
Yemek yiyerek satın aldığımız enerji, günlük aktivitelerimizi gerçekleştirmemize izin verir ve en temel ihtiyaçlarımızdan biridir. Atıştırmalık her yemekten birkaç saat sonra yenmezse, aç olmak da çok doğaldır. Yemek yedikten 1 saat önce yemek yemeden önce tekrar aç hissediyor musunuz? Sürekli aç sorunu fiziksel veya zihinsel bir rahatsızlığın habercisi olabilir. Bu sorunun ele alınması ve çözülmesi gereken birçok farklı neden olabilir. Burada “Açlık hissi nasıl geçiyor?” Sorunun cevabı…
Sürekli aç hissetmenin nedenleri
Açlık hissinin geçmemesinin birçok farklı nedeni olabilir.
Aç hissetmenizin nedeni psikolojik ve fizyolojik olabilir. Daha sağlıklı ve daha kaliteli bir yaşam için, bu sorunun kaynağını belirleyerek daha dengeli ve mutlu bir yaşam elde etmek mümkündür.
Yanlış ve düzensiz beslenme
Sürekli aç olmanızın nedeni yanlış, eksik, daha fazla veya düzensiz diyet olabilir:
Aşırı alkol tüketimi, aşırı miktarda şeker, rafine karbonhidrat tüketimi, düşük su tüketimi, obezite, daha az veya hızlı beslenme sürekli bir duyguya neden olabilir. Alkol tüketimi beyinde açlık ve iştah duygusunu tetikler, böylece alkol kullanan insanlarda yemek yeme hissine neden olur. Yetersiz su tüketimi, vücudunuzun suyun arzusunu açlık olarak yorumlamasına neden olur, insanlar susuzluktan bağımsız olarak açlık hissedebilirler. Gıda gıda, beynin doygunluk mekanizmasını tatmin etmeden beyne gönderilebilir. Sağlıklı yağlar tüketmek sizi daha uzun süre dolu hissettirir. Yalın ürünler tüketen insanlar da daha hızlı aç. Aşırı şeker, işlenmiş, karbonhidrat ağırlıklı gıdalar kan şekeri dengenizi bozar. Kan şekerindeki dengesizlikler memnuniyet duyma hissini tetikledi. Kilo alırken daha fazla açlık hissediyorsunuz.
Aşırı Egzersiz/Hareket
Sürekli yaptığınız ağır egzersiz ve sporlar da aç hissetmenizi sağlayabilir. Hareketli bir yaşam tarzı olan bireylerde alınan yiyecekler, günlük kalori ihtiyaçlarını karşılayamadıkları için açlık hissini tetikleyebilir.
Uyku bozuklukları
Ortalama günlük uyku süresi 7-8 saattir. Bu dönemin altındaki veya altındaki açlık seviyesini kontrol eden sistem için zorlaşır. Bu bozuklukla, kişi kalori değildir, ancak her zaman yemesi gerekir.
Hormon bozuklukları
Hipertiroidlerin aşırı salgılanması, yani tiroid hormonları; Sürekli açlık hissi normal beslenmeden ve kilo vermeden daha fazla neden olur. Hipertiroidizmin diğer belirtileri yorgunluk, saç dökülmesi ve tırnak kırıklarıdır. Hipotiroidizm, tiroid bezinin daha az çalışması nedeniyle tiroid hormonlarının daha az salgılanması durumudur. Hipotroidizmde metabolizma yavaşlar ve kilo alır. Kilo alımı nedeniyle sık açlık meydana gelir.
Stres ve Depresyon
Stres hormonu, kortizol yemeyi tetikleyen başka bir hormondur. Saldırı saldırısının sinyalinden memnun olmak için yemek yemelisiniz; Bir kısır çemberin kilo alımı ve obezite ile kısır bir daireye girmesine neden olur. Depresyonda, mutluluğun hormonu olan seratonin artışı için yemek yeme arzusu meydana gelir. Ekmek ve makarna gibi yiyecekler de seratonin artışına neden olur.
