
Bazı kadınlarda görülen yumurtalık rezervindeki azalma yumurta tembelliği olarak da bilinir. Peki, yumurta tembellik nedir? Makalenin devamında kadınların doğum süreci üzerinde önemli bir etkisi olan bu rahatsızlığın ayrıntılarına ulaşabilirsiniz.
Yumurta tembellik nedir?
Kızlar, rahimdeyken vücutlarında oluşan yumurta hücreleriyle gelişir. Rahimde yaklaşık 7 milyon yumurta oluşturan kızlar, doğum aşamasında bu hücrelerin 6 milyonunu kaybediyor ve yaklaşık 1 milyon yumurta hücresi ile doğdu.
Ergenlik yaş ilerlemesi ile belirli fonksiyonları göstermeye başlayana kadar uykuyu bekleyen yumurta hücreleri. Ergenlik ile başlayan yumurtlama döngüsü, yumurta hücreleri her ay bir yumurta bırakırken, onlara göre değişen bir yumurta hücresi kaybeder.
Yumurta tembelliği, dokudaki yumurta sayısında bir azalma ile meydana gelir. Bu durumun daha sonraki çağlarda ortaya çıkması oldukça normaldir. Özellikle 45 yaşından sonra, kadınların yumurta tembelliği nedeniyle hamile kalma yeteneği. Mucizevi durumlar olsa da, 39-40 yaşları arasında riskli dönemler olarak kabul edilir.
Yumurta tembelliğine ne sebep olur?
Birçok farklı faktör nedeniyle yumurta tembelliği meydana gelebilir.
Belli bir dönemi aşan kadınlar, “Yumurta tembelliği neden oluyor mu?” Merak edebilir. Risk faktörlerini bilerek gerekli önlemleri alabileceğini bilerek, sağlıklarına dikkat eden dikkatli ve dikkatli kadınlar. Aşağıdaki nedenlerle yumurta tembelliği meydana gelebilir:
38 yaşında ve daha sonra ailenin fizyolojik özellikleri, yumurtalıktan yoğun sigara içme sigaraları veya yumurtalık endometriozis formasyonu kemoterapisi veya radyoterapi tedavisi kromozomal anomali
Ailedeki genetik yatkınlıklar, kadınlarda erken bir rezerv eksikliği yaşına neden olabilir. Anne, kız kardeş ve büyükanne gibi yakın akrabalardaki rahatsızlık, rezervlerin kalıtsal aktararak genç yaşta görülmesinin nedenidir.
Önceki ameliyatlar vücuttaki yumurtalıkların azalmasını etkiler. Çikolata kistleri olarak bilinen endometriozis kistlerinin çıkarılması, bu durumun ortaya çıkmasının önde gelen nedenlerinden biridir.
Radyoterapi veya kemoterapi tedavisi, yumurtalık fonksiyonu üzerinde toksik etkilere neden olur, bu da bu bölgedeki hücrelerin azalmasına veya erken menopoza neden olur. Bu tedavilerden önce yaş ve cerrahi operasyonlar büyük önem taşımaktadır.
Düzenli menstruasyona sahip kadınlar bile görülebilir. Erken teşhis edebilmek ve başarılı bir tedavi gerçekleştirebilmek için rutin kontroller kesilmemelidir. Herhangi bir rahatsızlık olması durumunda, bir jinekologun profesyonel yöntemleri uygulanmalıdır.
Yumurta tembelliğinin belirtileri nelerdir?
Birçok kadın rutin kontroller sırasında yumurtalık rezervindeki azalmayı tespit edebilir. Bunun nedeni, rahatsızlığın yoğun bir belirtisi olmamasıdır. Düzenli olarak adet olan kadınlar hamilelik süreçlerinde bir uzmana danışmalıdır.
“Yumurta tembelliğinin belirtileri nelerdir?” Soruya kesin bir cevap vermek zor. Bu durumun kesin bir belirtisi olmamasına rağmen, genel bulguları aşağıdaki gibi özetleyebiliriz:
Genel olarak, 28-30 gün arasında adet kanaması olan kadınların döngüleri 21-25 güne düşer. Bazı durumlarda, bu frekans 15 güne düşebilir. Kanamadaki miktar değişmez. Bununla birlikte, in vitro fertilizasyon benzer rahatsızlığa neden olabilir.
IVF tedavisi hücrelerde bir azalmaya yol açabilir, çünkü yumurtalıkları uyaran bir tedavi türüdür. Yüksek dozlu ilaç uygulaması yapılmasına rağmen, bu hücreler dirençlidir ve az sayıda oluşum gösterir. Yumurtaların azalması ve hamilelik olasılığı aynı oranda azalır.
Yumurtalıkların zayıf ve tedavisi hakkında bilgi bugün için kesin değildir. Rahatsızlığın nedenleri insanların fizyolojik özelliklerine göre değişebilir. Bu nedenle, doktor kontrolünün odağında bir değerlendirme yapılması önerilir.
Yumurta tembelliği için iyi olan nedir?
Evde doğal yöntemleri denemek yerine, yumurta tembellik için bir uzmana gitmelisiniz.
Kadınlar hayatlarının herhangi bir zamanda yeni yumurta hücreleri oluşturabilirler. Doğduğunda, menopoz süresine kadar vücudundaki yumurta hücrelerini kullanabilir. Her ay gerçekleşen adet döngüsünde, belirli miktarda hücre kaybolur.
Uygulanacak herhangi bir tedavi yeni yumurta oluşumunu desteklemez. Bunun yerine, sigara ve alkol kullanmamak, radyasyon ve diğer önlemlerden kaçınmak sağlıklı bir şekilde kullanılabilir.
Yumurta tembelliği hamile mi?
Belirtilen durumların bir sonucu olarak, “Yumurtalıklar yavaşça nasıl hamile kalır?” Soru akla gelebilir. Düzenli menstruasyona sahip kadınlarda doğal olarak gebe kalmak mümkündür. Yumurta tembelliği olsa bile, gerekli önlemleri alarak sağlıklı bir hamilelik süreci geçirilebilir. Yaşlı kadınlarda ve hamileliği önleyen ekstra faktörler varsa çeşitli tedavi yöntemleri denenebilir. Bunun için bir doktor düzenli olarak kontrol edilmeli ve verilen ilaçlar kesintisiz kullanılmalıdır.
Yumurtalıkların çalışması için ne yapmalı?
Alkol ve sigara tüketimini durdurmak yumurtalıkların çalışması için önemlidir.
“Yumurtalıklar yumurtalıklar için çalışmak için ne yapmalı?” Merak edebilirsin. Bu noktada, kendinizi alabileceğiniz önlemler çok küçük. Doktorunuzla iletişime geçerek gerekli vitamin ve mineral takviyelerini alabilirsiniz.
Kasık batmanın nedenini merak ediyorsanız, makalemizi okuyabilirsiniz.
Bir yanıt bırakın