
Fransızdan Türkçe’ye geçen refleksif kelime; Sosyoloji, felsefe, sinema ve edebiyat gibi çok önemli alanlarda sıkça kullanılan yaygın bir kavramdır. Sosyal Bilimler ve Sanatlarda kullanılan kavram; Dönüş, öznel ve içgüdüsel demektir. Akademi ve sanatsal alanlarda olduğu gibi, refleksif kelimesi günlük yaşamda önemli ölçüde karşılaşılabilir. Kullanım alanı genişledikçe, karışıklığa neden olabilecek refleksif kelime genellikle bir merak konusudur. “Dönüşlü ne anlama geliyor ve refleksif düşünme nedir?” Dedik. Bu makalede, sorularınızın cevaplarını arıyoruz, sizin için konseptin ayrıntılı bir tanımını yapmaya çalıştık.
Dönüşlü olan nedir?
Dönüşlü Kavram, birden fazla tanınmaya sahip ve kullanıldığı alana göre değişebilen bir kavramdır. Temel olarak, refleksif kavram, bir şeyin kendi içine dönüşü olarak tanımlanabilir. Bu tanıma göre, kavram iç reaksiyonu ifade eder. Bu durumda, refleksif kelimenin tepkisinin herhangi bir eylemin veya fenomenin tepkisi olduğunu söyleyebiliriz. Sonuç olarak, refleksif kavram, nedenin nedeninin nedenini ortaya çıkarır.
Dönüşlü
Epistemoloji bilimi için bir kavram olarak refleksif terimi insanlar arasında sık sık kullanılır. Dönüşlü kavram, tartışılan bilgilerin doğruluğu hakkında yeniden değerlendirme ve sorgulamayı ifade eder. Bu durumda, olduğu gibi kabul edilmek yerine eleştirilme ihtiyacı üzerinde ortaya çıkmıştır.
Kümülatif refleksif nedir?
Kümülatif refleksif, “refleksif ne anlama geliyor?” Sorgu arandığında en ilginç altyazılardan biridir.
Kavramın ne olduğunu öğrenmeden önce, kümülatifin ne anlama geldiğini bilmek gerekir. Kümülatif, biriken, yani hareket etmenin anlamı. Kısacası, kümülatif, felsefi bir düşünce veya eleştiri, önceki fikirler içinde yeni görüşler ortaya koyuyor. Özünde, kümülatif daha önce düşünülen bir konuda gerçeği arayarak aramaktır.
Felsefe kümülatif bir alandır. Bu nedenle, tüm filozoflar daha önce düşünülen fikirleri düşündüler. Kümülatif refleksif ile nesne, istiflenmiş bir bilgileri düşünmeye başlar ve farklı düşünürlerin fikirleri ve kendi fikirleri ile ilgilenir. Bu birikim sayesinde nesne, eleştirel düşünmenin sonucunu elde etmeyi amaçlamaktadır.
Refleksivite nedir?
Refleksivite kavramı esas olarak neden ve sonuç ilişkisine göre değerlendirilirken, iç döngü ve reaksiyonu ifade eder. Vakaların refleksif etkinliğinin kalitesini ortaya çıkarır. Bu noktada, döngüyü taşıyan harekete refleksivite denir.
Farklı disiplinlerin tanımını ifade eden ve her alanda bazı temel farklılıklar gösteren refleksif kavram, yukarıda belirtilen sınıflandırmalarla değerlendirilir. Genel olarak refleksif kelimenin genel işlevini ve yaşam alanları üzerindeki kavramsal etkiyi daha entelektüel olarak ifade ettiklerini görebiliriz. Makalemizin devamında, refleksif kavramı entelektüel ve bilgi açısından değerlendireceğiz…
Dönüşlü düşünme ve refleksif bilgi kavramları
Refleksif terimi ile ilişkili birçok kavram vardır.
Refleksif fenomenin yaşam alanları ve bilgisi üzerindeki etkisi entelektüel ortaya çıkar. Kelime genellikle günlük yaşamda kelime kökü olan refleksi ve türevleriyle ifade edilir. Gerçeklere ve olaylara tepkiyi ifade eden bu radikal terim, entelektüel alanda geniş bir kaptır. Hem bireysel hem de sosyal tepkileri inceleyen kavramın gerçek anlamı, sosyal alanlardaki etkisini ortaya koymaktadır. Bu durumda, refleksif düşüncelerin ve bilginin etki alanlarını aşağıdaki gibi listeleyebiliriz:
Bireysel refleks, fiziksel refleks, sosyal refleks psikolojik refleks, felsefi refleks.
Dönüşlü düşünme nedir?
Temelde felsefe tabanlı bir kavram olan refleksif, sorgulamaya ve eleştiriye öncelik verir. Düşünme açısından sorgulama, eleştirel ve daha gelişmekte olan insanlara dayanan bu düşünme yöntemi, gerçeğe ulaşma döngüsel sürecini ifade eder.
