Duyu Terapisi Nedir? – Yazbuz.com

Duyusal entegrasyon süreçleri, bireyin çevresel faktörlerin bir sonucu olarak şekillendirilmiş duygusal bilgisi hakkında konuşur. Bu süreçlerde akla gelen ilk soru “Duyusal Tedavinin Terapisi Nedir?” irade. Bireyin duygularını kendi bedeninden ve çevresinden düzenleyen terapi yöntemine duyusal terapi denir. Bu terapi yöntemi, sürecin ekseninde elde edilen duygusal bilgilerin yorumlanmasına dayanmaktadır.

Duyusal terapi, yönetim noktasında merkezi sinir sisteminden yardım alır. İnsanların rutin yaşamlarını sürdürmeleri ve günlük becerilerini tekrarlamaları için gerekli olan bu terapi yöntemi, benliğin gelişimi için de çok önemlidir. Görsel motor becerilerinin temeli olan bu terapi yöntemi, duygusal bağlamda elde edilen bilgilerin gerekli noktalarda işlenmesini sağlar.

Duyusal entegrasyon bozukluğunun nedenleri

Duyusal entegrasyon bozukluğunun farklı nedenleri olabilir.

Gelişimsel gecikmeler ve duyusal yönetim problemleri gibi durumlar terapi yöntemi ile kolayca tedavi edilir. Bu durumlar, günümüz dünyasının olumsuz yaşam koşullarından kaynaklanabilir. Duyusal tedaviye başlamadan önce, bireylerde duyusal entegrasyon bozukluğunun nedenleri belirlenmelidir. Bu nedenler genellikle aşağıdaki nedenlerle açıklanmaktadır:

Yetersiz beslenme yetersizdir, doğum sırasında ve sonrasında yaşanan problemler, sosyal bağlamdaki eğilimler ve davranışlar, duygusal entegrasyonda sorunlara neden olan genetik faktörler, besin maddelerinde yer kimyasalları, yeterli temiz hava ve havada kimyasallar.

Duyusal entegrasyon bozukluğunu etkileyen bu faktörler, bu etkiyi doğrudan değil, dolaylı olarak gerçekleştirir. Bu faktörlerin yanı sıra, günümüz çocuklarının doğal yaşamdan ve kentleşmenin getirdiği çevresel faktörlerdeki entegrasyon bozukluğunu olumsuz etkilemektedir.

Duyum ​​bozukluğunun belirtileri nelerdir?

3 aydan 15 yaşına kadar çocukluk sürecinde onu gösteren duyusal merkezli entegrasyon problemleri de ergenlik döneminde ortaya çıkabilir. Duyusal entegrasyon bozukluğu belirtileri ile fark edilen bu problemler tedavi ile önlenir. Erken tedavi gerektiren bu semptomlar genellikle aşağıdaki gibidir:

Sürekli hareketlilik durumu, dikkat ve algılama problemleri, konsantre ve motivasyonda zorluk, yeme bozukluğu, konuşma ve işitme yeteneklerinde yetersizlik, öğrenme zorluğu, hareketleri sınırlama veya yavaş hareket etme, nesnelerde zorlukları korumak, aynı lezzetlerin besinler açısından sürekli seçimi (sürekli tatlı, ekşi veya tuzlu yemek yeme)

Bu semptomlar kendilerini bireysel becerilerin bozulmasını ve davranışsal bozuklukların ortaya çıkmasını gösterebilir.

Duyusal Terapi Nasıl Yapılır?

Duyusal terapi, farklı aşamalardan oluşan bir tedavidir.

Özellikle duygusal entegrasyon bozukluğu olan kişilerde etkili bir tedavi yöntemi olan duyusal tedavi, ana sorunun belirlenmesi ile uygulanmaya başlar. Çocuğun yaşadığı sorunların etrafında şekillenen tedavi süreci ihtiyaçlar için gerçekleştirilir. Terapi seanslarında kullanılan duygusal uyaranlar, tedavinin en etkili faktörleri arasındadır. Çocukluk için bir başka tedavi yöntemi de oyun terapisidir.

Değerlendirme süreci ile başlayan tedavi aşamaları, ilk etapta sorunlara ve bu sorunların günlük yaşamda olumsuz etkilere odaklanmaktadır. Bu noktada, iç motivasyon sağlamak ve tutmak önemli bir rol oynamaktadır. Çocuğun tedavinin başarısı için testlerde aktif olarak alması da gereklidir.

Oyun terapisi, kurgusal yönüyle çocuğu dış dünyaya uyarlamayı amaçlamaktadır. Bu nedenle, tedavi sırasında kullanılan uyaranlar, çocuğun kişisel özelliklerine ve duygusal kazanımlarına öncelik verilerek tasarlanmalıdır. Her çocuk birbirinden farklı olacağından, aynı tedavi yöntemi ve uyarıcılar duyusal entegrasyon bozukluğu olan her bireye kullanılmaz. Ancak, tedavi evde devam etmelidir. Terapi sırasında, ebeveynlere de gerekli bilgiler verilir ve çocuk ve ev ortamı tedavi sürecine dahil edilir.

Duyusal terapide kullanılan testler

Başarılı bir tedavi süreci için kullanılan etkili faktörlerden biri duyusal entegrasyon bozukluğu testidir. Bu testler, değerlendirme aşaması için gereken sonuçları ölçmek için yararlanır. Tedavi sırasında kullanılan testlerin bazıları aşağıdaki gibidir:

Algı, el becerisi ve oluşturma algısı, vücut duruş algısı, el ve parmak uzuvlarının tanınması, dispraksi testi (özel öğrenme zorluklarını tespit etmek için uygulanır.

Bu testlere ek olarak, başka bir ölçüm denge testleridir. Bu testler; Ayakta, hareketli ve oturma konusunda uygulanır. Böylece, çocuğun herhangi bir ortam ve koşul altında dengesini koruyabileceği ölçülür.

“Aile dizisi terapisi nedir?” Makalemizle de ilgilenebilirsiniz.

Duyusal entegrasyon terapisinin faydaları

Yaşımızın getirdiği kısıtlamalar nedeniyle kapalı ortamlarda oyun oynamak ve sürekli durumlarda oturmak zorunda olan çocuklar, vücutlarını zaman içinde tam olarak kullanamayabilir. Duyusal entegrasyon tedavisi, bu tür zihinsel ve fiziksel sorunları düzeltmek ve çocuğu bir yetişkin olarak başarılı, kendinden emin ve tüm birey yapmak için çok önemlidir. Çocuğun gelecekte sosyal bir birey olması ve onları topluma getirmesi, terapinin ana amaçlarından biridir. Bu terapi yöntemiyle, sağlıklı ve kendine güvenen bireylerin büyümesi sıkışabilir.

Sık sorulan sorular

Duyusal terapi hangi yaşta uygulanır?

Genellikle 3 aydan 15 yaşına kadar uygulanan duyusal terapi, ergenlik ve yetişkinliğe giren bireylere de uygulanabilir.

Sansasyon Bozukluğu Nasıl Anlanır?

Fiziksel ve zihinsel davranışlar, sosyal problemler ve çocuğun uzuvlarını kullanmada zorluk, sansasyon bozukluğunu gösteren semptomlardır. Çocukları bu hareketleri gözlemleyerek süreklilik gösterirse, ebeveynler terapi yardımı alabilirler.

Evde duyusal entegrasyon faaliyetleri nelerdir?

Terapi işlemi sırasında uyarıcı elemanlara sahip olan oyun ortamı da evde sağlanmalıdır. Bu, tedavi sürecinin sürekliliği için çok önemlidir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*