
Aydınlatma kelimesi Arapça’daki “Zeheb” in kökünden türetilmiştir. Aynı zamanda “altın” anlamına gelir. Aydınlatma sanatının Türkler tarafından eski zamanlardan beri uygulandığı söyleniyor. Dahası, bugün hala değerini koruyor. Bu içerikte aydınlatma sanatı hakkında istediğiniz bilgilere de ulaşabilirsiniz. Peki, aydınlatma nedir? Nasıl aydınlatılır? Birlikte okuyalım.
Aydınlatma nedir?
Aydınlatma sanatı, Türk tarihinin birçok döneminde kullanılan bir sanattır. Özellikle Kur’an -ı Kerim’i dekore etmek için uygulanır. Aynı zamanda, aydınlatma sanatı genellikle el yazmaları kitaplarında kullanılır. Bununla birlikte, genellikle minyatür ile karıştırılır. Minyatürlerde hayvan ve bitki figürleri genellikle dahil edilir. Aydınlatma çoğunlukla çizgileri süslemek için yapılır. Kaligrafi sanatı için yapılan aydınlatma bugün de bir panel şeklinde kullanılmaktadır.
Bu sanatta belirli desenler ve desenler yaratılır ve parlak süslemeler yapılır. Aydınlatma paternleri genellikle simetrik şekillerdir. Osmanlı döneminde, sanat çoğunlukla Kur’an -ı Kerim’i dekore etmek için kullanıldı ve el yazma kitapları ve Sultan’ın monogramını dekore etmek için uygulandı. Yine, aydınlatma sanatı ile şiir kitaplarının süslenmesi eski bir gelenektir.
Altın tozu veya toprak boyaları ile dekorasyon işlemi için kullanılır. Sadece altınla yapılan aydınlatmaya “Halkari .. Buna ek olarak, aydınlatılan erkek sanatçıya“ Müze ”denir. Kadınların aydınlatma sanatçılarına“ müzeler ”denir. Yine, aydınlatma sanatı ile süslenmiş eserlerin adı“ Mezehheb ..
Aydınlatma Sanatı Tarihi
Aydınlatma sanatı, geçmişten günümüze gelebilecek sanatlardan biridir.
Aydınlatma örnekleri Türklerde eski zamanlardan beri görülmüştür. 744’te Türkler merkezlerini Orkhon kıyılarında kurdular, dokuz Oghuzes Uighur Devletini kurdu. MS. 840 yılına kadar bu dönemde yaşamaya devam ettiler. Gelecekte, Uighurs Manichaeizm’e olan inancı kabul ediyor. Bu din aynı zamanda Türklerin siyasi ve kültürel alanlardaki değişikliklerinde de önemli bir yere sahiptir. Daha sonra Budizmi benimseyen Uygurlar, duvar resimlerinde kullandıkları figürleri kullandılar ve bunları kitap süslemelerinde kullandılar.
İslam’ın benimsenmesinden sonra, Selçuklu dönemde aydınlatma ilerlemeye başladı. Özellikle Kur’an -ı Kerim ve Bilimsel El Yazmaları kullanılır. Yine, Osmanlı döneminde Fatih ile gelişen sanat, yasal dönemde zirveye ulaştı. Daha fazla kültürün tanıtılmasıyla farklı motiflerde yaratılır. Bununla birlikte, tereddüt ve regresyon döneminde sanat duraklaması gözlenmiştir. Sonra tekrar Batı tekrar yükselmeye başladı. Batı’dan etkilenen sanatçılar Türk Rokokos’u Aydınlatma Sanatında kullandılar.
Cumhuriyet dönemine geldiğimizde, yasal dönemden klasik aydınlatmanın kullanıldığı görülmektedir. Buna ek olarak, geçmişte, saraya daha adapte olan aydınlatma, şimdi çarşılarda kendini gösterir. Bugün, Aydınlatma Sanatı, Geleneksel Türk Sanatları Bölümü’ndeki bazı üniversitelerde öğretilmektedir. Yine, üniversitelerde lisansüstü ve doktora eğitimleri verilmektedir. Buna ek olarak, bazı atölyelerde sanat da öğreniliyor.
Nasıl aydınlatılır?
Aydınlatma sanatı, ince işlenmiş büyük bir dikkatle yapılır.
Altın, aydınlatma sanatının yapımında kullanılır. Altın madde dövülür ve inceltilir. Bu ince tabaka da yaprağın adı verilir. Suda iyice ezilen altın yaprak, daha sonra jelatin malzemesi ile karıştırılır. Böylece, karışım belirli bir kıvama gelir. Resimler de altın dışında kullanılır. Sentetik boyaların yerini daha önce kullanılan toprak boyaları ile değiştirir.
Bazı aydınlatma malzemeleri sanat yapmak için kullanılır. Bu malzemeler aşağıdaki gibidir.
Astin İçi Tesisat Malzemeleri Penguaj Boyabugday Stargyahaparap Gumkisini Inkbimukavvamaket bıçak uçlu fırça ve gayyepalet
Yukarıda belirtilen malzemeler aydınlatma sanatında gereklidir. Bu malzemelerle iyi bir beceriye sahip insanlar, kitaplarda evde aydınlatma sanatını gerçekleştirebilir. Ancak, prosedürlere özen gösterilmelidir. Aydınlatma, çok fazla incelik gerektiren bir sanattır. Bu nedenle, yeni başlayanların sabırlı olması gerekir. Merak eden insanlar, vazgeçmeden ve uzanmadan denemeye devam etmelidir. Buna ek olarak, bilek hareketlerinin aşırı kullanıldığı bu sanatta, bilekleri güçlendirmek için egzersizler yapılmalıdır.
