Adli Psikoloji Nedir? Adli Psikolog Nasıl Olunur?

Psikolojinin yeni alt dallarından biri olan adli psikoloji, yasal sistemdeki dinamiklerde psikoloji yardımıyla bazı yöntemlerin uygulanmasında kullanılmaktadır. Adli Psikoloji Eğitimi Saha bireylerine adli psikologlar denir. Peki “Adli psikoloji nedir? Nasıl adli psikolog olunur?“Merak ediyorsanız, makalenin geri kalanını okuyabilirsiniz.

Adli psikoloji nedir?

Adli psikoloji, hukuk sistemi içeren konularda psikoloji ilkelerinin ve tekniklerinin kullanılmasıdır. Adli psikolojinin uygulama alanları; Uzmanlık, sanık ve mağdurla görüşme, sanıktaki ceza lisansının belirlenmesine katkıda bulunma, psikolojik ölçüm ve değerlendirme, ceza profili oluşturma ve hükümlerin rehabilitasyonunu desteklemeye katkıda bulunur.

Adli Psikoloji Konuları

Pratik alanlarda ve kamu kurumlarındaki adli psikologların temel görevleri; Konuya göre uygun ölçüm değerlendirme yöntemlerini kullanmak, yargı görüşmeleri yapmak ve talep edilen makama sunulacak ayrıntılı bir rapor hazırlamak.

Mahkeme veya diğer adli makamlar değerlendirilmek istiyor Adli Psikoloji Konuları aşağıdaki gibi listelenebilir:

Evlat edinme süreci, değerlendirme ve takip -deneyimli özgürlük kapsamında, boşanma davalarında velayet kararları, kişisel ilişkinin sınırlandırılması, cezai lisans değerlendirmesi, çocukların koruma yasası kapsamında koruyucu ve destekleyici önlem kararları, sosyal muayene raporları, mağdurla adli görüşmeler, yasaya giren çocukların değerlendirilmesi, çocukların kötüye kullanılması ve çocukların değerlendirilmesi.

Adli psikologların görevleri genellikle kamu kurumları ve mahkemeler tarafından şekillendirilir. Soruşturmalarda ve kovuşturmada aydınlanması gereken konularda yargı uzmanları yapabilen bir alan olan yargı psikolojisi alanı, hukuk alanında çok yararlıdır.

Adli Psikoloji Vaka Örnekleri

“Adli psikoloji nedir?” Sorunun cevabı için adli psikoloji davalarından bahsedilmelidir.

Adli psikologların çalışma alanları, genellikle suç işleyen ve suça tanık olan bireylerin bulunduğu yerlerdir. Bu nedenle, birçok farklı yetişkin ve çocuk vakalarla karşılaşabilir. Aşağıda bir yargı psikoloğu için geçerlidir.

Cinsel istismar mağdurları, yetişkin veya çocuk vakaları, şiddet mağdurları, tartışmalı boşanma davaları, davaların zihinsel dengesi, aile içi şiddet ve istismar vakaları.

Hukuk ve psikolojiyi bir araya getiren profesyonel bir kol olduğundan, adli psikoloji alanının geniş bir vaka profili vardır. Bazen psikoloji eğitimi alan bir profesyonel için bile zorlu davalarla karşılaşmak mümkündür. Bununla birlikte, zorlu vakaların doğru yöntemlerle üstesinden gelmekten daha az etkilenmeye yardımcı olan yöntemler vardır. Bazı yöntemler, adli psikoloji mezunu sürecinde bu zor olarak tanımlanan vakalarla başa çıkmaları öğretilmektedir. Bu yöntemlerin yardımıyla, adli psikolog normal bir kişinin kolayca baş edemeyeceği travmaların üstesinden gelebilir.

Adli psikolog olmak için izleyebileceğiniz yollar

Adli psikolog olmak için devlet üniversitelerinde çalışmak mümkündür.

Adli bir psikolog olmak için önce üniversitelerden 4 yıllık psikoloji eğitimi almalı ve eğitiminizi tamamlamalısınız. Lisans eğitiminizi tamamladıktan sonra, yüksek lisans derecenizi yaparken 2 yıllık hukuk eğitimi alarak adli psikoloji alanında çalışabilirsiniz.

Psikoloji ve hukuktan ortak sorunları olan bir bilim olduğundan, Adli Psikoloji Eğitimi lisansüstü eğitim gerektirir. Aynı zamanda, Türkiye’de psikoloji eğitimini tamamlayan bireyler, devlet kurumlarında çalışmak için KPSS sınavına girerek atanabilir.

