
Köpeklerde epilepsibeyindeki nöronların ani ve kontrolsüz boşalmasından kaynaklanan bir hastalıktır. Nöbetler farklı biçimde görülür ve bilinçsiz kasılmalara, titremelere veya spazmlara neden olur. Bu noktada “Epilepsi ile köpek ne kadar yaşıyor?” Soru için gerekli tedaviler yapılırsa, yıllarca yaşayabilir ve cevaplanabilirsiniz.
Köpeklerde epilepsiye neden olur mu?
Köpeklerde epilepsinin neden olduğu açık bir kan yoktur.
Köpeklerde hastalığın adı genellikle idiyopatik epilepsidir. İdiyopatik epilepsi, hastalık altında ana neden olmadığını gösterir. Konuyla ilgili araştırma yapan uzmanlar, idiyopatik epilepsi kaynağının genetik faktörler olduğunu düşünmektedir. Çoğunlukla safkan köpek ırklarında görülen hastalığın ilk nöbetleri genellikle 1-5 yaş arasında ortaya çıkar. Dahası Köpeklerde epilepsi, Erkeklerde kadın yaratıklardan daha yaygındır.
Köpeklerde epilepsi öldürür mü?
Epilepsili köpekler, veteriner hekim tarafından önerilen önleyici ilaçlarla normal yaşamlarına devam edebilir. Veteriner tarafından belirlenen dozda kullanılan ilaca ek olarak, her gün 20 dakikalık düzenli bir yürüyüş ve egzersiz yapılması önerilir. Bununla birlikte, stresten uzak tutulan yaratığın hayatı, sağlıklı bir köpeğin yaşam süresi ile aynıdır.
Bir köpeğin ömrünün ömrü, uygun koşullar altında beslenen ve düzenli tedavi gören epilepsi hastaları ile sağlıklı bir hayvan arasında fark yoktur. Buna ek olarak, epilepsi canlı olanın yaşamını doğrudan etkilemez, ancak nöbetlerin tekrarlanması ve şiddeti dolaylı olarak yaşam kalitesini etkileyebilir. Tedavi edilmeyen ve yeterli besin alamayan hayvanların ömrü, stres ve beslenme eksikliği nedeniyle kısaltılabilir. Bu bağlamda “Epilepsi ile köpek ne kadar yaşıyor?” Sorunun cevabı doğru bakıma ve ilgiye bağlı olarak değişir.
Bir nöbet geçiren köpeğe ne yapılmalı?
İçeriğin devamında nöbet geçiren köpeğe söyledik!
Köpeklerde epilepsi krizifarklı semptomlarla ortaya çıkabilir. Köpeğin belirli bir bölgesi nöbet yoğunluğundan etkilenebilirken, tüm vücut kriz nedeniyle sarsılabilir. Kriz sırasında köpeğe müdahale etmek çok önemlidir. Benzer bir durumla karşılaşıldığında, nasıl müdahale edileceğine dair bilgiler aşağıda verilmiştir:
Köpeğin nöbet sırasında kendisine zarar vermesi engellenmelidir. Sehpalar, etrafındaki masalar gibi mobilyalar çıkarılmalı veya hayvan büyük bir yerde bakılmalıdır. Organizasyonun yönetimi için havalı olmalı ve köpeğin etrafında epilepsi hakkında bilgi sahibi olan bir kişi olmalıdır. Bu şekilde, kontrolden çıkmış bir kriz durumunda yanlış uygulamalardan kaçınmak mümkündür. Krizin şiddeti, büyüklüğün ve köpeğin köpeği nasıl etkilediğini detaylandırarak tedaviyi gerçekleştiren veterinerle paylaşılmalıdır. Nöbetin kontrolü, bilincin yerine getirilmediği durumlarda bir uzmana bırakılmalıdır. Dozaj veteriner tarafından belirlenmeli ve doktor nöbetten sonra belirtmediği sürece aynı oranda devam etmelidir.
Epilepsi olan köpeğin aynı hayatı sağlıklı arkadaşlarıyla doğru tedavi ve hasta bakımı ile paylaşması mümkündür.
İçeriğimizi seviyorsanız, “Erkek Budgerigar neden yuvaya giriyor?” Makalemizle de ilgilenebilirsiniz!
Bir yanıt bırakın