Sohbet ve Fıkra Arasındaki Farklar Nelerdir?

Sohbet ve şaka genellikle karışık konulardır. Her iki tür türünün de benzerlikleri ve farklılıkları vardır. Bu makaledeyiz “”Sohbet ve şaka arasındaki farklar nelerdir“Soruyu cevaplayacağız. Öncelikle bu iki tür yazıyı ayrı başlıklar altında tartışacağız. O zaman türlerin benzerliklerine ve farklılıklarına bakacağız. Eğer hazırsanız, başlayalım…

Sohbet nedir?

Sohbet türünde, yazar samimi ve anlaşılabilir bir dili tercih eder.

Konuşma, bir yazarın günlük olaylar hakkında seçtiği konuyla ilgili görüşlerini açıkladığı yazılardır. Yazar, derinleşmeden bu türde söylediklerini anlatıyor. Samimi ve anlaşılabilir bir dilde, okuyucuyla kendi fikirleri hakkında konuşuyor. Bu tür bir yazıda kanıtlanmış bir amacı yoktur.

Gazetelerde ve dergilerde sohbet türü sıklıkla karşılaşılır. Gazeteciler, ülkedeki konular hakkındaki fikirlerini ve görüşlerini okuyucularına sunarlar. Bu arada, ağır bir stil kullanılmaz. Yazı çok akıcı ve anlaşılabilir bir şekilde ilerliyor. Okuyucuyu onunla birlikte gibi hissettirir. Buna ek olarak, sohbet makalesinin bir başka adı da söz. Geçmişte, bu tür yazılara muhasebe deniyordu.

Sohbet türünün özellikleri

Sohbet makalelerinin bazı özellikleri var. Yazar yazısını çok daha anlaşılır hale getirebilir. Konu ve söylemek istedikleri okuyucuya daha net bir şekilde ulaşır. O zaman konuşma türünün nasıl özelliklere sahip olduğunu inceleyelim:

Sohbet yazılarında daha fazla kendini ifade ettirme var. Yazar, atasözleri, deyimler ve anılar genellikle konudan yararlanır. Düşüncelerini ona cevap vererek ifade eder. Daha fazla uzatmadan, kanıtladı ve inandığına inanıldı. Ancak, samimi ve samimi bir dil kullanıldığı için makaleden ayrılmıştır. Yazarın tek bir amacı var. Okuyucuyu belirlenen konuyu düşünmeye teşvik etmektir. Tarafsızlık yok. Esprili, diğer kişiyle konuşarak düşünen kişi anlamına gelir.

Dünya Edebiyatında Sohbet Tarihi

Ernest Hemingway

Sohbet ve deneme türleri çok benzer. Bu nedenle, dünyadaki konuşmanın tarihine bakarken, deney tarihini incelemek gerekir. Duruşma ilk olarak Fransa’da Montaigne tarafından yayınlandı. Daha sonra Amerika ve Avrupa’da gelişmeye devam etti. 20. yüzyılda Türk edebiyatına girdi. Şu anda, sohbet türü dünyada görülmeye başladı. Bu türün dünyadaki önemli temsilcilerinden birkaçı aşağıda listelenebilir:

Ernest Heedgeanan Paul Paul Sartrjohn Griffohn Griffohn Griffohn Grifhohn Griffohn Griffohn Griffohn Griffohn Griffohn Griffohn Griffohn Griffohn Griffohn Griffohn Griffohn Griffohn Griffohn Griffohn Griffohn Griffohn Griffohn

Türk edebiyatında sohbet tarihi

Türk edebiyatında sohbet türü, Tanzimat dönemi ile gelişmeye başlayan gazetelere girmeye başladı. Bu tür bir makalenin samimiyeti nedeniyle, birçok yazar sohbet örnekleri vermiştir. Dergiler ve gazetelere ek olarak, yazarlar konuşmalarını bir kitaba dönüştürdüler. Sohbet örneği veren Türk edebiyatının yazarları:

Ahmet Rasimsuut Kemal Yetkinşket Radomelih Cevdet Andaynurullah Ataçrefik Halit Karataycenap Şahabetinhasan Ali Yücelattilla Ilhan

Şaka nedir?

Genellikle gazeteler ve dergiler gibi yayınlarda görülür.

Şaka, bir yazarın ülkenin ve toplumun sorunları hakkında düşüncelerini yazdığı yazılardır. Konularla ilgili görüşlerin oldukça akıcı bir şekilde yazıldığı bir yazı türüdür. Genellikle gazeteler ve dergiler gibi yayınlarda görülür. Bu süreli yayınların belirli bir bölümünde, yazarın mevcut, sosyal veya politik konular hakkındaki fikirleri yayınlanmaktadır. Yine, şakanın başka bir adı “sütun”.