Uyuşturucu kullanımı
Birçok ilacın yan etkilerinden biri iştah artışıdır. Düzenli veya düzensiz ilaçlar da kontrolden çıkma arzunuza neden olabilir. Bu tür ağırlık veya iştah artışı durumlarında, doktorunuza durumunuzu anlatmalısınız.
Menstrüel, menopoz, hamilelik
Hamilelik, menopoz ve adet dönemi gibi zamanlarda durumunuz nedeniyle iştahta bir artış olması doğaldır. Ancak iştah artışının sizi karbonhidrat ve şekerli gıdalara götüreceğini unutmayın.
Diyabet
Diyabet, hipoglisemi gibi vakalarda, kişi insülin seviyesi nedeniyle tokluk hissetmez. Sürekli açlık ve yemek yeme arzusunun önünde insülin tedavisi veya doğru diyetle geçmeye çalışmak gerekir.
İnsülin direnci hakkında öğrenmeye insülin direnci nedir? Makalemize göz atabilirsiniz.
Sürekli hissetmeyi önlemenin yolları
Açlık hissini bastırmanın farklı yolları vardır.
Sürekli yemek yeme arzusuna neden olan faktörleri tespit ederek ve gerekli düzenlemeleri yaparak yaşam kalitenizi artırabilirsiniz. Yaşam tarzınızda birkaç küçük ama etkili değişikliklerle ideal kilonuzu ve zihinsel sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Balıkları düzenli olarak tüketin
Balık; Yüksek bir protein kaynağıdır ve Omega 3 gibi benzersiz yağ asitleri açısından zengindir. Sezon boyunca yiyeceğiniz yağlı ve taze bal, ihtiyaçlarınızın çoğunu karşılayacak ve sizi dolu tutacaktır.
Daha fazla protein tüketin
Beslenmenizdeki ana element olarak yumurta, balık, et ve nabız gibi protein açısından zengin yiyecekleri düşünün.
Lif gıdalarını artırın
Diyetinizi yüksek lifli gıdalara vererek tokluk sürenizi uzatabilirsiniz. Bol hamur, koyu sebzeler, baklagiller, bazı tohumlar ve yulaf benzeri tahıllar olan meyveler iyi lif kaynaklarıdır.
Diyetinize Yeşiller ekleyin
Günlük diyetinizde, bol miktarda yeşil yaprak içeren salatanın zengin bir kısmı tokluk duygusu sağlayacak ve beslenme değeri açısından çok sağlıklı bir seçim olacaktır.
Baklagiller daha fazla tüketin
Fasulye, mercimek, nohut ve bezelye gibi yiyeceklerle tokluk hissi verebilirsiniz. Sağlıklı bir sindirim elde etmek için, diyetinize daha fazla baklagiller verebilirsiniz.
Fındıkları senden ayırmayın
Badem, ceviz, fıstık, hem sağlıklı yağlarda hem de çantanızda sakinleşmesi için uzun süre açlık hissi gibi fındık gibi fındıklar cebinizde bir seçenektir.
Porsiyonları küçült
Büyük tabaklar ve kaseler yerine, daha küçük boyutlu akşam yemeği tabaklarını seçin. Psikolojik doygunluk elde etmek için küçük tabağınızı tamamen doldurabilirsiniz.
Yeme bilincinizi geliştirin
Yemek yerken başka şeyler yapmak yerine yediğiniz yiyeceklere odaklanın. Isırığınızı uzun süre çiğneyin. Yemeklerinizi bilinçli ve kalori hesabınıza göre düzenlemeye çalışın. Diyetinizi mümkün olduğunca çeşitlendirin.
İşlenmiş gıdaların bağımlılık yarattığı iyi bilinen bir gerçektir. Tüm bu önerilere ek olarak, yemeklerinizi hazırlarken, paketlenmiş, rafine gıdalardan mümkün olduğunca uzak durarak işlenmeyeceksiniz ve doğal gıdalara dönüş, sağlığınızın korunmasına katkıda bulunacaktır.
Duygusal yeme çalışmasında yeme bozuklukları, besin alımını etkileyen faktörler ve Psikiyatrik Hemşirelik Derneği tarafından düzenlenen temel hemşirelik yaklaşımları hakkında farklı detaylar yakalayabilirsiniz.
Bir yanıt bırakın