Tevkifat Nedir – Sözlük Anlamı Ne?

Stopaj Nedir?

Stopaj, kelimenin tam anlamıyla mali kesinti anlamına gelir. Vergi alanında ise verginin bölünmesi ve vergi ödeme yükünün alıcıya yüklenmesi anlamına gelir. Stopaj, vergilerin ödenmesini kolaylaştırmak ve vergi kaçakçılığını önlemek amacıyla uygulanan bir yöntemdir.

Stopaj Türleri

Stopaj uygulanan verginin türüne göre iki ana gruba ayrılmaktadır:

KDV Stopajı: Alıcıdan katma değer vergisi de tahsil edilir.
Gelir Vergisi Stopajı: Alıcıdan ayrıca gelir vergisi de tahsil edilir.

KDV Stopajı

KDV stopajı, alıcıdan mal veya hizmet bedeli üzerinden hesaplanan KDV’nin bazen tamamen veya kanunla belirlenen oranda kesilmesidir. Satıcı yerine vergi sorumlusu olarak vergi dairesinde beyan edilip ödenir.

KDV tevkifatı 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 96 ncı maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre mal veya hizmet teslimi veya hizmetin ifası sonucunda doğan KDV’nin idare tarafından beyan edilerek ödenmesi mümkündür. satıcının yükümlülüğünü yerine getirmesi yerine alıcı.

KDV stopajı, verginin zamanında ve eksiksiz tahsil edilmesini sağlamak, vergi kaçakçılığını önlemek ve idarenin vergi tahsilat işlemlerini kolaylaştırmak amacıyla uygulanmaktadır.

KDV stopajına tabi işlemler 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 96’ncı maddesinde ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 9’uncu maddesinde sıralanmıştır. Bu işlemler mal teslimi, hizmet ifası, inşaat işleri, kiralama işlemleri, finansal kiralama işlemlerini kapsamaktadır. işlemler, yurt dışından hizmet alımları ve elektronik ortamda yapılan hizmet alımları.

KDV stopaj oranları 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 9’uncu maddesi ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 96’ncı maddesinde belirlenmektedir. Bu oranlar işlem türüne göre değişmektedir.

KDV stopajı, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 257’nci maddesi uyarınca faturanın düzenlendiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde stopajı yapan kişi tarafından beyanname ile vergi dairesine bildirilir ve beyan edilen tutar; aynı süre içerisinde ödenir.

Gelir Vergisi Stopajı

Gelir vergisi stopajı, alıcıdan bir mal veya hizmet karşılığında elde edilen gelir üzerinden hesaplanan gelir vergisinin tahsil edilmesidir. Satıcı yerine vergi sorumlusu olarak vergi dairesinde beyan edilip ödenir.

Gelir vergisi stopajı 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 94’üncü maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre, bazı gelir türleri üzerinden hesaplanan gelir vergisinin satıcının yükümlülüğünü yerine getirmesi yerine alıcı tarafından beyan edilerek ödenmesi mümkündür. .

Gelir vergisi stopajı, vergilerin zamanında ve eksiksiz tahsil edilmesini sağlamak, vergi kaçakçılığını önlemek ve idarenin vergi tahsilat işlemlerini kolaylaştırmak amacıyla uygulanmaktadır.

Gelir vergisi stopajına tabi gelir türleri 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 94’üncü maddesinde sıralanmıştır. Bu gelir türleri arasında serbest meslek kazançları, kira gelirleri, gayrimenkul sermaye gelirleri, taşınır sermaye gelirleri, ücretler, ticari kazançlar ve kurum kazançları yer almaktadır. .

Gelir vergisi stopaj oranları 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 94’üncü maddesinde belirlenmiştir. Bu oranlar gelir türüne göre değişiklik göstermektedir.

Gelir vergisi stopajı, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 98’inci maddesi uyarınca stopajı yapan kişi tarafından beyanname ile vergi dairesine bildirilir ve beyan edilen tutar aynı süre içinde ödenir.

Stopaj ve Muhasebe Başvurusu

Stopajlar muhasebe uygulamasında “stopajlar” hesabı altında takip edilmektedir. Stopaj hesabı satıcı tarafından kesilen stopaj tutarlarının takibi için kullanılır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*