
Her yıl, açlık ve yetersiz beslenme nedeniyle 20.000’den fazla çocuk hayatını kaybediyor.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından sunulan raporda acı bir gerçek olduğunu ortaya koydu. Rapora göre, çiftçi, dünya çapında üretilen dünya çapında ürünlerin 1 -/3’ünü oluşturan 4 milyar ton gıdadaki fabrikadaki üretim bantlarında satıldıktan sonra tüketici tarafından kaybedilir ve kaybedilir. Gelişmiş ülkeler temelinde değerlendirildiğinde, her yıl evlerde ortalama 1,3 milyar ton yiyecek boşa harcanıyor. Piyasadan satın alınan yerli atık olarak tanımlanan gıdaların %15’i tahıl ve baklagillerdir, %35’i meyve ve sebzedir. Bu miktar, tüm alt -Sahara Afrika bölgesinde üretilen gıda miktarına eşdeğerdir.
Dünyanın her gün 8 kişiden biri aç uyuyor ve 20.000’den fazla çocuk açlık ve yetersiz beslenme nedeniyle ölüyor. Araştırmalara göre, küresel ölçekte alınan gıdaların 4’ü kurtarılabilse bile, dünyada 840 milyon aç insanla doygun olabilecek yiyecek miktarı sağlanabilir. Bu sayısal veriler Yiyecekleri boşa harcamamak acı verici bir şekilde muamele edilmek ne kadar hassas.
Gıda israfı neden?
Gıda atıklarının ana nedeni, insanların belirli bir plana maruz kalarak aldıkları ürünleri tüketmemeleridir. İhtiyaçtan daha fazlası, yiyecek alımı ve buzdolabında bir köşede bekleyen üzücü bir son çöp kaplarıdır. Buna göre, gerekenden daha fazla yemek pişirmek de gıda atıklarının nedenleri arasındadır. Tüketiciye ulaşmadan önce, üretim ve endüstriyel işleme aşamalarındaki kayıplar için kaseyi bu atık tutar. Oteller, restoranlar ve kafeler gibi işletmeler tarafından müşterilerine sunulan açık büfe hizmeti, bu atıkların turizm nedenlerinden biridir.
Gıda atığı sorunu ile yakından ilgili olan “Tüketim Çılgınlığı ve Lüks Tüketim Anlaması” makalesinde, tüketim alışkanlıklarımızın neden olduğu sorunlara bakabilirsiniz.
Dünyada gıda israfını önlemek
Gıda üretimi ve adil dağılım, artan insan nüfusu ile küresel bir soruna dönüşmüştür. İstatistiklere göre, 2050’de beslenecek kişi sayısının 9.1 milyar olması bekleniyor. Gıda atıklarını önleyerek doğal kaynaklar üzerindeki baskıyı azaltmak, dünya yaşam standardının daha uzun ve daha iyi olmasını sağlayacaktır. Bu durumda, küresel olarak koordinasyon içinde hareket etmeliyiz ve mevcut soruna kalıcı çözümler üretmeliyiz. Dünya gibi Atıkları önlemek için ne yapabiliriz?
Tek bir organizasyon dünyadaki gıda atığı sorununun çözümü için yeterli olmayacağından, tüm kurumlar ve yasal kişilikler tarafından yürütülen Gıda Gıda Girişimi başlatıldı. Gıda Kampanyası, FAO tarafından yönetilen gıda atıklarını en aza indirmeyi amaçlayan ve gıda arzında sorun yaşayan ülkelere odaklanmanın bir ilkesidir.
Türkiye’de gıda atığı
Türkiye’deki en çok boşa giden yiyecek ekmektir.
Türkiye temelinde gıda israfı araştırmada orta düzeylerde görülmektedir. Üretimden sonra ürünlerin %5’i boşa harcanır. Türkiye’de boşa harcanan yiyecek Kafasına ekmek çeker. Araştırmaya göre, Türkiye’de ortalama 2,1 milyar ekmek çöpe gidiyor. Bunu önlemek için birçok şehir incelendi. Örneğin, İstanbul, Ankara, Konya, Sakarya, Denizli ve USAK’da ekmek israfını önlemek için Izmir, Ankara, Konya, Sakarya, Denizli ve Uşak’ta birçok kampanya yapıldı. Bu şekilde, ulusal anlamda ekmek atığı Yol için çok yol.
Ekmek, Türkiye’de gıda atıklarının yapıldığı yiyeceklerdir. “Ankara’daki ekmek fırınlarının ve ekmek atıklarının üretim yapısı.
Bir yanıt bırakın