
Ters psikoloji, psikolojinin alt değeri olan sosyal psikolojinin konusudur. Psikolog Jack Brehm bu konsepti ilk ortaya koyan kişidir. Ters psikoloji, bir kişi yapmak istemeyen bir kişiye sahip olmak için kullanılan çok yaygın bir tekniktir. Başka bir deyişle, yapmak istediğimiz davranışın tam tersi, istediğimiz durumu isteyerek diğer kişiden yapmaya çalışmaktır. Öyleyse tam psikoloji nedir ve bu disipline hangi örnekler verilebilir?
Ters psikoloji nedir?
Ters psikoloji aslında bir manipülasyon tekniğidir. Bu teknik bilinçli veya bilinçsiz olarak kullanılır. Psikolojik direnç ve psikolojik reaksiyon, reaksiyon teorisinin bir parçası olarak bilinir. İnsanlar özgürlüklerinin alındığını düşünüyorsa, zıt psikoloji devreye girer.
Ters psikoloji, insanların kendilerini kontrol etmede zorluk çektiği durumlarda ortaya çıkar. Ters psikolojinin en büyük örneklerinden biri “Pembe Dosya Düşüncesi” kitabından verilebilir. “Pembe dosya düşüncesi” ifadesi okunsa bile, pembe bir fil düşünüyoruz. İnternet reklamcılığında buraya tıklamak gibi makaleler gördüğümüzde, beynimiz otomatik olarak bu makaleyi tıklamak istiyor.
Ters psikolojinin örnekleri nelerdir?
Ters psikoloji motivasyonu artırmak için oldukça kullanılır.
Karşı psikolojinin hem olumlu hem de olumsuz etkileri vardır. Olumlu etkilere bir örnek olarak, istediğimiz davranışa sahibiz. İstenen şeyi yapan kişi davranışı geldiği gibi yapmaz. Böyle bir psikolojinin çeşitli örnekleri vardır. Bu örnekler aşağıdaki gibidir:
Ters psikoloji motivasyonu artırmak için oldukça kullanılır. “Zaten kazanmayacaksın, senden beklentimiz yok.” Konuşarak motivasyonunuzu artırabilirsiniz. Bununla birlikte, bu durumda, zıt psikolojinin işe yaramaması mümkündür. Kişi ona söylendiğinde, motivasyon bulmak yerine oldukça üzülebilir ve kendini kapatabilir. Öğrencilerin çoğu gibi bir konuşma yaparlarsa kitapları okumak istemeyecektir. Peki bunu nasıl yaratabilir ve söyleyebiliriz? “Bu kitap çok iyi, ancak bu kitap üniversite öğrencileri için uygun.” Dediğinde, öğrencilerin çoğu bu kitabı satın almak isteyecektir. Burada dikkate alınması gereken bir nokta var. Karşı psikolojinin ergenler ve çocuklar üzerinde olumsuz sonuçları olduğunu gösteren çalışmalar vardır. Üzerinde ters psikoloji tekniklerini kullanmamak gerekir. Bu uygulamaları reklamlardan kolayca görebilirsiniz. Bizim durumumuzdaki kişiden olumlu bir yanıt almak istediğimizde, konu hakkında olumsuz konuşarak olumlu bir cevap alabiliriz. Örneğin, bugün kıyafetimi sevmiyorum ”şeklinde bir cümle yaptığımızda”, önümüzdeki kişi bunun doğru olmadığını söyleyecektir. Bu şekilde zıt psikolojiyi diğerine uygulayacağız.
Ters psikoloji nasıl yapılır?
Herkes ters psikolojiyle doğal bir şekilde karşılaştı. Ancak, bu durumu listeleyerek görelim:
İstenen davranışın yapılmamasını isteyin. (Yapma. (Yapmamalısınız.) Davranış hakkında olumsuz konuşun. (Eğer yaparsanız, çok kötü şeyler olacak. (Muhtemelen yapmayacaksınız.) Yapamayacağınız kişiye söyleyin. (Muhtemelen işi iyi yapamazsınız.) Davranışın tersini teşvik etmeye çalışın. (Bunu yapabilirsiniz çünkü başka birinden daha iyi olduğunuz için.)
Karşı psikoloji, herkese değil, hiçbir durumda işe yaramayabilir. Bunun nedeni, çevremizdeki insanların farklı karakterleri olması. İnsanlarla ilişkimiz, karşı psikolojiyi uygulayacağımız davranışlarda iyi olmalıdır. Sizin arasında güven yoksa, önünüzdeki kişi muhtemelen istenen davranışı yapmaz.
Ters psikolojinin zararları
Ters psikoloji insanlarla ilişkilerinize zarar verebilir.
Karşı psikolojinin olumlu yönleri ve olumsuz yönler vardır. Bu yüzden söylediğimiz kelimelere ekstra dikkat etmeliyiz. Hayatımız boyunca ters psikoloji yapmaya devam edersek, kendimize zarar vermeye başlarız. İnsanların sizin için hissettiği güven azalır ve tavsiyeniz değersiz hale gelir. Karşı psikolojinin zararlarını listelersek:
İlişkilerinize zarar verebilirsiniz. İnsanların size olan güveni azalır.
Ters psikoloji uygulamadan önce bu riskleri göz önünde bulundurarak, insanların yararına. Sosyal ortamınızdaki dışlanmaya gidebilecek sonuçları olabilir. Bu, bireylerde benlik saygısına neden olabilir ve depresyona yol açabilir.
Psikoloji derindir ve dikkate alınması gereken bir bilim dalıdır. İnsan sağlığı için temel taşlardan biri olan psikolojik iyilik genellikle göz ardı edilir. Peki psikolojik iyilik nedir? Psikolojik iyiliğin durumu nedir? Tam iyilik nedir? Makalemizde cevaplar bulabilirsiniz.
Bir yanıt bırakın