklık sisteminin aşırı çalışması nedeniyle kalp, karaciğer, dalak ve böbrek gibi organların hasarıyla meydana gelir.

Yetişkin tarzı hastalığın komplikasyonlarını azaltmak için aktif ve aktif bir yaşam sürmelisiniz. Bol bol egzersiz yapmalı ve kaslarınızı güçlü tutmalısınız. Kilo kontrolü sağlayarak eklemlerinize binmek için ağırlığı azaltmalısınız.

Eklemleriniz acı verici ve hassas olacağından, onlara ekstra yük veren durumlardan kaçınmalısınız. Ağır yükler taşımamalı, yüksek yerleri atlamamalı ve düşmede önlem almamalısınız.

Stresli, hastalığınızın komplikasyonlarını artırabilir. Stresden uzak bir yaşam sürerek daha sağlıklı bir yaşam tarzı yaratabilirsiniz. Düzenli ve yeterli uykuya ihtiyacınız varsa, psikolojik destek ile tedaviyi görmeli ve zihinsel sağlığınıza dikkat etmelisiniz.

Yetişkin tarzı hastalığı olanlar dikkat etmelidir

Yetişkin tarzı hastalığınız varsa, günlük yaşamınızda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bazı günler, hastalığınızın belirtisi olmasa bile, ilacınızı düzenli olarak almalısınız. Kendinizi iyi hissettiğiniz ilaçları ihmal ederseniz, tedaviniz tamamlanmayacaktır. Hastalığınızın seyrinin kontrolü, komplikasyon riskini azaltmaya yardımcı olur.

Yüksek dozda prednizon tipi ilaç kullanıyorsanız, kemik rezorpsiyonunu önlemeye yardımcı olmak için daha fazla kalsiyum ve D vitamini takviyesi elde edebilirsiniz. Bu tür eklem hastalıklarında egzersiz çok önemlidir. Çok fazla eklem ağrınız olduğunda günler egzersiz yapmak istemeseniz bile devam etmelisiniz. Egzersiz, hareket aralığınızı korumanıza, ağrıyı ve sertliği hafifletmenize yardımcı olacaktır.

Yetişkin tarzı hastalığı olanlar nasıl beslenmelidir?

Yetişkin tarzı hastalığı olanlar, doğal besinleri içeren sağlıklı bir diyet rutini oluşturmalıdır.

Yetişkin tarzı hastalığın komplikasyonlarını en aza indirmek ve daha sağlıklı bir yaşam sürdürmek için beslenme sorunu da çok önemlidir. Kan şekerinizi arttıran yiyecekleri tüketmek yerine, kan şekerinizin değerini sabitleyen karbonhidratları ve kepekli tahılları seçmelisiniz. Omega 3 kullanımı sizin için çok önemlidir. Bu nedenle balık tüketimini artırabilirsiniz.

Trans yağ içeren yiyeceklerden kaçınmalısınız. İşlenmiş yiyeceklerden ve mısır şurubu ile yiyeceklerden uzak durmalısınız. Yemeklerinizde zeytinyağı kullanmaya çalışmalısınız; Aspir yağı, mısır yağı ve ayçiçeği yağı gibi yağlardan kaçınmalısınız. Zerdeçal ve zencefil gibi baharatlar, vücuttaki iltihabı ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Bu bitkileri yemeklerinize veya demlenmeye ve çay içmeye ekleyebilirsiniz.

İnsan sağlığı hakkında daha fazla bilgi için, “Endojenik Depresyon Nedir? Belirtiler ve Tedavi” başlıklı makalemize bir göz atabilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*