
Yurtdışında Türkiye’den göç edenlerin sayısının her geçen gün arttığı görülmektedir. Türk İstatistik Enstitüsü (Türkstat) istatistiklerine göre, 2019’da Türkiye’den ayrılan insan sayısı bir önceki yıla göre %2 arttı. Sonuç olarak, 2019’da Türkiye’den gelen göçmen sayısı toplam 330 bin 289 idi. Bu nedenle, beyin göçünün olumsuz etkileri kaçınılmaz olmuştur.
Ülkemizi terk ederek yurtdışında yaşamayı tercih eden Türk vatandaşlarının çoğu, 20 ve 34 yaşları arasında iyi eğitimli insanlardan oluşmaktadır. Bu nedenle, yurtdışına göç eden akademisyenlerin sayısında inanılmaz bir artış olduğunu söyleyebiliriz. Makalemizde, Türkiye’de beyin tahliyesi: beyin göçünün olumsuz etkileri Buna odaklanacağız.
Beyin Tahliye Nedir?
Türkiye’deki beyin tahliyesi miktarı son zamanlarda artmaktadır.
Beyin tahliyesi, iyi eğitimli, sürekli düşünen, üretken, kısaca hizmet etmek için diğer ülkelere göç ettiği anlamına gelir. Nitelikleri olan kişiler çok sayıda kapsamlı mesleki grup içerebilir. Kimya, fizik, biyoloji ve tıp gibi dallar bilimsel alanlarda en fazla göçü verir. Sanatsal ve kültürel alanda, müzisyen, oyunculuk ve yazı en önemli meslekler arasındadır. Bu bağlamda Beyin göçünün olumsuz etkileri Tabii ki, ülkemizi de ilgilendirecek.
Beyin göçünün olumsuz etkileri
Türkiye’de nitelikli işgücünün yaşadığı sorunlar devam ettiği sürece beyin göçünü önlemek çok zordur. Bu süreç devam ettikçe, beyin göçünün Türkiye’de hem kısa vadede hem de uzun vadede olumsuz etkileri olacaktır.
Beyin göçünün olumsuz etkileri aşağıdaki gibi:
Alandaki uzman sayısında bir azalma var. İş gücüne sahip insanların ve öğrencilerin eksikliği, üretken kitlenin yok edilmesine yol açar. Bilimsel ve kültürel alandaki çalışma kesintiye uğradı.
Türkiye’den diğer ülkelere beyin göçünü önlemek ve göçü teşvik etmek için iş fırsatları ile ilgili endişelerin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Ülkedeki istihdam daha nitelikli ve adil insanların dahil edilmesi için çalışılmalıdır.
Beyin göçünün nedenleri
Göçü tetikleyen birçok faktör vardır.
Beyin tahliyesi durumunda, nedenleri iki gruba ayırarak inceleyebiliriz. Bunlar;
Olumsuz (sürüş) nedenleri (çekici) nedenler
çağrılabilir. İftici nedenler arasında göç edilen ülkenin koşulları, yani bizim için, Türkiye koşullarını, cazip nedenler ülkenin göç edilmesi koşullarıdır.
Beyin tahliyesinin itici nedenleri arasında sayabiliriz:
Küçük bir maaş, sosyal güvenlik ve prim seviyesine ulaşan enflasyon ve işsizlik oranları, vatandaşların güvenliğini tehdit eden sorunlar (örn. Terör ve savaş tehdidi) neopotizm ve kurumlarda ve kuruluşlarda mobbing uygulamaları
Beyin göçünün çekici nedenleri arasında:
Daha yüksek maaş, o bölgede daha fazla tatil yapabilir ve o bölgede daha fazla tatil yapabilir.
Nitelikli bireylerin göç etmeyi tercih ettikleri ülkeleri belirleyen ana faktör, çalıştıkları alanlardır. Bu, ülkelerin bu alanlarda insan gücüne ihtiyaç duyduğu önemli bir unsurdur. Bu nedenle, Türkiye’den göç edenler tarafından seçilen ülkeler değişmektedir.
Beyin Tahliye Kitapları
Ülkemizde beyin tahliyesi ve Beyin göçünün olumsuz etkileri Hakkında yazılmış birçok kitap var. Aşağıda bu türün en iyi örneklerini listelemiştir.
Berrak Kurtuluş – Türk Beyin Birfish’e Amerika Birleşik Devletleri
Buna ek olarak, birçok akademiye ve üniversitede beyin göçü tez konusu olarak işlenmiştir. Beyin göçünün olumsuz etkileri, Nedenler ve alternatif çözümler birlikte tartışılmaktadır.
Beyin tahliyesi vermeyecek bir ülke olmak için ne yapılmalı? Gelin, ideal bir toplumun hangi özellikleri olmalı? Makalemizi okuyarak bu konuda bir fikir edineceğim.
Sık sorulan sorular
Türkiye’nin beyin göçünde Türkiye nedir?
Beyin tahliyesinde değerlendirilen 32 ülkenin 24’ü Türkiye’dir.
En çok Türkiye’nin beyin göçü hangi ülkedir?
Türkiye’den beyin tahliyesi olan insanların %67’si Kuzey Amerika’ya gidiyor.
Hangi ülke en çok beyin tahliyesini alır?
Çekici özellikleri sayesinde Norveç, en çok beyin göçünü alan ülke.
Bir yanıt bırakın