Adli Psikoloji yüksek lisans derecesi

Türkiye’de yeni yaygın ve bahsedilen bir bölüm olduğundan, yargı psikolojisi alanında eğitim sağlayan devlet ve özel üniversite lisansüstü programları vardır. Psikoloji lisans eğitiminizi tamamladıktan sonra bu programlara başvurarak kendinizi geliştirebilirsiniz. “Adli Psikoloji Yüksek Lisans Programları Hangi üniversiteler var?Soruya bir cevap bulmak için aşağıdaki listeyi inceleyebilirsiniz:

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Adli Tıp, Adli Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Bölümü Sağlık Bilimleri Bölümü Sağlık Bilimleri Enstitüsü Disiplin Bilimleri Bölümü, Adli Psikoloji Bölümü, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Enstitüsü Bağımlılık ve Bilimler Enstitüsü Bağımlılık ve Bilimler Enstitüsü Enstitüsü

Küçük bir istisna dışında, yukarıdaki listedeki tüm lisansüstü programlar yargı bilimleriyle ilgili disiplinlerde tercih edilebilir. Ancak, Ankara Üniversitesi Adli Psikoloji Yüksek Lisans Programı sadece psikoloji mezunlarını kabul eder.

Adli Psikoloji Yüksek Lisans Üniversiteleri

Dört yıllık psikoloji eğitiminden mezun olduktan sonra, adli psikolog unvanına sahip olmak için aşağıdaki eyalet üniversitelerinde yüksek lisans derecesi ile okumaktan mezun olabilirsiniz. Devlet üniversiteleri bütçe ve sosyal faaliyetler açısından çok avantajlıdır. Yüksek lisans derecesi için iki yıllık eğitim sürecini incelemek için, üniversitelerin sitelerini inceleyerek veya kampüslerine giderek bir fikriniz olabilir.

Hacettepe Üniversitesi İstanbul Üniversitesi

Türkiye’de birkaç yıldır tanınan yargı psikolojisi bilgisine katkıda bulunmak için uzmanlar devlet üniversitelerinin bilgisine katkıda bulunmak için büyük çaba sarf etmektedir. Psikoloji, Gemi’deki adli psikoloji alanındaki gelişmeler için çok önemlidir.

Adli psikoloji alanında kim yüksek lisans derecesi yapabilir?

Adli psikoloji alanı; Tıp, hukuk ve çoğunlukla psikoloji, ortak payda buluşan bir bilim dalıdır. Bu bilim konusunda uzmanlaşmak isteyenler için tez ile lisansüstü programlar vardır. Ancak, adli psikolog unvanı lisansüstü programlarda okunmadan elde edilebilir. Bu amaçla, adli psikolog unvanı için yargı mekanizması içeren kamu kurumlarının atanması yeterlidir. Bununla birlikte, lisansüstü programlara başvurmak için kişinin psikolojik bir diploması olması gerekir. Bu diploma ile, psikolog unvanını alan kişi, eğitimini bir sonraki seviyeye taşıyarak uzmanlaşmasında uzmanlaşmak için adli psikoloji eğitimi almalıdır. Tüm bu aşamalardan sonra, yüksek lisans programından mezun olduktan sonra, yargı psikolog unvanı elde edilir.

Adli psikologların çalışma alanları

Adli Tıp Enstitüsü, adli psikolog çalışma alanları arasındadır.

Kamu personeli olarak çalışabilen adli psikologlar, Adalet Bakanlığı’na ve İçişleri Bakanlığı’na bağlı kurumlarda çalışabilirler. Yasa ve topluma faydalı olabilmek için, kamu kurumlarına katılmak ve bu puanla hükümet kurumlarına atanmak için KPSS sınavına girerek puan almak gerekir. Aşağıdaki adli psikologların istihdam edildiği çalışma yerlerini inceleyebilirsiniz:

Adli Tıp Kurum Mahkemeleri Mahkemeleri Mahkemeler Addetale Palaceza İcra Kurumu Jandarma Çocuk Şubeleri Özgürlük Ofisleri Genel Müdürlüğü

Üniversiteler ve hükümet dışı örgütler, yargı psikologlarının çalışma alanlarına ek olarak sayılabilir. Bu çalışma alanlarında adli psikologlar hakkında ciddi sorumluluklar vardır. Yetişkin ve çocuk psikolojisi alanında görev ve sorumlulukları vardır.

Sizi ilgilendirebilecek başka bir psikoloji alanı: Floortime nedir?

Sık sorulan sorular

Yargı psikologları ne kadar maaş alıyor?

Yargı psikolojisi alanındaki yeni mezunlar ve deneyimsiz uzmanlar 8000-9000₺ grubunda maaş alırlar; Kıdemli uzmanlar 10000-12000₺ grubunda kazanır.

Adli psikoloji ne yapar?

Kamu kurumlarında ve pratik alanlarda çalışan adli psikologlar; Yargı müzakerelerinin hazırlanmasına, uygulanmasına, değerlendirilmesine ve sonuçların raporlanmasına katılırlar.

Adli Psikoloji kursunu kim alır?

Psikoloji, Sosyoloji, Psikolojik Danışmanlık, Sosyal Hizmet ve Öğretim Okuyucuları Adli Psikoloji Kursu alabilir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*