Yapım Eki Nedir 2024-2025 Güncel Bilimsel Bilgiler – Sözlük Anlamı Ne?

Üretim Takviyesi Nedir?
Türetme eki, isim veya fiil köklerine veya gövdelerine eklenen ve bunlardan yeni isim veya fiil türeyen bir ektir. Türetme ekleri kelimelerin anlamlarını değiştirerek dilin zenginleşmesine ve anlatım gücünün artmasına katkıda bulunur.

Son Ek Türleri
Türkçede yapım ekleri türetildiği kelime türüne göre isim yapım ekleri ve fiil yapım ekleri olmak üzere ikiye ayrılır.

İsim sonekleri
İsim ekleri, isim köklerine veya gövdelerine eklenen ve bunlardan yeni isimler türeyen eklerdir. İsim ekleri türetildiği ismin anlamını, türünü veya durumunu değiştirebilir. İsim eklerinin ana türleri şunlardır:

İsim türetme ekleri: Bu ekler isim köklerine veya gövdelerine eklenerek onlardan yeni isimler türetilir. Örneğin “ev” kelimesine “-lık, -lik, -luk” ekleri eklenerek “evlilik, evlik, evlik” gibi yeni isimler türetilmiştir.
Sıfat türetme ekleri: Bu ekler isim köklerine veya gövdelerine getirilerek onlardan yeni sıfatlar türetilir. Örneğin “evli” kelimesine “-li, -li, -lı” ekleri eklenerek “evli, evli, evli” gibi yeni sıfatlar oluşturuldu.
Zarf türetme ekleri: Bu ekler, yeni zarflar oluşturmak için isim köklerine veya gövdelerine eklenir. Örneğin “ev” kelimesine “-ce, -ce, -ca” ekleri eklenerek “evce, evce, evca” gibi yeni zarflar oluşturuldu.
İşaret son eki: Bu ek, ismin köküne veya gövdesine eklenir ve bunlardan yeni işaret isimleri türetilir. Örneğin “ev” kelimesine “-ki” eki eklenerek “evki” gibi yeni işaret adları oluşturuldu.
Benim önerim: Bu ek, ismin köküne veya gövdesine eklenir ve onlardan yeni öneri isimler türetilir. Örneğin “ev” kelimesine “-ki” eki eklenerek “evki” gibi yeni öneri isimler oluşturuldu.

Fiil Biçimsel Sonekleri
Fiil ekleri, fiil köklerine veya gövdelerine eklenen ve bunlardan yeni fiiller oluşturan eklerdir. Fiil ekleri, türetildiği fiilin anlamını, türünü veya durumunu değiştirebilir. Fiil oluşturan son eklerin ana türleri şunlardır:

Fiil türetme ekleri: Bu ekler fiil köklerine veya gövdelerine eklenir ve onlardan yeni fiiller türetilir. Örneğin “do” kelimesine “-mek, -mak, -mak” ekleri eklenerek “to do, to do, to make” gibi yeni fiiller oluşturuldu.
Konu büyük/küçük harf son eki: Bu ek, fiil köklerine veya gövdelerine eklenir ve bunlardan yeni konu fiiller türetilir. Örneğin “yap” kelimesine “-l(i)k, -l(i)k, -luk” ekleri eklenerek “yaplık, yaplık, yapluk” gibi yeni konu fiilleri oluşturulmuştur.
Nesne durumu son eki: Bu ek, fiil köklerine veya gövdelerine eklenir ve bunlardan yeni nesne fiilleri türetilir. Örneğin “yap” sözcüğüne “-l(i)k, -l(i)k, -luk” ekleri eklenerek “yaplık, yaplık, yapluk” gibi yeni nesne fiilleri oluşturulmuştur.
Yüklem durumu son eki: Bu ek, fiil köklerine veya gövdelerine eklenir ve bunlardan yeni yüklem fiiller türetilir. Örneğin “yap” kelimesine “-l(i)k, -l(i)k, -luk” ekleri eklenerek “yaplık, yaplık, yapluk” gibi yeni yüklem fiiller oluşturulmuştur.

Üretim Eki Nasıl Bulunur?
Türetme eki, türetilmiş kelimenin kökünden veya gövdesinden ayrılarak tek başına kullanılamayan bir ektir. Türetilmiş kelimenin köküne veya köküne bakarak yapım ekini bulmak mümkündür. Örneğin “evlilik” kelimesinin kökü “ev”dir. “-lik” eki, “

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*