Kısmi Emeklilik Nedir 2024-2025 Güncel Bilimsel Bilgiler – Sözlük Anlamı Ne?

kısmi emeklilik, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından belirlenen yaş, prim ve sigortalılık süresi şartlarını karşılayan sigortalılar, emeklilik hakkını kazanmış olsalar bile tam zamanlı çalışmayı bırakır, kısmi çalışmaya devam eder ve bu çalışmaya bağlı olarak emekli maaşı alırlar. Türkiye’de kısmi emeklilik ilk kez 2008 yılında 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile düzenlenmiştir. Bu kanunla 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan erkek sigortalılar, şartları yerine getirmeleri halinde kısmi emeklilik hakkı elde edebileceklerdir. 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödeme şartı bulunan kadınlar, 20 yıl sigortalılık süresi ve 2520 gün prim ödeme şartını karşılamaları halinde kısmi emeklilik hakkı elde edebiliyorlardı. 2019 yılında yürürlüğe giren 7143 sayılı Kanun ile kısmi emeklilik koşullarında bazı değişiklikler yapıldı. Bu değişikliklere göre, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan erkek sigortalılar, 25 yıl sigortalılık süresi ve 4500 gün prim ödeme koşulunu yerine getirmeleri halinde kısmi emeklilik hakkı elde edebilecek, kadınlar ise kısmi emeklilik hakkı elde edebileceklerdi. 25 yıl sigortalılık süresi ve 3750 gün prim ödeme şartını yerine getirmeleri halinde kısmi emeklilik hakkına sahip olacaklar. Kısmi emekliliğin şartları şunlardır: Sigortalılık süresi: 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan erkek sigortalılar için 25 yıl, kadın sigortalılar için 20 yıl. Prim ödeme süresi: 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan erkek sigortalılar için 4500 gün, kadın sigortalılar için 3750 gün. Yaş şartı: 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan erkek sigortalılar için 58, kadın sigortalılar için 55. Kısmi emeklilik hakkına sahip olanlar, diledikleri sürece çalışmayı bırakıp kısmen çalışmaya devam edebilirler. Kısmen çalışmaya devam eden sigortalılardan çalışılan her gün için %30 oranında emekli maaşı kesintisi yapılacaktır. Kısmi emeklilik, sigortalıların çalışma hayatlarına erken veda etmelerine gerek kalmadan, hem emeklilik maaşı almaya başlamalarını hem de çalışmaya devam ederek gelir elde etmelerini sağlayan bir sistemdir.

Kısmi emekliliğin avantajları
Kısmi emekliliğin başlıca avantajları şunlardır: Sigortalının çalışma hayatına erken veda etmesine gerek kalmadan, emekli maaşı almaya başlamasını ve gelir elde ederek çalışmaya devam etmesini sağlar. Sigortalının emeklilik dönemindeki gelir kaybını azaltır. Sigortalıların emeklilik döneminde sosyal ve psikolojik uyum sürecini kolaylaştırır.

Kısmi emekliliğin dezavantajları
Kısmi emekliliğin başlıca dezavantajları şunlardır: Çalışılan her gün için emekli maaşından %30 kesinti yapılır. Sigortalıların işyerinde tam zamanlı çalıştıkları sırada elde ettikleri haklar (iş güvencesi, kıdem tazminatı, yıllık izin gibi) sınırlıdır.

Kısmi emeklilik koşulları nasıl değişti?
Kısmi emeklilik şartları 2008 yılından bu yana çeşitli değişikliklere uğradı. Bu değişikliklere göre kısmi emeklilik için yaş, sigortalılık süresi ve prim ödeme süresi şartları artırıldı. 2008 yılında yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan erkek sigortalılar, 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödeme şartını yerine getirmeleri şartıyla, Kadınların ise 20 yıl sigortalılık süresi ve 2520 gün prim ödeme şartını yerine getirmesi gerekiyor. Şartlarını yerine getirmeleri halinde kısmi emeklilik hakkını elde edebileceklerdi. 2019 yılında yürürlüğe giren 7143 sayılı Kanun ile kısmi emeklilik koşullarında şu değişiklikler yapılmıştır: Sigortalılık süresi: 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan erkek sigortalılar için 25 yıl, kadın sigortalılar için 20 yıl. Prim ödeme süresi: 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan erkek sigortalılar için 4500

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*