Defleksif düşüncede düşünce ile ilgilenen rakam, yani kendini bir nesne olarak görüyor. Bu şekilde nesnel bir değerlendirme vardır. Bu nedenle, kişi kendisiyle bir çatışma noktasından etkileşime girerken, sonucuna eleştirel düşünce ile ulaşmayı amaçlamaktadır. Kısacası, düşünme hakkında düşünme eylemi bu kavram altında ortaya çıkar.
Dönüşlü düşünce örnekleri
“Refleksif ne anlama geliyor?” Karl Max, sorulduğunda akla gelen ilk isimlerden biridir.
Ne düşündüğünüzü düşünmek, genellikle hayatta karşılaştığımız bir eylemdir. Örneğin, bir nesnenin sürekli bir toplumun getirdiği değerleri ve fenomenleri tekrarlaması dönüşlüdür. Burada, kendi gerçekleri ve toplumun değerleri ile ilgilenir. Bununla birlikte, kişi fikirler yürüterek kendisi için doğru olanı bulmayı amaçlamaktadır. Düşünürken, aynı soruyu ve fikirleri tekrar tekrar kendi filtresinden geçirir.
Felsefe tamamen dönüşlüdür. Felsefi süreç bir konuyu dikkate alarak başlar. Nesne bir sonuca ulaşır, ancak soruyu tekrar sorar. Böylece, nesne kendi fikirlerini ortaya çıkarır. Burada, Karl Marx’ın Sözü örnek olarak gösterilebilir: “Filozoflar dünyayı yorumladılar, ancak asıl şey onu değiştirmek.” Bu kelime ile Marx, toplumun sorunlarını düşündü ve tekrar tekrar düşünerek komünizm kavramını ortaya çıkardı.
Felsefi refleks
Felsefi olarak incelendiğinde, refleksif fenomenin tanımını ortaya çıkaran nesneler, konular ve varoluş gibi kavramlar da ortaya çıkar. Bu bağlamda, refleksin gerçekleştirilmesi için tetiklenen bir tetikleyici ve tetikleyici bir olay vardır.
Felsefi olarak refleksif düşünce, felsefeyi sorgulama kavramında ortaya çıkar. Felsefenin temelini oluşturan unsurlar tam da bu noktada. Felsefe, bilginin kesi ve somut sonucuna ulaşmak yerine sürekli sorgulama için bir bilim olarak ortaya çıkar. Bu nedenle, felsefenin sürekli sorgulama eğilimi, refleksif düşüncenin sonucudur. Bu düşünce sayesinde, kendi içinde aradığı soruların cevabını bulana kadar sorgular.
Dönüşlü bilgi kavramları
Dönüşlü bilginin 4 temel kavramı vardır.
Dönüşlü bilgi kavramları, soruşturma eyleminin taraflarını ifade eder. Felsefenin sorgulama özelliği, bu noktada refleksif bilginin bir yansımasını ifade eder. Bu süreçte felsefeyi sorgulamak tarafından kullanılan bazı temel bilgi kavramları vardır. Bu temel bilgi kavramları aşağıdaki gibi listelenebilir.
Bilgi: Gerçekleri teslim ederek ortaya çıkan geçerli, sonlandırılmış ve net unsurları ifade eden bir kavramdır. Bilgi kavramı, ele alındığı alana ve görüşe bağlı olarak değişir.Mevcudiyet: Felsefe ve felsefenin temel düşünce sistemini ifade eden varlık, her türlü soruşturmanın başında tartışılmaktadır. Felsefedeki her şeyin kaynağı varoluş nedeniyle açıklanır ve her zaman bu nedeni sorgular. Bu noktada, kesin sonuçlar, kesinliğe ulaşamayan ve sürekli sorgulanan bilimin konusudur.Suje: Söz konusu konu olan konuyu ifade eder. İş, olay ve eylemin varlığını ifade eder.İkisi birden: Konunun tersi ve algılanan nesneyi ifade eden nesne, düşünce tarafından gözlemlenen öğeyi gösterir.
Bilgi kavramlarından anlaşıldığı gibi, refleksif düşüncenin her aşaması felsefeyi oluşturan sistemi ortaya çıkarır. İnsan ebedi düşüncesinin doğasını ve bir düşünce varlığı olarak sorgulamayı vurgular. Sonuç olarak, refleksif düşünme, insan hayati işlevlerini düşünen bir düşünce olarak geliştiren bir bisiklet sistemidir. Bu şekilde, insanlar bu düşünce sistemi aracılığıyla çevredeki her türlü eylemi ve olayı sorgular ve bu yönde refleks gösterirler.
Felsefe alanında bir başka düşünce yolu rasyonalizmdir. Rasyonel bu konuda öğrenmek için ne anlama geliyor? Rasyonalite felsefede ne anlama geliyor? Makalemize göz atabilirsiniz.
Bir yanıt bırakın