
Dede Korkut karakterlerini merak eden her şey bu makalede sizinle buluşuyor! Türk edebiyatı kitâb-dedem Korkut Alâ Lisan-z Tâifut-i O’nzân veya Dede Korkut olarak bilinen Dede Korkut’un en nadir çalışması karakterleriyle öne çıkıyor. 12 Dresden, 6 Vatikan yazma, Dede Korkut hikayeleri, yıllar önce Türk geleneklerini ve geleneklerini hafifletmede ve dönemdeki tarihsel gelişmeleri iletmede önemli bir rol oynamaktadır.
Türk gelenek ve geleneğinde dede korkut karakterleri
Dede Korkut, tarihin aşamasını sözlü kültürün ve daha sonra yazılı kültürün bir ürünü olarak aldı. 14. yüzyılın başından itibaren 15. yüzyılın sonu olarak yazılan çalışmanın ilk ortaya çıkışı çok daha yaşlı. Dede Korkut’un hikayelerinin dilden dile ne zaman aktarıldığı tam olarak bilinmese de, Post -İslam Türk edebiyatının geçiş eserlerinden biri olarak görülüyordu.
Halk edebiyatının değerli taşlarından biri olan Dede Korkut, Epic Oguz hikayelerinin bir dergisidir. Oghuz Seyhun Nehri’nin Oghuzes yakınında yaşadığı bilinen Dede Korkut’un hikayeleri ve etrafındaki Oghuz kabilelerinin hikayeleri metinde açıklanmaktadır. Büyükbabam Korkut Alâ Lisan-z Tâife-i O’uzân, Türk anne, kültür, yaşam tarzı ve diğerleri hakkında derin bilgiler içeriyor.
Her kopyadaki Dede Korkut karakterleri daha fazla yazıyor. İyi ve kötü, rütbelere net bir şekilde bölünürken gri yok. Buna ek olarak, İslam’ı kabul eden Oghuz kabilelerinin hikayeleri olarak dini unsurların öne çıkması kaçınılmazdır.
Dede Korkut’ta Bamı Beyrek
Bamsi Beyrek, Dede Korkut hikayelerinin en popüler karakterlerinden biridir.
Dede Korkut’un kahramanları listelendiğinde, akla ilk gelen şey Bamsen Beyrek’tir. Bamsi Beyrek, Bay Büre’nin oğlu Bamsi Beyrek’in hikayesinin kahramanıdır. Oghuzes, ok atma ve savaşların en iyi atlarından biridir. Babası Bay Büre. Sevgilisinin adı Banu Çaçek.
Bamsi Beyrek, 14-15. yüzyıl Türk edebiyatının ideal erkek tipografisinden biri olarak kabul edilmektedir. Birçok film ve dizinin konusu olan bir karakter. Dede Korkut hikayeleri dışında, Bammaz bazı Altay masallarında da bahsedilir. Ancak, bu efsanelerin adı belirtilmiştir;
Azerbaycan Efsaneleri Saltay Destanlaturk Hikayeleri, Masallar
Bay Büre’nin oğlu Bamsen Beyrek’in oğlu Bamının da Salur Kazan’ın hikayesinde bahsediliyor.
Dede Korkut Bayrin Han’da
Hanlar Khan Baykndir Han! Dede Korkut şüphesiz en güçlü karakterlerden biridir. Adı birçok efsanede de belirtilmiştir. Baykut Han, Korkut Ata hikayelerinde Oghuz’un başkanıdır. Oguz Beys’in güçleriyle büktüğü, korktuğu ve titrediği isim.
Bayr Khan, her şeyden önce halkının iyiliğini düşünüyor. Her yıl, halkı için büyük ziyafetler düzenler. İçecekler, et yenir. Her gün. 40 gün 40 gece davulları dövülür. Türk edebiyatında Bayk Han liderliği temsil eder.
Salur Kazan’da Dede Korkut
Tüm bu karakterlerin en güçlülerini seçmekte zorlanıyorsanız, Salur Kazan’dan daha fazla bahsetmedik. Salur Kazan, Dede Korkut karakterleri dizildiğinde, gücüyle inen bir kişilik olarak görünür. Oguzeli’de yargıç Salurlar’ın efendisidir. Oghuz’un saygın efendisi olmasına rağmen, Salur Kazan hem üç ok, iç oghuzes hem de dış oghuzların efendisidir.
Salur Kazan, sadece Dede Korkut’un hikayelerinde değil, aynı zamanda Kaşgar Mahmud tarafından yazılan ölümsüz çalışmalardan, Divanü Lugati’t Türk’ten de bahsediliyor. Bu, Dede Korkut hikayelerindeki cesareti ve Oguzlar’a barış getiren Salur Kazan’ın en büyük özelliği değil. Salur Kazan, Türk gümrük ve gümrüklerindeki kadınlara verilen değer ve önemin bir temsilidir.
Karısını her şeyden çok seven Salur Kazan, annesine aynı sevgiyi ve saygıyı besler. Buna ek olarak, Salur Kazan, Türklerdeki kadınların değerini ifade eden bir kişiliktir. Bayrin Khan’ın kızı olan gelecekteki eşi Burla Hatun’un ayrı bir destanı bile var. Bu destansı, kadınlar atlar ve erkeklerle savaştılar.
Korkut ata
Dede Korkut Stories, onun adında olan Korkut Ata! Şaman olduğu düşünülen Dede Korkut, İslam’ın ilk dönemlerinde Müslüman olan Türklerin bilgeiydi. En eski boyutta olduğu düşünülen Korkut Ata, büyük saygı ve saygı duyuyordu. O kadar ki isimler Dede Korkut’tan alınır, düğümler onun içinde çözülür. Tepeleri dedi, kızlar erkeklerin kendilerini isteyecekti. Türk dünyasının ve edebiyatının sembollerinden biridir.
Ayrıca ulusal ve dini hassasiyetleri yansıtan hikayeler makalemizle de ilgilenebilirsiniz.
Bir yanıt bırakın