Sponsorluk Nedir? Sponsor Nasıl Bulunur?

Halkla ilişkiler ve tanıtım alanında sıklıkla karşılaşılan ancak tam olarak bilinmeyen kavramlardan biri sponsorluk kavramıdır. Peki, Sponsorluk nedir? Nasıl Bulunur Sponsor? Sponsorluk kavramı tam anlamıyla, daha büyük şirket ve şirket kitlelerine ulaşmak için bir kuruluşun veya faaliyetin desteği olarak tanımlanır. Tüm dünyada ve ülkemizde sponsorluk faaliyetleri giderek daha yaygın bir pazarlama aracı haline geldi. Sponsorluk faaliyetleri, şirketler veya şirketler için hedef kitleyle doğrudan iletişim sağlar.

Sponsorluk nedir? Özellikler nelerdir?

Kurumların imajı, şirketlerin ve şirketlerin tanıtımı amacıyla ortaya çıkan sponsorluk kavramı sayesinde artar. Buna ek olarak, markaların farkındalık seviyesi artar. Bu şekilde, ürün ve hizmet sayısında beklenenden daha fazla satış sağlanabilir. Buna ek olarak, sponsorluk ve reklam kavramları birbirleriyle çok karışıktır. Aralarındaki fark, reklamın doğrudan ürünün satış miktarındaki değişikliği hedeflemesidir. Sponsorluk, satış yerine müşteri tabanının davranış ve tutumlarında değişiklikler sağlamak için yürütülen faaliyetlerdir.

Sponsorluk kavramının genel özellikleri aşağıdaki gibi listelenebilir:

Sponsorluk alışveriş ihtiyacı ile ortaya çıkıyor. İki tarafın karşılıklı değişimine dayanan bir anlaşma türü olarak görülür. Sponsorlar diğer tarafa para, alan, malzeme ve hizmet gibi faaliyetlerde destek sağlar. Bu şekilde, sponsorun hedef kitlesi desteklenir.Sponsorluk Şirketleri Ticari kurumlara özgü faaliyetler için iş yapmazlar. Kâr amaçlı kurumlar, bireyler ve kamu kurumları sponsorluk faaliyetleri de yapabilir.

Bu özelliklere sahip sponsorluk kavramı, bugün dünyadaki en yaygın tanıtım faaliyetlerinden biridir ve Türiye.

Sponsorluk nedenleri

Bireyler veya kurumlar bütçelerine eşit olamadıklarında, markalarını tanıtmak karşılığında diğer kurumlardan destek alabilirler.

Sponsorluk faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinin nedeni, tanıtım sektöründeki meraklı konulardan biridir. Genel olarak sponsorluk faaliyetlerinin nedenleri:

Kurumun kimliğinin tanıtımını ve güçlendirilmesini sağlamak, kuruluşun adını hedef kitleye daha iyi duyurmak, hedef kitlenin gözündeki kurumun imajını güçlendirmek, kuruluşun tanıtımına daha fazla fayda sağlamak, şirketin kültürünü geliştirmek, toplumdaki kamuoyunun iyi niyetlerini elde etmek, kütle kitlesinin yeni bir ürünü artırmak için, bu nedenle, her şeyin herhangi bir şekilde kullanılmasını sağlamak için.

formda listelenebilir. Bu nedenler göz önüne alındığında, sponsorluk faaliyetlerinin başarılı olması muhtemeldir.

Sponsorluk hedefleri

Şirketler veya şirketler Sponsorluk uygulaması Bunu yapmadan önce, sponsorluk kavramı iyi kavranmalıdır. Sponsorluk amaçları aşağıdaki gibidir:

Halkla ilişkiler açısından hedefler

Halkla ilişkiler açısından sponsorluk kavramının ilk amacı medya ile ilişkileri güçlendirmektir. Ayrıca, hedef kitle üzerinde daha iyi bir algı yaratmayı amaçlamaktadır.

Reklam hedefleri

Sponsorluk sözleşmesi ile yapılan marka promosyonları ile reklam yapılır.

Reklam yoluyla sponsorluk kavramının amaçları, ürün veya hizmetleri destekleme ve duyurma amaçlarıdır.

Pazarlama açısından hedefler

Pazarlama açısından sponsorluğun amaçları aşağıdaki gibidir:

Şirket içindeki personelin motivasyonunu artırmak, kitle iletişim araçlarına katılmak, yeni bir ürün sunmak, satışları desteklemek ve kar oranını arttırmak.

