Kurdeşen (Ürtiker)
Ürtiker, halk arasında kurdeşen olarak da bilinen; ciltte aniden başlayan, dudak, göz kapağı gibi bölgelerde kabarık, kaşıntılı ve genellikle kırmızı lekelerle, bazen de şişlikle karakterize, yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkileyen bir cilt hastalığıdır.
Ürtiker Belirtileri
Kurdeşen hastalığının en belirgin belirtisi ciltte kabarık, kaşıntılı ve genellikle kırmızı lekelerin ortaya çıkmasıdır. Lezyonlar küçük veya büyük olabilir ve kırmızı/pembe veya ten renginde olabilir. Genellikle aniden ortaya çıkarlar ve vücudun farklı bölgelerinde bulunabilirler. Lezyonlar genellikle birkaç saat içinde kaybolur, ancak yenileri ortaya çıkabilir.
Ürtikerin diğer belirtileri arasında şunlar yer alabilir:
Vücutta, özellikle dudaklarda, göz kapaklarında, dilde veya boğazda şişlik Baş ağrısı Ateş Bulantı veya kusma
Ürtikerin Nedenleri
Kurdeşenin kesin nedeni bilinmemekle birlikte, aşağıdaki faktörler kurdeşene neden olabilir:
Alerjik reaksiyonlar: Kurdeşenlerin en yaygın nedeni alerjik reaksiyondur. Alerjik reaksiyona neden olabilecek maddeler şunlardır: Yiyecekler: Avokado, çilek, kabuklu deniz ürünleri, süt ürünleri, soya, yumurta İlaçlar: Aspirin, ibuprofen, antibiyotikler, ağrı kesiciler Arı sokmaları veya böcek ısırıkları Hava koşullarındaki değişiklikler Bazı enfeksiyonlar Stres
İlaçların yan etkileri: Bazı ilaçlar kurdeşene neden olabilir. Bunlara şunlar dahildir: Tansiyon ilaçları Ağrı kesiciler Antibiyotikler Kemoterapi ilaçları
Bazı hastalıklar: Bazı hastalıklar kurdeşene neden olabilir. Bu hastalıklar şunlardır: Hashimoto hastalığı Lupus Otoimmün tiroid hastalığı Romatoid artrit
Ürtiker Tanısı
Kurdeşen teşhisi genellikle tıbbi geçmiş ve fiziksel muayene ile yapılır. Doktorunuz, kurdeşeninize neden olabilecek olası bir alerji veya başka bir durumu ekarte etmek için testler isteyebilir. Bu testler şunları içerebilir:
Alerji testleri: Bu testler, yiyeceklere, ilaçlara veya diğer maddelere karşı alerjiniz olup olmadığını belirlemeye yardımcı olabilir.
Kan testleri: Bu testler tiroid hastalığı veya lupus gibi bazı hastalıkların tespit edilmesine yardımcı olabilir.
Ürtiker Tedavisi
Ürtiker tedavisi, nedenine bağlı olarak değişir.
Alerjik reaksiyonlara bağlı ürtiker: Alerjik reaksiyonlara bağlı ürtikerin tedavisi, altta yatan alerjeni tanımlamak ve ondan kaçınmakla başlar. Alerjeni tanımlamak için alerji testleri yapılabilir. Alerjeni tanımlamak mümkün değilse, semptomları hafifletmek için antihistaminikler veya kortikosteroidler gibi ilaçlar kullanılabilir.
İlaçların yan etkilerine bağlı ürtiker: İlaç yan etkilerine bağlı ürtikerin tedavisi ilacı kesmekten oluşur. İlacı kesmek mümkün değilse, semptomları hafifletmek için antihistaminikler veya kortikosteroidler gibi ilaçlar kullanılabilir.
Bazı hastalıklara bağlı ürtiker: Bazı hastalıklara bağlı ürtiker, altta yatan hastalığın tedavisiyle tedavi edilir. Örneğin, Hashimoto hastalığı veya lupus gibi otoimmün hastalıklara bağlı ürtikeri tedavi etmek için immünosüpresif ilaçlar kullanılabilir.
Kronik ürtiker: Kronik ürtiker, 6 haftadan uzun süren kurdeşendir. Kronik ürtikeri tedavi etmek için sıklıkla antihistaminikler kullanılır. Antihistaminikler semptomları hafifletmeye yardımcı olabilse de, kurdeşenleri tamamen ortadan kaldırmaz. Kronik ürtikeri tedavi etmek için kullanılan diğer ilaçlar arasında kortikosteroidler, immünosüpresif ilaçlar ve fototerapi bulunur.
Ürtiker tedavisinde evde neler yapılabilir?
Kurdeşen hastalığını tedavi etmek için evde yapabileceğiniz bazı şeyler şunlardır:
Kaşıntıyı azaltmak için soğuk kompres veya buz uygulayın.
Bir yanıt bırakın