
Ahmet Umit’in sevgili kitabı “Sultan Öldürme” üzücü bir aşk hikayesidir. Ahmet ümit de bu çalışma ile tarihin kapılarını açar. Eşsiz çalışma hakkında “Sultan’ı Öldürmenin Özeti ve Karakter Analizi” kapsamında bir içerik hazırlamaya karar verdik. İsterseniz, içeriğimizi birlikte okumaya başlayalım.
Sultan’ı öldürmenin özeti
Müztak başarılı bir tarih profesörü ve aynı zamanda psikolojik bir füg hastasıdır. Yirmi yıl önce, onu terk eden sevgilisi Nüzhet’ten bir telefon alır. Bu telefonla Müztak’ın hayatı değişmeye başlar. İşi okumaya devam ederken, Müztanak’ın iç dünyasına o kadar çok giriyoruz ki bir yerden sonra kendimizi hissediyoruz.
Hastalığı nedeniyle belirli dönemlerde krizlere maruz kalır. Krizde iken hayatına devam edebilir, yiyebilir, konuşabilir. Ancak, krizden ayrıldıktan sonra eylemleri hakkında hiçbir şey hatırlamıyor. Nüzhet Müztak’ı aradığında onu yemeğe davet eder. Müctak, rahatsız olmasına rağmen bu teklifi kabul ediyor.
MübTAK, Nüzhet’in yaşadığı Sahtiyan dairesine gider. Ancak, Nüzhet’in evi yeni bir krizden çıkıyor ve kapının açık olduğunu görüyor. Nüzhet’e gittiğinde boynuna sıkıştığını görür. Müztak, daireye yeni geldiğini düşünüyor, ancak kriz sırasında yaşadığı hiçbir şeyi hatırlayamıyor. “Osmanlı İmparatorluğu’ndaki baba katliamı” nedeniyle Nüzheti’nin öldürüldüğünü düşünmeye başladı.
Müztak acı çekiyor
Psikolojik bir füg hastası olan Müztak, anılarını hatırlayamadığı için okuyucu tarafından şüpheleniliyor. Müztak, cinayetin kendisinin işlediğinden şüphe ediyor. Ancak, yaptığı herhangi bir eylemi hatırlayamıyor ve kendini zorluyor. Ancak hala cinayeti kimin işlediğini bulamıyor. Aynı zamanda Nüzhet, Fatih Sultan Mehmet’in tarihçi olarak katilin oğlu olup olmadığını sürekli olarak sorguluyordu.
Müctak sahillere gider ve Nüzhet’in çalışacağı konuyu düşünmeye başlar. Öte yandan denize bir mektup atar. Bu bölümden sonra Fatih Sultan Mehmet ve II. Murat’a bilgi verilir. Bu arada, Müztak o kadar etkilendi ki Sigmund Freud’u rüyasında görüyor. Sigmund Freud onu teşhis etti ve bir akıl hastanesinde uyumak için çalışıyor.
Müctak, zihinsel sağlık iyi olmadığı için, şimdi büyük paranoya yaşamaya başlıyor. Kendisi de dahil olmak üzere herkesten şüpheleniyor. Ancak, en şüpheli kişi Tahir Hakı’dır. Çünkü Nüzhet’in fikirlerini farklı buluyor. Tahir Hakki ve asistanı Çetin, Nüzhet konusu hakkında bir tartışma yaşarlar. Bunun üzerine Tahir Hakki, Nüzhet’in sadece dikkat çekecek ve bilimden uzak olan konulara odaklandığını düşünüyor.
Müztak’ın şüpheleri devam ediyor
Bu çalışmada Ahmet Üy, kitabındaki birçok konudaki karakterlerine derinlik attı.
Nüzhet’in ölümünden sonra asistanı kayboldu. Müctak ondan şüphelenmeye başlar. Akın’ın evine gitmeye karar verir ve Akın’ı yaralı bir şekilde bulur. Müctak, Akın’ın oda arkadaşı Teoman’ın mezarı ölmeden önce açtığını ve ölümünü araştırdıklarını öğrenir. Mezar II. Murat’ın ona ait olabileceğini ve ertesi gün Çetin ve Boğazkesen’e gittiklerini düşünüyor.
