Ssk Nedir 2024-2025 Güncel Bilimsel Bilgiler – Sözlük Anlamı Ne?

SSK nedir?
SSK, Sosyal Güvenlik Kurumunun kısaltmasıdır. SSK, Türkiye Cumhuriyeti’nde çalışan vatandaşlara sosyal güvenlik sağlayan bir devlet kurumudur. SSK, 1 Ocak 1946 tarihinde İşçi Sigortaları Kurumu olarak kurulmuş olup, 1964 yılında adı Sosyal Güvenlik Kurumu olarak değiştirilmiştir. SSK, sigortalı çalışanlara iş kazası, meslek hastalığı, hastalık, sigortalılık süreleri gibi durumlarda maddi ve manevi destek sağlamaktadır. yaşlılık, sakatlık ve ölüm. SSK ayrıca sigortalı çalışanlara işsizlik, doğum, emeklilik gibi durumlarda da çeşitli hak ve yardımlar sağlıyor.
SSK’nın kapsamı

SSK, işçi olarak çalışan tüm Türk vatandaşlarını kapsar. SSK’ya tabi kişiler kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler için prim öderler. SSK’ya tabi kişiler şunlardır: Özel sektörde çalışan işçiler Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan işçiler Tarım işçileri Ev hizmetlerinde çalışanlar Esnaf ve zanaatkarlar Serbest meslek sahipleri

SSK Primleri
SSK primleri sigortalı ve işveren tarafından birlikte ödenir. Sigortalının ödediği prim oranı %14,5, işverenin ödediği prim oranı ise %23,5’tir. SSK primleri sigortalının kazancına göre belirlenmektedir. Sigortalının kazancı asgari ücretin üzerinde ise prim oranı da asgari ücretin üzerinde olacaktır.
SSK’nın Sağladığı Hak ve Menfaatler
SSK, sigortalı çalışanlarına aşağıdaki hak ve menfaatleri sağlar: İş kazası ve meslek hastalığı sigortası Hastalık sigortası Yaşlılık sigortası Maluliyet sigortası Ölüm sigortası İşsizlik sigortası Doğum sigortası Emeklilik sigortası

İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigortası
İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigortası, sigortalının işyerinde veya işverenin yürüttüğü iş dolayısıyla, işini yaparken veya görevinden dolayı maruz kaldığı bir kaza veya meslek hastalığı sonucu, geçici veya sürekli iş göremezlik, sakatlık veya ölüm hâlinde sigortalıya ve hak sahiplerine maddi tazminat sağlayan ve manevi destek sağlayan sigortadır.
Sağlık Sigortası
Hastalık sigortası, sigortalıya ve sigortalının hak sahiplerine hastalık, analık, sakatlık ve yaşlılık ve bunların sonucu olarak ortaya çıkan iş göremezlik hallerinde maddi ve manevi destek sağlayan bir sigortadır.
Yaşlılık Sigortası
Yaşlılık sigortası, sigortalının 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda belirtilen yaşlılık sigortası yaşlılık şartlarına tabi olarak emekliye ayrılması halinde, sigortalıya ve mirasçılarına maddi ve manevi destek sağlayan bir sigortadır.
Engelli sigortası
Maluliyet sigortası, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda belirtilen maluliyet sigortası maluliyet şartlarına tabi olarak, sigortalının malul olması durumunda sigortalıya ve hak sahiplerine maddi ve manevi destek sağlayan bir sigortadır.
Ölüm Sigortası
Ölüm sigortası, sigortalının ölümü halinde sigortalının yararlanıcılarına maddi ve manevi destek sağlayan bir sigortadır.
İşsizlik sigortası
İşsizlik sigortası, sigortalının işsiz kalması durumunda 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda belirtilen işsizlik sigortası işsizlik şartlarına tabi olarak kendisine maddi destek sağlayan sigortadır.
Doğum Sigortası
Analık sigortası, sigortalının doğum yapması halinde sigortalıya ve onun mirasçılarına maddi ve manevi destek sağlayan bir sigortadır.
Emeklilik sigortası
Emeklilik sigortası, sigortalının 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda belirtilen emeklilik sigortası emeklilik şartlarına tabi olarak emekli olması durumunda sigortalıya ve hak sahiplerine maddi ve manevi destek sağlayan bir sigortadır.
SSK’nın Önemi
SSK,

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*