Aydınlatma sanatçısı kendi kültürel birikimini, hayal gücünü ve dünya görüşünü harmanlıyor ve bir motif üretiyor. Ayrıca, nesneyi işlerken motif dikkatli olmalıdır. Motif, nesneyi işlemek için birçok teknik kullanılır. Böylece, sanatçı istenen sonuca ulaşabilir. Yine, belirli aşamalarda dikkatlice yapılmalıdır. Peki, aydınlatma sanatı yaratırken hangi aşamalar var? Aşamaları birlikte okuyalım.
Aydınlatma Sanat Aşamaları
Altın bir yaprağa dönüştürüldükten sonra, motif motifin hazırlandığı kağıt üzerinde ince bir iğne ile delinir. Bununla birlikte, delme işleminin sert bir yüzeyde gerçekleştirilmesi önerilir. Aksi takdirde, aydınlatmanın uygulanacağı nesne hasar görebilir. Bu aşamadan sonra aşağıdaki adımlar izlenmelidir.
Kağıt dekore edilecek yere yerleştirilir. İğne ile delinen alanlar yapıştırıcı ile doldurulur. Kağıt kaldırılır ve motifin önemli olması beklenir.
Peki, aydınlatma için kullanılan teknikler nelerdir?
Aydınlatma teknikleri
Aydınlatma sanatı teknikleri klasik aydınlatma, Halkar, Zefşan, Suzyolu, Şukufe ve Münhani olarak sınıflandırılır. Bu tekniklerin nasıl birlikte uygulandığını görelim.
Klasik aydınlatma
Klasik aydınlatma
Desenler, klasik illüstrasyon yapımında kompozisyon kurallarına uygun olarak hazırlanır. Desen, aydınlatılacak zeminde istenen geçiş yöntemine aktarılır. İlk olarak, bir fırça veya kalemle ilan edilir ve altın uygulanır. Altın parçalar cilalı olacak şekilde kapatılır. Sonra çiçekler uygun renklerle boyanmaya başlar.
Çiçekler tarama veya boyama yöntemleri ile renklendirilmiştir. Zemin, çiçeklerin tahrişinden istenen renkle doldurulur. Desenlerin belirli kısımlarının gösterilmesi gerekiyorsa, önce yumurta sarısı veya beyaz boya uygulanır. Kurutulduktan sonra boya veya yaldız uygulanır. En koyu zemin rengi ile kompozisyon konturludur. Sonra tığ işi çizim ile boyanır.
Kaymak
Halkar, altın veya yaldız ile yapılan hafif dekorasyon sanatıdır. Gölgeli veya tarama, Halhar gibi farklı şekillerde uygulanır ve resim şekillerine göre adlandırılır. Sulu altın, çiçekler, yapraklar ve şekillerle çalışmak süpürülür. Daha sonra altınlı kalın bir konturlama işlemi tekrar yapılır. İç bölgeler de renklidir.
Zefşan
Yaprakları jelatin suya veya bir yumurta akı içine uygulanan bir zemine serpilerek yapılır. Yayım uygulanarak yapılan bir tekniktir.
Siyezolu
Siyezolu
Bunlar, hızlı dallar olarak bilinen uzun dallara uygulanan dekorasyonlardır. Burada, özellikle kuşlar, ejderhalar veya simurglar yaratılır. Aynı şekilde, kalın bir arka çizgiye sahip kalın kavisli yaprak motifleri vardır. Siyzyolu, 16. yüzyılda Osmanlı Sarayı’nda geliştirilen bir tekniktir.
Shukufe
Doğadan çiçek motifleri kullanılarak oluşturulan bir tekniktir. İnce fırça darbeleri ile gölgeleme ile uygulanır. Türk Rokoko’da en yaygın olarak kullanılanların kullanıldığı görülmektedir.
Münhan
Münhan
Münhani boyama tekniğinde, ilk olarak kağıt üzerine çizilen motif, uygun fırçalarla yaldızlanır. Uygun renkler, boyama aşamasında en az üç farklı tonda kullanılır. Tonlar zemine açıktan körfeze eşit aralıklarla uygulanır. Kontur en koyu zemin rengi ile çizilir. Daha sonra aydınlatma uygun tığ işi yardımıyla tamamlanır.
Aşamalar ne kadar basit görünse de, aydınlatma ustalığını gerektiren bir iştir. Bu nedenle, aydınlatmaya bakmak isteyenler iyi bir eğitim almalıdır. Tarihsel birikiminde önemli olan sanat, bugün akademik yaşamda yerini aldı. Aydınlatılmış ilgi azalmış gibi görünse de, hala bu aydınlatma sanatının kültürünü korumaya ve sanat için merak uyandıran insanlar var.
Benzer bir sanat dalı öğrenmek istiyorsanız, kaligrafi sanatı nedir? Evde çizgi sanatını öğrenmek mümkün mü? Ayrıca başlıklı makalemizi de ziyaret edebilirsiniz.
Bir yanıt bırakın