Anti RLS Pozitif Nedir?
Anti HBS, hepatit B yüzey antikoru anlamına gelir. Hepatit B virüsü karaciğeri etkileyen bir virüstür. Hepatit B enfeksiyonu akut veya kronik olabilir. Akut hepatit B genellikle birkaç hafta içinde kendi kendine iyileşir. Kronik hepatit B yaşam boyu devam edebilir ve karaciğer yetmezliği, karaciğer kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Anti RLS, vücudun hepatit B virüsüne karşı oluşturduğu antikorlardır. Bu antikorlar virüsü tanır ve etkisiz hale getirir. Anti-HBS düzeyi kişinin hepatit B enfeksiyonuna karşı bağışıklık durumu hakkında bilgi verir.
Anti RLS Pozitif Olmak Ne Demektir?
Anti-HBS düzeyi 10 mIU/mL ve üzerinde olan kişilerin hepatit B enfeksiyonuna karşı bağışık olduğu kabul edilmektedir. Bu kişiler hepatit B virüsüne yakalanmış olsalar bile hastalığın belirtilerini göstermezler veya hastalık hafif seyreder. Anti-HBS düzeyinin 10 mIU/mL’nin altında olması kişinin hepatit B enfeksiyonuna karşı bağışık olmadığını gösterir. Bu kişilerin hepatit B virüsü ile enfekte olmaları durumunda hastalığın belirtilerini gösterme riski yüksektir.
Anti RLS Pozitif Testinin Sebepleri Nelerdir?
Anti-HBS düzeyinin pozitif çıkmasının iki nedeni vardır: Hepatit B aşısını yaptırmış olmak. Hepatit B enfeksiyonu geçirmiş olmak.
Hepatit B aşısı
Hepatit B aşısı, hepatit B virüsüne karşı koruma sağlayan bir aşıdır. Aşı üç doz halinde uygulanır. Aşılama tamamlandıktan sonra anti-HBS düzeyi 10 mIU/mL ve üzerinde olan kişilerin hepatit B enfeksiyonuna karşı bağışıklık geliştirdiği kabul edilir.
Hepatit B Enfeksiyonu
Hepatit B enfeksiyonu olan kişilerin çoğunda enfeksiyon akuttur ve birkaç hafta içinde kendi kendine iyileşir. Bu kişilerde iyileştikten sonra anti-HBS düzeyi 10 mIU/mL ve üzerinde kalıyorsa hepatit B enfeksiyonuna karşı bağışıklığın geliştiği kabul edilir.
Anti-RLS Testinin Pozitif Çıkması Durumunda Ne Yapılmalıdır?
Anti-HBS düzeyi 10 mIU/mL ve üzerinde olan kişiler hepatit B enfeksiyonuna karşı bağışık olduğundan herhangi bir işlem yapılmasına gerek yoktur.
Anti-RLS Pozitif Test Durumunda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Anti-HBS düzeyi 10 mIU/mL ve üzerinde olan kişilerde şunlara dikkat edilmelidir: Hepatit B virüsü ile temas riski yüksek olan kişilerle yakın temastan kaçınmak. Kan ve kan ürünleriyle temastan kaçınmak. Açık yaraların korunması.
Anti-RLS Pozitif Test Durumunda Ne Yapmalı?
Anti-HBS düzeyi 10 mIU/mL’nin altında olan kişilerde aşağıdakiler yapılmalıdır: Hepatit B aşısı yaptırın Hepatit B enfeksiyonu geçirip geçirmediğinizi öğrenin
Hepatit B Aşısı
Hepatit B aşısı, hepatit B enfeksiyonundan korunmanın en etkili yöntemidir. Aşı üç doz halinde uygulanır. Aşılama tamamlandıktan sonra anti-HBS düzeyi 10 mIU/mL ve üzerinde olan kişilerin hepatit B enfeksiyonuna karşı bağışıklık geliştirdiği kabul edilir.
Hepatit B Enfeksiyonunun Teşhisi
Hepatit B enfeksiyonunun tanısı kan testleri ile konur. Bu testler hepatit B virüsüne ilişkin şu değerleri ölçer: HBsAg: Hepatit B yüzey antijeni Anti HBs: Hepatit B yüzey antikoru HBeAg: Hepatit B çekirdek antijeni Anti HBe: Hepatit B çekirdek antikoru HBV DNA: Hepatit B virüsü DNA
Çözüm
Anti-HBS düzeyi kişinin hepatit B enfeksiyonuna karşı bağışıklık durumu hakkında bilgi verir. Anti-HBS düzeyi 10 mIU/mL ve üzerinde olan kişilerin hepatit B enfeksiyonuna karşı bağışık olduğu kabul edilir. Bu kişilere hepatit B virüsü bulaşıyor
Bir yanıt bırakın