Kitap geniş bir Osmanlı bilgisi içeriyor. Tahir Hakki, Çetin’den şüphelenmeye başlar. Ama bildirmeden önce onu dinlemek istiyor. Bu arada komutan -chief Nevzat, MübTak’ı çağırıyor. Böylece, MübTAK’ın Boğazlı Gezisi sona erer. Silahı teyzesinin kızının yanında Şaç’a bıraktı ve sahneye geri döndü. Ali ve Zeynep Komiseri aynı cinayet üzerinde çalışıyor.
Tahir Hakki aynı yemeğe davet edilir ve şikayetçi cinayeti işlediğinden neredeyse emindir. Tahir Hakı ve Akın tartışmadaki şüphe uyandırıyor. Teyzesinin kızı bile Şadiye’den şüpheleniyor. Nüzhet’in mezarını açmaya çalışır, ancak yine sonuç yoktur. Şimdi bir katil olduğundan emin.
Kim’in yatağı?
Müctak cinayeti yaptığından emindir çünkü Füg hasta olarak hiçbir şey hatırlayamadı. Ancak, ne kendisi ne de o zamana kadar şüphelendiği insanlar katiller. Cinayet, kolyeyi Nüzhet’in boynuna götürmek için erdem yaptı. Görüldüğü gibi, Ahmet Umit, MübTAK ile ilgili tüm şüpheleri topladı. Ama sonunda, romandaki bir karakter Nüzhet’in katili olarak ortaya çıkıyor. Buna ek olarak, Fatih Sultan Mehmet’in işte ölümü ve Nüzhet’in “Sultan” olarak sevgisi sıklıkla sorgulanır. Yine, roman bir belirsizlikle sona erer ve okuyucuyu merak eder.
Sultan’ı öldürme konusu
Sultanı öldürme konusundaki sevgi, cinayet ve tarih çerçevesinde bir roman olduğunu söyleyebiliriz. Kitap, okuyucuları tarihi bir dedektif olarak farklı bir yolculuğa çıkarıyor. Buna ek olarak, “Tarih, Olan veya Tarihçiler Ne Anlatıyor?” Sık sık soruyu inceler. Bir aşk cinayeti gibi başlayan romanda, okuyucu kendini Hakan tarihinde bulur.
Kitabı okurken kendimizi Fatih Sultan Mehmet’in ölümü ile Nüzhet’in ölümü arasında bir bağlantı ararken buluyoruz. Ancak romanda Fatih Sultan Mehmet çocukları öldürür. Nüzhet’in çocukları öldürdüğünü sorguladığımızda, onun çocuğu olmadığını fark ediyoruz. Bu nedenle, Müztak’ın Nüzhet’i “Sultan” ı sevdiğini düşünüyoruz.
Romanın son ana kadar katil olduğu düşünülüyor. Ancak, olay tamamen farklı. Sultan hakkında yorum yaptığımızda, kitabın tarih, psikoloji ve dedektif arasında ileri geri gittiğini görüyoruz. Neyse ki, komutanın yardımıyla -chief Nevzat, Ali ve Zeynep’in yardımıyla cinayet ışık kazandı. Ancak, hala okuyucuyu merak eden bir kitap.
Sultan karakter analizini öldür
Kitabın karakterleri birçok açıdan analiz edilebilir.
Kitabın bugünden tarihin sayfalarına götüren karakterlerini inceleyeceğiz ve bizi bir aşk cinayetinin ortasında bırakacağız. Karakterlerin kitapta ne gibi bir etkiye bakacağız. Böylece, işteki karakterlerin hem çalışmasını hem de ilişkisini daha iyi anlayabiliriz. Yapacağımız geniş karakter analizine hazırsanız, içeriğimizi okumaya devam edelim.
Müztak Serhazin
Kitabın ana karakteridir ve Füg hastalığından muzdariptir. Müztak Serhazin’i daha iyi anlamak için önce Füg hastalığını bilmemiz gerekiyor. Füg, bir kişinin kriz gelir gelmez ne yaşadığını hatırlayamadığı bir durumdur. O anda belirli eylemler yapabilir, ancak krizden çıktığında durumu hatırlamıyor. Aynı zamanda, bu krizler kısa saatler veya günler sürer.