Operasyonlar sponsorluk amacıyla doğru bir şekilde belirlendikten sonra başlatılabilir.

Sponsor bulmanın yolları nelerdir?

Sponsor İsteyen şirketleri bulmak için bazı noktalar dikkat edilmelidir. Bu noktalar aşağıdaki gibidir:

Gerekli sponsorluk alanlarının belirlenmesi

Kendime bir sponsor arıyorum Belirlenen bir kişi veya kurum, bir sponsor aramadan önce neye ihtiyacı olduğunu belirlemelidir. Örneğin, daha sonraki aşamaların sponsorlardan bulması için nasıl yardım isteyeceğini belirlemesi önemli olacaktır.

Benzer kuruluşların veya projelerin sponsorlarını araştırmak

Bir sponsor bulmadan önce, ekibinizle kapsamlı bir araştırma yapmanız gerekir.

Doğru sponsoru bulmak için, daha önce sponsor olan şirketleri araştırmak da çok önemlidir. Bu şekilde, aranan potansiyel sponsorlardan çıkarımlar yapılabilir.

Bir sponsorluk dosyası oluşturun

Bir sponsor arayışına karar verdikten sonra, hedeflerin ve hedeflerin açıkça içerdiği bir sponsor dosyası oluşturmak gerekir. Bu nedenle, sponsorluk sunumunda, daha dikkat çekici ve etkili dosyalar amaçla karşılaştırılır.

Sponsorluk dosyasının izlenmesi

Sunum için hazırlanmış ve bundan sonra Sponsorluk Şirketleri Veya şirketlere gönderilen sponsorluk dosyasını izlemek önemli noktalardan biridir. Bu şekilde anlaşmanın nasıl daha net bir şekilde sonuçlandığı.

Sponsorluk Türleri

Günümüzde, tüm dünyada ve Türkiye’de her alanda gelişiyor sponsorluk örnekler ve türler. Genel olarak Sponsorluk Türleri aşağıdaki gibi.

Spor sponsorluğu

Sponsorluk türleri arasında en yaygın tür spor sponsorluğudur. Finansal açıdan, büyük rakamlar spor sponsorluğuna dahildir. Bu alanın ilk örneği 1896’da Olimpiyat Oyunlarında görüldü. Modern anlamda spor sponsorluğu 1975’ten sonra arttı. 1991’de Türkiye’de de görüldü.

Sanat ve Kültür Sponsorluğu

Dünya çapında spor sponsorluğundan sonra en yaygın sponsorluk türüdür. Kültür ve sanat sponsorluğunda, resim, grafik, fotoğraf, heykel, sinema, müzik, televizyon, edebiyat, mimarlık ve geleneksel sanatlar gibi çok çeşitli kategoriler vardır.

Sosyal sponsorluk

Kurumsal kültüre katılmayı amaçlayan sosyal sponsorluk faaliyetleri toplumlar ve devletler için çok önemlidir. Sosyal sponsorluk faaliyetleri arasında sağlık alanındaki bir sorunun hassasiyeti, uyuşturucu ve alkol bağımlılığının çözülmesi, yaşlılar için yardım projeleri vb.

Çevre sponsorluğu

Çevre sponsorluğu yaygın olarak kullanılan bir türdür.

Çevre koruma faaliyetlerinde sponsorluk faaliyetlerinden biridir. Örneğin; Çevresel yarışmaların düzenlenmesi ve çevre bilinci için kampanyalar oluşturma gibi faaliyetler çevre sponsorluğuna dahildir.

Genel olarak, sponsorluk türleri böyledir. Sponsor desteği almak isteyen kişiler veya kurumlar daha önce hedeflerini ve taleplerini belirlemelidir. Bu şekilde, doğru yol haritası çizilecek ve sponsorluk faaliyetleri düzgün bir şekilde ilerleyecektir.

İyi bir sponsorla anlaştıysanız, artık markalaşmaya başlayabilirsiniz. Peki markalaşma nedir? Neden markaları tercih ediyoruz?

Sık sorulan sorular

Sponsor nasıl para kazanıyor?

Sponsorlar sponsor etkinlikleri ve kampanyaları sayesinde yeni müşteriler kazanırlar. Böylece, uzun vadede başarı elde ederler.

Kültür ve sanat sponsorluğu nedir?

Kültür ve sanat alanında düzenlenen faaliyetlere sponsorluk bir eylemidir.

Sponsorluk mu reklam mı?

Her ikisi de şirketleri ve markaları tanıtmak için kullanılabilir. Ama hiçbiri başka bir şey olmadan.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*