
Müzik hayatımızın çok önemli bir bölümünü işgal ediyor. Sadece özel durumlarda değil, bir yere giderken, uyumaya veya çalışmaya çalışırken bile müzik dinliyoruz. Müziğe ulaşmanın çok kolay olması, durumda önemli bir rol oynar. Bununla birlikte, aynı zamanda, birçok farklı müzik türüyle, insanlar hayatlarımıza dahil oldukları için sevdikleri melodileri daha kolay bulurlar. Bu, yeni müzik türlerinin ülkemizde popüler olmasına ve kendi kültürlerini yaratmasına neden olur. Bu makalede, ülkemizin müziği açısından Türkiye’deki müzik türleri ve özellikleri açısından ne kadar zengin olduğu hakkında konuşacağız.
Türkiye’deki müzik türleri nelerdir?
Türkler için müzik görüşü için Orta Asya dönemine gitmemiz gerekecek. Bu dönemde şamanizmle ilgilenen Türkler dini törenler için müzik kullandılar. Bu törenleri yöneten şamanların oynadığı enstrümanlar ile başlayan müzik yolculuğu, bugün ulaşana kadar birçok farklı kültürün etkisi ile oldukça çeşitli hale geldi. Osmanlı dönemine kadar gelişen müzik kültürü Türkler için çok önemliydi. Bu nedenle, bir savaşçı ulus olan Türklerin ordularında bile, müzik yapmaktan sorumlu şairler vardı. Osmanlı döneminde Batı kültürü ile etkileşimin bir sonucu olarak, ülkemizdeki müzik kültürü daha da genişledi ve türlerin kendi isimleriyle ortaya çıkmasına neden oldu. Genel olarak, Türkiye’de aşağıdaki gibi müzik türlerinin bir listesini oluşturabiliriz:
Türk Folk Müzik Müzik Müzik Müzik Müzik Vali Müzik Müzik
Yukarıda belirtilen türler genellikle kapsayıcıdır ve tarih boyunca sahip olduğumuz türleri içerir. Sosyal yaşamda sık değişiklikler yaşayan bir ulus olarak, dini, politik, kültürel ve sosyal müzik türleri değişti ve gelişti. Şimdi bu tür müzikleri yakında inceleyeceğiz.
Türk halk müziği
Şet Ertaş
Anadolu’da Türk halk müziğinin başladığı düşünülse de, Orta Asya’nın bozkırlarından bir kültürle oluştuğu görülüyor. Doğal olarak, Anadolu kültürünün gelişimi, kültürün etkili olduğu bölgelerde yaşadı ve bu bölgelerde yaşayan topluluklar kendi kültürleriyle karıştırıldı. Göçebe yaşamın faydalarından biri olarak, diğer kültürlerle bu şekilde etkileşim kurmak kendi kültürünüzü geliştirir. Böylece, Anatolian müziğinin Lydia, Phrygia, Hitit, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı müzik kültürlerinin tarih boyunca harmanlanmasıyla oluştuğunu ve bugüne geldiğini görebiliriz.
Bugün, müzikteki bu tarihsel gelişimi anlayamasak bile, farklı bölgelerdeki farklı bölgelerdeki yerel müziğin farkına tanık olabiliriz. Çoğunlukla halk şarkıları şeklinde olan Türk halk müziğinde, Baglam, Kaval, Kemença, Zurna ve Davul gibi enstrümanlar genel olarak kullanılır. Gelet Ertaş ve Aşık Veysel çok önemli temsilcilerdir.
Bu müzik türünü en iyi şekilde dinlemek için, en iyi Türk halk müziği sanatçıları listemize bir göz atmalısınız.
Türk sanat müziği
Türkler İslam’ı karşıladıktan sonra, sosyal ve kültürel terimlerde büyük değişiklikler yaşadılar ve bundan etkilenen parçalardan biri doğal olarak müzikti. Anadolu’ya hakim olan Türkler, diğer kültürleri etkiledi ve İbn Sina ve Farabi gibi insanların eserleriyle birlikte yeni müzik türlerini ortaya çıkardı. Bu şekilde, günümüzün geleneksel Türk müziğinin temelleri, yani Türk sanat müziği atıldı. Özellikle Osmanlı döneminde geliştirilen ve hatta Osmanlı müziği olarak adlandırılan Türk sanat müziği, bu dönemde klasik Türk müziği olarak da görülebilir. Cumhuriyet döneminde yaşadığı gelişme ile Türk sanat müziğinde sanat müziği kavramının kullanılması bu konuda çok etkilidir.
