Spiral Nedir – Sözlük Anlamı Ne?

Spiral nedir?

Spiral, rahim içine yerleştirilen, küçük, esnek, plastik ve bakırdan yapılmış, T şeklinde, spermlerin yumurtalara ulaşıp onları döllemesini engelleyerek uzun süreli doğum kontrolü sağlayabilen bir rahim içi araçtır.

Spiral Nasıl Çalışır?

Spiral rahme yerleştirildikten sonra rahim içi sıvıların asitliğini artırarak spermin hareketini zorlaştırır ve döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunmasını engeller. Ayrıca spiralin T şeklindeki yapısı spermin rahim ağzından geçişini zorlaştırır.

Spiral Çeşitleri

Spiraller içerdikleri maddelere göre iki ana gruba ayrılır:

Bakır spiraller: Bu spirallerin gövdesi bakırdan ve çerçevesi bakır tellerden yapılmıştır. Bakır spermi öldüren ve hareketini zorlaştıran bir etkiye sahiptir. Bakır spiraller 5-10 yıl etkilidir. Hormonal RİA’lar: Bu RİA’ların vücutlarına yerleştirilen progesteron hormonunu içeren bir kapsül bulunur. Hormon rahim içi sıvıları asitleştirerek spermin hareketini zorlaştırır ve döllenmiş yumurtanın rahim duvarına yapışmasını engeller. Hormonal spiraller 3-5 yıl etkilidir.

Spiral Kullanmanın Faydaları

Spiral etkili ve güvenilir bir doğum kontrol yöntemidir. Doğru uygulandığı takdirde gebelikten korunma oranı %99’dur. Ayrıca RİA uzun süreli koruma sağlayarak kadınların doğum kontrol hapı, implant gibi başka yöntemlere ihtiyaç duymadan uzun süre istenmeyen gebeliklerden korunmasına olanak tanır.

Spiral aşağıdaki durumlarda faydalı olabilir:

Doğum kontrol hapı veya implant gibi diğer yöntemleri kullanamayan kadınlar için Uzun süreli doğum kontrol yöntemi arayan kadınlar için Doğum sonrası veya menopoz öncesinde istenmeyen gebeliklerden korunmak isteyen kadınlar için

Spiral Kullanmanın Zararları

RİA genellikle güvenli bir doğum kontrol yöntemidir. Ancak her yöntem gibi spiralin de bazı yan etkileri olabilir. Bu yan etkiler genellikle hafif ve geçicidir.

Spiralin olası yan etkileri şunlardır:

Adet kanamasının artması veya düzensiz olması Ağrılı adet dönemi Vajinal akıntı Bulantı, kusma Baş ağrısı Enfeksiyon

Spiral Nasıl Takılır?

Bobin bir sağlık uzmanı tarafından rahim içine yerleştirilir. Spiral yerleştirme işlemi genellikle 5-10 dakika sürer ve ağrısızdır. Spiral yerleştirildikten sonra kadının rahim ağzı genişlemez.

Spiralin kadının adet döneminin ilk 7 günü içerisinde takılması idealdir. Bu dönemde rahim ağzı daha yumuşak ve açık olduğundan spiralin yerleştirilmesi daha kolaydır.

Bobin takıldıktan sonra kadının rahim içinde doğru konumlanıp konumlanmadığını kontrol etmek için ultrason muayenesi yapılır.

Spiral Nasıl Çıkarılır?

Bobin bir sağlık uzmanı tarafından rahimden çıkarılabilir. Spiral çıkarma işlemi genellikle spiral takma işleminden daha kolaydır.

Spiral kadının adet döneminde çıkarılabilir. Bu dönemde rahim ağzı daha yumuşak ve açık olduğundan spiralin çıkarılması daha kolaydır.

Spiral Kullanan Kadınlara Öneriler

Spiral kullanan kadınlara şu önerilerde bulunuluyor:

Bobin yerleştirildikten sonra rahim içine doğru yerleşip yerleşmediğini kontrol etmek için ultrason muayenesi yaptırın. Spiral kullanırken adet kanamasının artması veya düzensiz olması, ağrılı adet görme, vajinal akıntı, bulantı, kusma, baş ağrısı gibi yan etkilerden herhangi birini yaşarsanız doktorunuza danışınız. Spiral takıldıktan sonra her yıl düzenli olarak doktorunuza kontrol ettirin.

Spiral, istenmeyen gebeliklerden korunmak için etkili ve güvenilir bir doğum kontrol yöntemidir. Ancak her yöntem gibi spiralin de bazı yan etkileri olabilir. Bu yan etkiler genellikle hafif ve geçicidir. Spiral kullanmayı düşünüyorsanız doktorunuzla görüşmeniz ve size en uygun yöntemi seçmeniz önemlidir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*