Müztak’ta bu hastalık Nüzhet Hanem onu terk ettikten sonra başlar. Başka bir deyişle, MübTak’ın Nüzhet’e takıntılı olduğunu söyleyebiliriz. Aynı zamanda ölümünden sonra paranoyada yaşamaya başlar. Bu yüzden büyük bir korku yaşıyor. Ancak, her şeye rağmen, Nüzhet’i kimin öldürdüğünü bulmaya çalışıyor. Tarih profesörü olup olmadığı bilinmiyor, gördüğü herkesten şüpheleniyor, Nüzhet ve biliyor.
O olayları hatırlayamadığı için ondan şüphelenmeye başlar. Çünkü oraya gidip onu öldürebileceğini düşünüyor. Çünkü Fatih Sultan Mehmet ve Nüzhet’in öldürülmesi arasında bir bağlantı arıyor. Nüzhet’i “Sultan” olarak seviyor. Böylece onu öldürmüş olabilir. Kitap boyunca bile, katilin tutumları ve rahatsızlığı nedeniyle şikayetçi olduğu düşünülmektedir.
Nüzhet Hanim
Müztak’ın sevgilisidir ve aynı zamanda tarih profesörüdür. Tarihi her zaman bilinenlerin dışındaki sorgular. Bu nedenle Fatih Sultan Mehmet’in çocuklarını öldürmüş olabileceğini araştırıyor. Yine, Nüzhet’ten ayrılsa da, 21 yıl sonra onu arar. Ama onunla tanıştığında bir cinayete gider.
Tahir Hakı Bentli
Tahir Hakki, Nüzhet ve MübTAK gibi tarih profesörüdür. Ancak, son yıllarda Nüzhet yapılan çalışmalar için çalıştı. Çalışmasını yanıltmaya çalışır ve sürekli buna karşıdır. Bu nedenle, belki de bir katil olarak en güçlü ikincisi. İşini önlemek için Nüzhet’i öldürdüğü düşünülüyor.
Zorlu
Tahir Hakki Bey yararlı ve tamamen onunla. Tahir Hakki ve Çetin arasında Nüzhet’in çalışmaları hakkında bir tartışma var. Böylece, Tahir Hakki’ye karşı cinayet şüphesi daha da artmaya başlar.
Akış
Aelerin Nüzhet’in asistanıdır ve şikayetçi kaybolmasından şüphelenmeye başlar. Eve gittiğinde onu yaralı bulur. Burada Akın’ın arkadaşı Teoman’dan değerli bilgiler buluyor. Araştırmaya devam ediyor.
Şede
Müztak Serhazin’in bir akrabasıdır. Boğazıya yaptığı geziden sonra silahını ona bırakır. MübTAK da Şadiye’den şüpheleniyor.
Müfettiş Nevzat, Ali ve Zeynep komiseri
Nevzat, Nüzhet’in öldürülmesini araştıran başarılı bir amirdir. Ali ve Zeynep ona yardım eden komisyon üyeleri. Onların gelişiyle, cinayetin kim ve neden olduğu ortaya çıkıyor.
Kitap, tarih, psikoloji ve dedektifin iç içe geçtiği bir konuyu anlatıyor. Kendimizi Ahmet ümit’in sağlam kalemiyle çalışırken buluyoruz. Kaybolmak istediğiniz bir kitabı okumak istiyorsanız, “Sultan’ı öldürmek” için zaman ayırmalısınız.
Bu tür kitapları seviyorsanız, Şah ve Sultan Kitap Özeti: Karakter özelliklerimize ve analiz makalemize de göz atabilirsiniz.
Sık sorulan sorular
Sultanı kaç sayfa öldürmek için?
Bu, yayıncıya bağlı olarak değişse de, 525 sayfa.
Sultan ne zaman öldürdü?
Bu kitap Nisan 2012’de yayınlandı.
Ahmet ümit kitapları hangi sırayla okunmalıdır?
En doğru seçim kitapları, yayın yıllarına göre sırayla okumak olacaktır.
Bir yanıt bırakın