Cumhuriyet döneminden önceki klasik Türk müziğinde, öğrenme sürecinin öğrenciye Müzik olarak adlandırılan öğrenciye öğrenciye öğrenciye öğrenciye verilen bir ders şeklinde olduğunu görebiliriz. UD, Law, Ney, davul gibi enstrümanlar bu tür müziğin önemli unsurları olarak düşünülebilir. ITRI, HaCı Arif Bey ve İmail Dede Efendi gibi isimler bu türün önemli sanatçıları arasında.
En iyi Türk sanat müzik sanatçıları listemizde bu türün en başarılı isimlerini derledik.
Askeri müzik
Mehter takımı
Askeri müzik türü bugün etkisini kaybetmiş olsa da, Türk tarihi açısından çok önemli bir yer kapladığı için bu listede olmasını gerektirdiğini düşündük. Askeri müzik grupları her zaman Orta Asya’dan Osmanlı dönemine kadar Türk ordusunun ayrı bir kolu olarak yer aldı. Bu gruplar müziklerini davul, çan ve üfleme enstrümanlarıyla gerçekleştirdiler. TabiLhane veya Mehterhane gibi isimler aldıkları bilinmektedir. Bugün özel durumlar için mehter takımları veya askeri gruplar görsek de, kültür açısından sürekli bir müzik çeşitliliği yok.
Popüler müzik
Popüler müzik başlığı altında, Türk kültüründe dünyadaki popüler müzik türlerinin yansımalarını görebiliriz. Bu yansımaların bir sonucu olarak, popüler müzik türlerini Türk Pop ve Türk rock veya Anatolian rock müziği olarak adlandırabiliriz. Bu müziğin ana özellikleri, kültürümüzde kültürümüzde harika bir yer işgal etmemeleridir. Evrensel modern müzik desenlerine alaturka ve halk müziği melodileri ekleyerek yaratılan Türk pop müzik bugün daha evrensel hale geldi. Öte yandan Anatolia Rock, Türk halk müziği ve rock müziğini birleştiren bir tür olarak ortaya çıktı, ancak 2000’lerden beri daha fazla pop müzik türüne benzemeye başladı.
Bu başlık altında, Arabesk Müzik hakkında da konuşabiliriz. Doğu müzik türü olan Anebesque duygusaldır ve umutsuzluk ve başarısızlık üzerinde çalışır. Orhan Gencebay, Ferdi Tayfur ve Müslüm Gürses önemli isimlere sahip bir müzik türüdür. Türk Pop ve Türk rock müziğinde Sezen Aksu, Baraş Manço, MFÖ, Erkin Koray ve Cem Karaca gibi birçok ünlü isim öne çıkıyor.
Klasik müzik
Türk beşli
Cumhuriyet Cumhuriyiet ile gelişen ve Batı’dan etkilenen Türk sanat müziğidir. 1924’te Musiki Muallim Okulu’nun kurulmasıyla, günümüze kadar hayatta kalan cumhurbaşkanlığı senfoni orkestrası, bu türün en önemli yöneticilerinden biri olarak görülmektedir. Aynı zamanda, birçok yetenekli genç Avrupa ülkelerine gönderildi ve bu alanda büyüdü. Bu türün önemli temsilcileri olarak görülen Türk beşleri, klasik müzik tarihimizde çok değerli eserlerin yaratıcıları olarak öne çıkıyor. Türk Beş olarak bilinen bu isimler Ulvi Cemal Erkin, Cemal Raşit Rey, Hasan Ferit Alnar, Ahmet Adnan Saygu ve Necil Kazm Akses.
Dini müzik
Dini müzik, İslam kültürüyle hayatımıza giren kullanım alanlarına göre mistisizm olarak adlandırılabilecek bir müzik türüdür ve gerçekleştirildiği yere, camiler veya lodge müziği. İbadet anlamında önemli bir yere sahip olan Kuran, Kur’an, yani Tilavet’in cami müziğine de dahildir. Buna ek olarak, ülkemizdeki Mevlevi veya Bektashism gibi çeşitli Sufi doktrinleri, dini müzik açısından bir Türk kültürünün yaratılmasına büyük katkılara sahiptir.
Sık sorulan sorular
Türk halkı gibi hangi müzik türleri en çok seviyor?
Araştırmalardan elde edilen istatistiklere göre, Türklerin %75’i pop müzik dinliyor.
Türk halkı olarak hangi müzik dinliyoruz?
Aynı istatistiklere göre, Türk halkının en az %2.7’si dinlediği müzik türü yabancı metal müzik.
Türk sanat müzik türleri nelerdir?
Türk sanat müziği, okunduğu yetkililere göre birçok farklı türde sınıflandırılabilir. Ancak, oral Türk sanat müziği ve sözel olmayan Türk sanat müziği olarak ikiye ayrılmıştır.
Bir yanıt bırakın