Sokrates Felsefesi Nedir? – Yazbuz.com

Sokrates’in felsefesinin ne olduğu sorusunu cevaplamak için Sokrates’i daha iyi tanımamız gerekiyor. Sokrates, MÖ 5. yüzyılda yaşayan bir Yunan filozofuydu. Atina’da yaşadı ve Batı felsefesi üzerinde, Atina’daki soru-cevap oyunlarının diyalogu hakkındaki fikirleri ve bilgi artırıcı öğretim yöntemi ile kalıcı bir etkisi oldu. “Otonom Etik Önemli felsefi olarak kabul edilen Sokrates, aynı zamanda Sofistlerin retorik ve diyalektiği ile de ilgileniyordu. Sokrates’in kendisi herhangi bir kitap yazmadı. Bugünün kişilik ve düşünme şekli hakkında bilgi alındı; sadece Plato, antistenes, aristippos ve xhens de dahil olmak üzere öğrencilerinin yazılarından elde edilir. Sokrates, tüm felsefenin tarihinde bu kadar baskın bir figür nedir?

Sokrates’in hayatı

Sokrates, Mesih’ten önce Atina şehrinde doğdu.

Yunan filozof Sokrates MÖ 469’da doğdu. Sophroniskos ve ebe Phainaretete’nin oğlu olarak Atina kasabası Alopeke’de doğan Sokrates, babasının heykeltıraş atölyesinde asistan olarak çalıştı ve ilk olarak babasının mesleğini öğrendi. Hayatı ve felsefeye olan ilgisi, eleştiriyle buluştuktan sonra ortaya çıktı. “Diyarı ve aynı zamanda bir öğretmen olan Criton Sokrates’in bilgi sevgisinin ortaya çıkmasında önemli bir rol oynadı.

399’da Sokrates, Yolda Gençlerin Özen’in kaldırılmasıyla suçlandı ”ve imişmankmanşmenişimkma ve mahkeme tarafından ölüm cezasına çarptırıldı. Ancak, kaçma olasılığına sahip olmasına rağmen, endişeli bir zehir yaktı ve taahhüt etti.

Sokrates basit, gizli bir hayat yaşadı. Elli yaşındayken, kendisinden çok daha genç olan Xanthippe ile evlendi. Xanthippe güçlü bir karaktere sahip bir kadındı. Xanthippe’in en çok üzüldüğü şey Sokrates’in felsefe yapmasıydı. Aristotle, Sokrates’in ikinci bir karısı olduğunu bildirdi. İkinci eş olan Myrto, ona iki oğlu verdi: Sophroniskos ve Menexenus. Şu anda, Xanthippe’den Lampokles’in oğlu Soktrates’in toplamda üç çocuğu vardı. Sokrates işini bırakıp ailesini tükettiğinden, açlık onu ve ailesini kemirdi. Bu bağlamda, en iyi bilinen kelimelerden biri şuydu: “Ne kadar ihtiyacım yok!”

Sokrates felsefesinin ana hatları

Sokrates felsefesi hakkında konuşmak için önce onu birkaç ana başlık haline getirmemelidir.

Anne

Sokrates felsefesindeki maksotik yöntem 3 bölümden oluşur.

Sokrates’in felsefesinde gerçeği bulmayı amaçlayan Sokratic veya Elanchus (kanıt, çürütme, mahkumiyet) yöntemine Maumotic (Ebelik Sanatı) denir. Bu yöntem 3 aşamadan oluşur:

Konuşma: Hesap verebilirliği ve gerçeği ortaya çıkarmak,Gerçek: Önyargılar, sahte idealler ve batıl inançlar altında insan zihninde gizlenmiş gerçeği ortaya çıkarmak için,Sorular: “Sokratik ironi” (örtük soruşturma), becerikli ve sorgulama soruları, çelişkilerle yüzleşme, cehalet bilgisi, yeni bilgiler öğrenmeye hazır, doğru ve yanlış bilgileri ayırmanın aşamalarını uygulayarak gerçeği ortaya çıkarmak için.

Böylece Sokrates insanları iyi ve kötü yaşam ve ahlak hakkında düşünmeye zorladı. İnsanların zihinlerini kullanan insanlara “doğum yapmalarına” yardımcı oldu. İnsan zihnine olan güçlü inancıyla Sokrates, önde gelen bir rasyonalistti.

Etik

Sokrates’in etiği felsefede önemli bir yer kazanmıştır.

Sokrates’in etiği Eudaemonis’e dayanıyor. Mutluluğu tüm çabaların amacı ve nedeni olarak gören etik anlayışa Eudaemonizm denir. Sokrates öncelikle insanın incelenmesi ve kendini tanıma olasılığı ile ilgileniyordu. Sokrates kendini tanıma (“kendinizi bilin”) ve kendini disiplin (“kendini yönet”) çağırdı. İnsan bilgisini test etmek ve erdemleri belirlemek istedi. Onun için en önemli erdem ruhun soruşturulmasıydı. Çünkü doğru bilginin doğru eyleme neden olduğuna inanıyordu. Sokrates, neyin doğru ve neyin yanlış olduğuna dair çok açık, genel ve evrensel tanımlar bulmak istedi ve böylece “evrensel ..

Müstehcenlik

Sokrates’in iç sesi ”ya da duyduğu ilahi sese Daimonion olarak adlandırıldı.

Sokrates için adaletsizlik olmaması çok önemliydi. Sokrates, kalbin bu emrini Tanrı’nın anlayışına götürdü. Sokrates kendi içinde ilahi bir ses duyduğuna ve bu sesin ona gerçeği söylediğine inanıyordu. Bu ilahi sesi “Daimonion VE ve o günün çoklu dini anlayışını reddetti.

Sokrates, “Sofistlerin erist diyalektiğini (gerçek, yanlış, doğru) kabul etmeyi reddetti. Bu nedenle, sofistlerin katı rasyonel yönelime karşı çıktı ve ebedi, evrensel olarak geçerli etik kurallara veya normlara inandı: insan eylemi.

Ancak Sokrates, sofistleri önemli bir noktada terk etti. Sokrates tam anlamıyla ona filozof dedi. In Greek, the “philosopher” actually meant “love of wisdom ve and the philosopher was the person who tried to obtain wisdom. According to Socrates, the philosopher was the person who realized that there was a lot he did not understand. This thought was constantly torturing him. From this context, Socrates, who proves that he is wise more wise than anyone who boasted with the so -called knowledge, said in his defense, “If there is something I know, he is not knowing herhangi bir şey.” Bu nedenle bile Sokrates, felsefenin atası olarak kabul edildi.

Sokrates’in duruşması ve ölümü

Sokrates, zamanında gençleri bırakmakla suçlandı.

MÖ 399’da Sokrates, M.Ö. 399’da 3 erkek Meletus, Anykos ve Lykon ve M.Ö. 399’da gençlerin baştan çıkarılmasıyla suçlandı.

Savunma konuşmasında Sokrates, hakimler üzerinde olumlu bir etki bırakmaktan kaçındı. Suçlu bulduktan sonra şefkat yalvarmadı. Çünkü kendi vicdanının hayatından daha önemli olduğuna inanıyordu. En yakın arkadaşlarının huzurunda, hayatını, teribe çimden yapılmış bir bardak zehir içerek sona erdirdi.

Sokrates neden ölüm cezasına çarptırıldı? Tanrıları ve gençleri baştan çıkarmak kesinlikle gerçek nedenler değildi. Sokrates, