
Günlük yaşamda kullandığımız ve hedefleri farklı olan birçok nesne var. Bazı durumlarda, bunların bir kombinasyon olup olmadığını veya doğrudan kullanıp kullanmadığımızı sorguluyoruz. Bu durumu doğaya uyarlayalım. Yani akla gelen ilk sorulardan biri şunlardır: Doğa’daki tüm maddeler saf madde midir? Bu sorunun cevabına ulaşmak için madde ve saf maddenin ne olduğunu öğrenmek gerekir. Bu soruların cevaplarını verelim, o zaman gerçek sorumuza döneceğiz.
Saf madde nedir?
Maddeler genellikle saf ve saf olmayan olarak ikiye ayrılır.
Eğitim ve öğretimde, kimya derslerinde görebileceğimiz saf madde kavramı, yapısında başka bir madde olmadığı anlamına gelir. Örneğin, bir gümüşün saf formu işlenmez ve yapısında ek madde yoktur. Maddi bir karışım hakkında konuşursak, bu konsept, demir güvenlik karışımını endüstriyel bir malzeme olarak kullandığımız için saf maddeler sınıfında değil, saf maddeler sınıfında değil. Saf maddeler doğada tek bir maddeden oluştuğundan, hiçbir ayrışma yapılamaz.
Ne yazık ki, bunu görünür bir şekilde anlamak çok zor. Kimyasal bilimin özel araçlar tarafından anlaşılabilir olduğunu biliyoruz. Bununla birlikte, bilinenlere rağmen, bazı maddeler saf veya karışıktır, tam olarak anlamak son derece zordur.
Saf maddelerin özellikleri
Maddeler genellikle saf ve saf olmayan olarak ikiye ayrılır. Hacim ve kütle ile her şey madde olarak kabul edilir. Arı maddeleri olarak da bilinen saf maddeler aynı tür içeriktir ve aynı parçacık türleridir. Bu tür maddeler aralarında aynı özellikleri içerir:
Saf maddeler aynı yapıda ve parçacıktır. Bu nedenle, herhangi bir yabancı madde saf maddede bulunamaz.
Saf maddeler de ikiye ayrılmıştır:
Unsurlar
Önce elementleri tanımlayan ve bulan Robert Boyle, aynı yapı tipindeki ve ayrıntılı bir yapıya sahip maddelere dönüştürülemeyen tüm saf maddeleri tanımlar. Tüm bu maddeler aynı atomlara sahiptir. Toplamda 118 unsur vardır ve bunların 94’ü doğada mevcuttur. Özellikleri sıralamak için:
Elemanlar saf madde olarak geçer. Easyonlarda, elementin tek bir atomu vardır. Her birinin kendi sembolü vardır. Eleman yoğunluğu, erime ve kaynama noktasına sahiptir. Homojenik yapıda bulunurlar.
Bileşikler
Bileşikler karışım maddeleri ile karıştırılmamalıdır. Karışımlar iki farklı maddeden oluşur. Bununla birlikte, bileşikler, çoklu ve farklı elementlerin kombinasyonu ile oluşturulan saf maddelerdir. Ayrıca, aynı öğeler gibi farklı özelliklere sahiptirler. Bu özellikleri sıralamak;
Bileşikler hem saf madde hem de homojen yapıda bulunabilir. Bileşiklerin her biri formüllerle gösterilir. Her bileşiğin erime ve kaynama seviyeleri seviyesine sahiptir. Fayanslar sadece kimyasal yollarla elementlere ayrılabilir.
Karışımlar nelerdir?
Karışımlar iki farklı tipte incelenir: homojen ve heterojen
Yukarıda belirtildiği gibi, yapılarında doğal veya yapay olarak birleştirilmiş çoklu madde içeren maddelere karışımlar denir. Karışık maddeler kendi özelliklerinden hiçbir şey kaybetmez ve saf maddelerde olduğu kadar parçalanmaz. Ayrılmak için kullanılan birkaç yöntem vardır.
Karışımlar iki farklı tipte incelenir:
Homojen karışım
İki maddenin birbirine tam geçişiyle oluşturulan karışımlara homojen karışım denir. En yaygın tuzlu su ve şekerli su örnek olarak kullanılır. Aynı zamanda, havada birbirleriyle karıştırılmış her iki madde homojen karıştırmanın bir örneği olabilir. Homojen karışımlar görünür karışımlardır. Bu nedenle, özel araçlarla belirlenen maddelerdir ve doğrudan kimyasal bilimde gözlemlenmelidir.
Homojen karışımlar hakkında daha ayrıntılı bilgi için homojen olan nedir? Homojen karışımın örnekleri nelerdir? Makalemize göz atın.
Heterojen karışım
Homojen karışımın tersi olan heterojen karışım, birbirleriyle temas eden ancak tamamen karışık olmayan maddeler için kullanılır. Zeytinyağının en büyük örneği gösterilebilir. Zeytinyağı ve su karıştığında, yağ su üzerinde kalır. Hala birbirleriyle temas var, ancak asla tam olarak dahil olamazlar. Ek olarak, örneğin; Kum ve su, şeker ve tuz, atıştırmalıklar ve salata tipleri gibi heterojen karışımlar vardır.
Doğadaki tüm maddeler saf madde midir?
“Doğada tüm maddeler saf madde mi?” Sorunun cevabı hayır.
Bu bilgi ışığında, elbette, doğadaki maddelerin ve doğada bulunacak maddelerin saf maddeler olduğu kesin değildir. İncelenen ve elde edilen maddenin özelliklerine bakıldığında, bu soruyu cevaplamak daha yararlı olacaktır. Karışım madde grubunda değilse ve gerekli koşullar yerine getirilirse, maddenin saf bir madde olduğunu söyleyebiliriz. Bununla birlikte, ters yönde kanıt varsa, yönümüzü saf maddeden karışım maddeleri sınıfına çevirmeliyiz.
Ayrıntılı olarak, gerekli araçlarla birlikte verildikten sonra bir sonuca varmak çok daha doğru bir karar olacaktır. İlk başta sorduğumuz soruya gelince, ne olursa olsun doğada saf bir madde değildir.
Bir yanıt bırakın