Paragraf türünün özellikleri

Paragraf her zaman karşılaşılan yazı türlerinden biridir. Yazar, konuşmada olduğu gibi, bu makaledeki belirli özelliklere dikkat eder. Böylece, ne anlatmak istediğini daha net bir şekilde açıklayabilir. Şaka türünün ne tür özelliklerinin olduğunu inceleyelim:

Şakalar güncel olaylarla ilgili makalelerdir. Bu nedenle, yarın paylaşmak gibi bir şey yok. Yazar paragrafı yazarken kanıtlamayı hedeflemiyor. Seçilen konuyu kendi görüşlerine göre değerlendirir ve yansıtır. Başka bir deyişle, konu kısıtlaması yoktur. Enflasyon, savaş, erozyon, seçimler, birçok konudaki görüşünü ifade etmek gibi.

Bir şaka yazarken, aşağıdaki konulara dikkat etmek gerekir:

Konu okuyucunun dikkatini çekmelidir. Seçim, günlük etkinliklerin okuyucusunun duygu ve zekasını okşayan sorunlardan yapılmalıdır. Yine, bu plan giriş, geliştirme ve sonuçlar şeklinde ilerlemelidir.

Dünya Edebiyatında Şaka Tarihi

Paragraf türü 17. yüzyılda Fransa’da ortaya çıktı. Bu dönem gazeteciliğin geliştiği bir dönemdir. Her şeyden önce, olaylarla ilgili bilgiler gazetelerde verilmiştir. Daha sonra, insanların toplumla ilgili konular hakkında görüşlerini yazmaları geleneksel hale geldi. Bu şekilde, bir şaka yazımı şimdi belirli bir meslek ve yeni bir tür ortaya çıktı.

Türk edebiyatında şakanın tarihi

Ahmet Rasim

Türk edebiyatına yapılan şaka gazetenin ortaya çıkmasıyla girdi. Ancak, bu dönemlerde şakalar çoğunlukla makalenin biçimindeydi. Gelecekte gazeteler arttı ve sütunlar için bir bölüm açıldı. Böylece, yazarlar toplumla ilgili konulara ilişkin görüşlerini içermeye başladılar. Türk edebiyatında şaka temsilcileri aşağıdaki gibidir:

Ahmet rasimrefik halit karayfalih rıfki atayemil galip sandalcıyus ziya orta.mustafa ekmekçaçipeyami safaugur mumcu

Sohbet ve şaka arasındaki benzerlikler

Şaka ve sohbet türünün bazı benzerlikleri vardır. Bu benzerlikler:

Her iki türde de özne kısıtlaması yoktur. Yazar istediği konu hakkındaki düşüncelerini ifade edebilir. Sorunu kanıtlamak için ayrı bir çabaya gerek yoktur. İki tür uzun değildir. Kısa ama etkili makaleler.

Yukarıdaki özellikler şaka ve sohbetin benzerliklerini oluşturur. Her iki türde de önemli olan görüşleri açıklamaktır. Her iki makalede de okuyucu, yazarın konuyu ne anlatmak ve düşünmek istediğini anlamaya teşvik edilir.

Sohbet ve şaka arasındaki farklılıklar

İki tür yazma farkı aşağıdaki gibi incelenebilir:

Konuşma, yazar karşısında biri varmış gibi davranıyor. Daha fazla konuşma tarzı baskındır. Paragrafta böyle bir durum yoktur. Yazar sadece düşüncelerini ifade eder. Kültürel bir konuda olduğu kadar politik olabilir. Ancak, paragrafta seçilen sorunun, -date to -date olması gerekir. Şakalar biraz daha günlük makalelerdir. Şakanın hayatının bitiminden sonra şakanın gündeminin sona ermesinden sonra. Ancak, sohbet türünde böyle bir durum yoktur. Yazar fikirlerini okuyucuyla konuşuyormuş gibi ifade ediyor.

Sohbet ve şaka türü bazı açılardan benzerdir ve belirli yönlerden ayrılır. Bununla birlikte, her iki tür de uzun zamandır dünyada etkili makaleler olmuştur. Geçmişte gazeteler ve dergilerdeki bu düşünce yazıları tarihin değişmesine yol açtı. Bu şekilde, birçok kapı kapatıldı ve yeni kapılar açıldı. Şaka ve sohbet türü hala etkili yazma örnekleri arasındadır.

Eğer literatürle sıkıdaysanız, ülkedeki en çok okunan kitapları da merak edebilirsiniz. Bu yüzden en çok okunan Türk kitaplarıyla ilgili makalemize bir göz atın.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*