
Sibernetik, çeşitli sistemlere bağlı ve çok sayıda çalışma alanını etkileyen bir bilimdir. Yunanca Kybernétes kelimesinden, yani “dümen” kelimesinden sonra adlandırılır. Bazı yerlerde bilim bilimi olarak da belirtildiği bilinmektedir. Sibernetiklerin mekanik, biyolojik ve fiziksel sistemlerin yanı sıra sosyal ve entelektüel sistemlerle de ilgili olduğu görülmektedir. Alanla ilgili hem sistemler hem de kavramlar bugün şekillendirmede etkili olmuştur. Daha fazlası için, “Cybernetik’in kurucusu kim? Sibernetik nedir?” Sorularınızın cevabı için içeriğimizi okumaya devam edebilir ve neyi merak ettiğinizi öğrenmeye başlayabilirsiniz.
Sibernetiklerin etkileri, günümüz dünyasının teknoloji çağına atıfta göz ardı edilmemelidir. Bu bilim dalı nedeniyle bilgi teknolojileri, silah sistemleri, çeşitli iletişim teknolojileri ve insansız robotik sistemler kurulmuştur.
Sibernetik nedir?
Sibernetik, yıllardır var olan bir bilim dalıdır.
Sibernetik’in kurucusu kim olduğu sorusuna geçmeden önce bu kavramı açıklamalıyız. Sibernetik, canlı veya cansız olmaya bakılmaksızın tüm karmaşık sistemleri yönetmek ve denetlemekle ilgilenen bir bilimdir. Mekanik, biyolojik, fiziksel, sosyal ve entelektüel sistemler; Sistemlerin yapıları, sınırları ve tesisleri araştırmaya yöneliktir. Bilindiği gibi, sibernetik disiplinlerarası bir yaklaşımdır. Bu nedenle, felsefe, sosyoloji, psikoloji, oyun teorisi, sistem teorisi, algısal kontrol teorisi ve mimarisi gibi önemli çalışma alanlarını etkilemiştir. Cihaz veya organizma bağlamında soyutlama ile ilgili alanlarla bağlantılı olarak biliş, sosyal kontrol, öğrenme, görünüm, iletişim, etki ve verimlilik gibi kavramları inceledi.
Sibernetik bilime göre, yaşam veya cansız sistemlerin bir amacı vardır ve bu amaçlar teknoloji kullanılarak analiz edilmelidir. Çünkü sibernetik uzmanlar, inceledikleri yapay veya biyolojik sistemlerin dış dünyaya göre kendilerini yenileyerek görevlerini müdahale etmeleri ve yerine getirmeleri gerekmediğini açıklar. Bu durumu tanımalarıyla, sibernetik bilim kurucuları ve uzmanları, günümüz teknolojilerinin kurulmasına yol açacak bir bilim dalı sağlayarak gelecekte doğrudan müdahale edebildiler. Sibernetiklerin çok kapsamlı olmasının ana nedeni budur.
Sibernetik bilimin tarihsel gelişimi
Sibernetik, kökenli 12. yüzyıla kadar uzanan bir bilim dalıdır. Her ulus kendi bilim adamlarını övmek için sibernetiğin kurucusunu farklı kabul etse de, tek bir doğru cevap var. El Cezeri olarak bilinen fizikçi, mucit, akademisyenler, mühendisler, robotlar ve matris ustası, önemli çalışmalarıyla bu alanın kurucusu olarak kabul edilir. Ancak sibernetik bilimi ismini sadece 19. yüzyıla kadar almayı başardı. Şimdi konuyu iki farklı dönemde alalım.
Cybernetik ve Ebü’l-iiz El Cezeri
Ebü’l-iiz el Cezeri
12. yüzyılda sibernetik bilimin temelini atan Ebü’l-iiz Al Cezeri, bu disiplinin kurucusuydu. Bilim adamının hayatı incelendiğinde, sadece sibernetiğin kurucusu değil, aynı zamanda ilk robot çalışmasının da olduğu görülmektedir. Öyle ki Leonardo Da Vinci’ye bile ilham verdi. Cizre’de doğup büyüyen ve kendisini fizik ve mekanik alanlarda geliştiren El Cezeri’nin, mühendislikte mekanik hareketlerin kullanımını içeren kitabı kitabı kitabı sayesinde sibernetik ve robot bilimlerinin kurucusu olduğu anlaşılmaktadır ”. Kitapta, 50’den fazla cihazın, yakın zamanda bilinen COBRIA’ların kullanımını tanımladığı görülmektedir. Ülkemiz.
Modern sibernetik dönem
Norbert Wiener
Modern sibernatik dönem, bilimin El Cezeri’den gündemden sonra gündeme gelmesini sağlayan çalışmalarla başladı. Fransız matematikçi ve fizikçi André-Marie Ampère, 1834’te ilk kez sibernetik terimini kullandı ve literatüre taşınmasını sağladı. Bu, Yönetim Bilimleri Kitabı “Essai Sur la Philosophie.
Amerikalı matematikçi ve filozof Norbert Wiener, terimin şimdiki anlamında etkili oldu. Wiener’in sibernetik terimini bulmaya çalışırken, dönemin matematik, biyoloji, psikoloji veya felsefe gibi kabul edilen bilimlerden farklı olarak yeni bir disiplin oluşturma arzusu olduğu görülmektedir. Ünlü bilim adamı, aynı zamanda yönetim sanatı anlamına gelen sibernetik terimini ilk kez “Sibernetik: Hayvan ve Makine Kontrolü ve İletişim” kitabıyla halka açıkladı. Böylece, tüm dünyadaki sibernetiklerin adı disiplin için kabul edildi ve giderek daha yaygın hale geldi. Modern sibernetiklerin kurucularından Wiener’e göre, bu alan insan ve hayvanlarda iletişim ve kontrol ile ilgilidir.
Sibernetik ne yapar?
Sibernetik bilim ileri teknolojiler konusu ile ilgilidir.
Sibernetik karmaşık sistemleri araştıran bir bilimdir. Bu nedenle, ne yaptığını ve modern teknolojileri nasıl etkilediği tam olarak anlaşılamamıştır. Bu nedenle, sibernetiklerin hedefleri ve faydalarından bahsedilmelidir. Sibernetik Bilim;
Bilgisayar sistemleri, robotik kodlamanın oluşumunda ve geliştirilmesinde kendi kendini kontrol edecek şekilde etkilidir.
Sibernetik Bilimin Kullanımları
Sibernetikler birçok bilim ile iç içe geçti ve önemli teorilerini etkiledi. Bu nedenle, kullanım alanları oldukça çeşitlidir ve genellikle ortaya çıkar. Çünkü sibernetikin disiplinlerarası bir çözüm sürecinin başrolü olduğu ve bilimin dalları arasında bir köprü görevi olduğu söylenir. Ana kullanım alanları fabrika otomasyonları, verimlilik, savunma endüstrisi, endüstriyel robotlar ve üretim operasyonlarında uzay aracının rota operasyonlarıdır. Felsefe, sosyoloji, psikoloji ve mimari de bilimleri etkilemeyi başardı.
Tüm bu konular hakkındaki bilgileri daha iyi anlamak istiyorsanız, bilim okuryazarlığı nedir? Neden önemli? Makalemize göz atabilirsiniz.
Bir yanıt bırakın