
Geçmişten bu yana, ülkelerin yönetimi hakkında birçok farklı fikir ortaya konmuştur. Öyle ki, bugün çeşitli ülkelerde hala bazı yönetim biçimleri uygulanmaktadır. İşte öne sürülen kavramlardan biri: Teknokrasi. Peki, Teknokrasi nedir? Konuyla ilgili ayrıntılı bilgileri içeriğimizde bulabilirsiniz.
Teknokrasi nedir?
TeknokrasiEn temel anlamda, yönetimin uzmanlığa ve mesleki yeterliliğe dayandığı politik bir sistemdir. Bu yönetimde; Mühendisler, bilim adamları veya çeşitli sektörlerdeki yetkin insanlar önemli sosyal figürlerdir. Uzmanlar, sosyal zorluklara mümkün olan en iyi çözümleri bulmak ve uygulamak için hükümet veya yönetimdeki liderlik pozisyonlarında çalışırlar.
Yönetim tarafından alınan kararlar profesyonelliğe göre şekillenmiştir. Böylece, bilim, teknik ve beceriler yönetimin en önemli unsurları haline gelir. Teknokrasideki kararlar ve eylemler, siyasi yönelimler veya ideolojilerden ziyade teknik ve bilimsel bilgiye dayanmaktadır. Bilgi yardımıyla, toplumların yönetiminden maksimum fayda sağlamayı amaçlamaktadır.
Teknokrasi Ülkeleri
Dünyada Technocracy tarafından yönetilen az sayıda ülke var.
Teknokrasi fikrinin geçmişi 20. yüzyılın başlangıcına gidiyor. Bu dönemde teknokrasifarklı ülkelerde ve siyasi sistemlerde geliştirildi. Daha verimli yönetim yapılarına duyulan ihtiyaç sistem tartışmalarını başlatmıştır. İlk günlerde, sorunları çözmek için özel bilgi ve becerilere sahip profesyonelleri kullanma hakkındaki fikirler vurgulanmıştır.
Teknokratik hareketler ilk olarak 1930’larda Amerika Birleşik Devletleri’nde tasarlanmış olsa da, büyük ölçüde başarısız oldu. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’daki siyasi krizlere yanıt olarak, teknokrasi İtalya ve Yunanistan gibi bazı ülkelerde gelişti. Asya’da, teknik uzmanların üst düzey siyasi pozisyonları olduğu Singapur veya Çin gibi teknokratik sistemlerin örnekleri vardır.
Technocracy tarafından yönetilen ülkeler
Teknokrasi tarafından tamamen yönetilen bir ülke olmasa da, benzer uygulamalar var. Bu yönetim biçiminin mevcut olduğu bazı ülkeler aşağıdaki gibidir:
Amerika Birleşik Devletlerialmaniahatiyayunanistansingapurçttürkiye
Türkiye’deki 12 Mart muhtırasının ardından, teknokratik yönetim şekli Nihat Erim liderliğinde deneyimlendi.
Teknokratik düzenlemenin bir örneği, genellikle bilimsel ve teknik bilgiye dayanan AB düzenlemeleridir. Bunlar tüm AB Üye Devletleri için doğrudan geçerlidir. Düzenlemeler, çoğunlukla teknik uzmanlardan oluşan Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanmaktadır. Komisyon, Avrupa Parlamentosu ve Konsey’in yasal düzenlemelerine bağlıdır ve onaylarını gerektirir.
Teknokrat nedir?
Teknokrasi, uzmanların yönetimde söz sahibi olduğu bir hükümet biçimidir.
Teknokrasi sistemindeki uzmanlıkları nedeniyle doğrudan yönetimde konuşma hakkına sahip olan siyasi figürler, teknokratlar olarak adlandırılmaktadır. Bu onların profesyonelliklerinden kaynaklanmıyor, sosyal temsilden kaynaklanmıyor.
Teknokratik hükümet nedir?
Teknokratik hükümetler, yönetim rakamlarının profesyonellerden ve uzmanlardan oluştuğu sistemi ifade eder. Bu hakimiyet sisteminde, insanlar tarafından seçilen siyasi figürler aşağıdaki kişilerin yönetimine dahil edilmiştir:
Bu alanda uzman olan yönetim öğesinin gerçeklerine hakim olan bilimsel bilgi ve teknik bilgiye sahip isimler.
Yukarıdaki insanlar sayesinde, bir ülkenin daha iyi yönetileceği fikri baskındır.
Teknokratik bakan nedir?
Teknokratik bakan, tıpkı teknokrasi sistemi gibi mesleki nedenlerle atanan kişidir. Bakanlığın gerçekleri konusundaki uzmanlığını yönetecek şekilde kanıtladı. Demokratik ilkeler veya güç için başka nedenler nedeniyle göreve geldi, ancak yetkinliği nedeniyle.
Merritokrasi ve teknokrasi farkı
Meritokrasideki mevcut devlet adamları arasında liyakat tabanlı bir görev ve yürütme sisteminden bahsedilmektedir. Her yönetim kişinin profesyonelliğe uygun bir konumda olmasıdır. Teknokraside, bu pozisyon için profesyonel yönetim için özel olarak belirlenir. Kısacası, meritokrasi liyakat meselesi ile ilişkili olsa da, teknokrasi de ön plana çıkıyor.
Teknokrasi ve demokrasi farkı
Teknokrasi ve demokrasinin yönetim sistemleri açısından birbirleriyle uyumlu olup olmadığı sıklıkla tartışılmaktadır. Teknokrasiye karşı ana argüman, demokratik meşruiyete aykırı olmasıdır. Çünkü demokratik sistemlerdeki kararlar temsili bir sisteme dayanmaktadır. Bunun aksine, profesyonel kriterler ve teknik bilgiler bir teknokrasinin en üst düzeydedir.
Teknokratik sistemde, yasal çerçeve bilimsel yöntemlerin ve teknik kriterlerin uygulanmasıyla karakterize edilir. Böyle bir yasal sistemde, teknik uzmanların kararları genellikle bağlayıcıdır ve güçleri kapsamlıdır. Bununla birlikte, teknokratik karar vermenin demokratik kontrol mekanizmaları tarafından desteklendiği sistemler vardır.
Demokratik gereksinimler ve teknokrasi Biraz tartışmaya neden olur. Teknokrasi, özellikle yeterli demokratik meşruiyete sahip olmayan siyasi kararları uygulamak için kullanıldığında yasal sorunlara neden olabilir. Örneğin, demokratik haklar ve teknokratik karar verme süreçleri arasında çatışmalar yaratabilir veya hesap verebilirlik sorunlarını gündeme getirebilir. Bu nedenle, teknokratik yaklaşımların demokratik hukuk sistemi ve vatandaşların temel hakları ile tutarlı olması önemlidir.
Bir yanıt bırakın