Bibliyografya Nedir? Bibliyografya Nasıl Yazılır?

Bibliyografya kelimesi Yunanca dil kökenlidir ve dilimizden geçmiştir. Kelime, “Grapho Olan, yani“ Biblios Olan, Yunan kitapları anlamına geliyor. İki kelimenin anlamı birleştirildiğinde, bibliyografya “kitaplara yazma” anlamında ifade edilebilir. Kaynakça, daha önce yazılmış tüm araştırmaları oluşturur ve herhangi bir konuda çalışır. “Kaynakça nedir? Bibliyografya nasıl yazılır?“Soruların cevaplarını açıklayarak makalemizde sizinle ayrıntılı olarak paylaşmak istiyoruz.

Kaynakça nedir?

Kaynakça, akademik bir amaca ulaşmak için kitapların ve kültürel nesnelerin çalışmasını tanımlamak için kullanılan bir terimdir.

Baskı eserlerinin kullanımı ve genişletilmesi ve belirli konularda işlerin incelenmesi ve takip edilmesi için kaynakça ortaya çıkmıştır. Kısacası, okuyucuya sunulan kaynakça olarak da adlandırılabilir. Kaynakça şimdiye kadar yayınlanan yayınların bir listesi olarak ifade edilmektedir. Bu yayınlar arasında şunları sayabiliriz:

Kaynakça oluşturan listede aşağıdakiler belirtilmiştir:

Yazar ve çevirmenin bilgileri,

Kaynakça aynı zamanda bilim ve sanat gibi bir fikir durumu olarak belirli bir sırada ve tek bir liste olarak tanımlanabilir.

Kaynakça örneği olarak verilebilecek ve Katip Çelebi tarafından yazılan yaklaşık 15.000 kitap hakkında bilgi içeriyor. Kaynakça örnekleri yakın dönemden itibaren verilebilir. Türkiye Makaleleri Kaynakça ve Cumhuriyet döneminin bibliyografyası, günümüz bibliyografyasının örnekleri olarak gösterilebilir.

Bibliyografya nasıl yazılır?

Kaynakça yazılmasında belirli bilgilere sahip olmak gerekir. Kitap bibliyografyası kitabın adıyla başlar. Sonra:

Yazarın numarası

Makalelerin bibliyografyasını yazarken farklı bir sıralama izlenir. Makaleler için hazırlanan bibliyografya yazısında, önce yazarın soyadı ile başlar. O zaman sırasıyla:

Yersi sayısı, yazarın adının adının adını verdiği kitabın adıdır.

Kaynakça yazmak için belirli miktarda bilgi alınmalıdır. Hazırlanan bibliyografya sayesinde, işi hazırlarken kullanılan kaynaklar öğrenilebilir.

Kaynakça nedir? Makalemizi beğendiyseniz, kitap bakımı makalemize bakarak kitap temizliği yapma hakkında da bilgi edinebilirsiniz.

Kaynakça türleri

Kaynakça 4 ana başlıkta incelenir.

Kütüphanecilikle etkileşime giren kaynakça; Amaçlarına, inşaat biçimlerine ve şemalarına göre değişir. Bu faktörlerden oluşan farklılıklar içerik, zaman ve işleme türleri olarak kategorize edilebilir. Ortaya çıkan kaynakça türlerini ana başlıklar ve alt başlıklar olarak incelersek, 4 ana tür altında 12 alt tür görebiliriz. Başlıklar altında bu tür bibliyografyayı inceleyelim.

Kaynakça doğaları açısından (nitelikler)

Kaynakça doğaları açısından üçe ayrılmıştır:

Basit Kaynakça: İşin etiketlerini belirli kriterlerde içerir.İncil kitapları analiz: İlgili çalışmaların ek içeriği hakkında ayrıntılar vardır.Eleştiri bibliyografya: İlgili çalışmaların şemaları ve içeriği bu türlerde değerlendirilir.

Zaman açısından kaynakça

Zaman açısından kaynakça iki türdür:

Beklenmemiş bibliyografya: Bu tipte, belirli tarih aralıklarında veya belirli bir tarihe kadar yayınlanan çalışmalar vardır.Periyodik kaynakça: Bu tipte, belirli konularda yayınlanan periyodik çalışmalar tartışılmaktadır.

Bibliyografya düzenlemeleri açısından

Düzenlemelerine göre, 4 tür bibliyografya vardır:

Kaynakça alfabetik: Eserlerin yazarı kesin ise, anonim eserler kitabın adına göre ele alınır.Sistematik Kaynakça: Eserler bu tür konulara göre düzenlenmiştir.Kronolojik Kaynakça: Bu tipte, ilgili çalışmalar yayın tarihine veya söz konusu konunun gerçekleştirilmesine göre listelenir.Vurgu ve başlık sözlerine göre bibliyograflar: İlgili işlerden çıkarılan vurgu ve başlık sözlerine göre, eserler alfabetik olarak düzenlenmiştir.

Shumullar açısından biblioografi (kapsam)

Suumuls açısından kaynakça 4 tipte ele alınır:

Milli Bibliyografyalalar: Böyle belirli bir ulusta, ülkede veya dilde yayınlanan çalışmalar tartışılmaktadır.Uluslararası Kaynakça: Ulus ve dil unsurlarından bağımsız olarak yayınlanan çalışmalar tartışılmaktadır.Genel Kaynakça: Tüm konularda eserleri kapsar.Özel Kaynakça: Tek bir konuda veya ilgili konularda yayınlanan çalışmalar vardır.

Özel bibliyografya bireyler ve kara bibliyografyası olarak ikiye ayrılmıştır. Kişi kaynakça bir veya daha fazla insanın eserlerini kapsar. Zemin kaynakçası, ilgili çalışmada tartışılan yerle ilgili coğrafi, kültürel, canlı ve benzer konularla ilgilidir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*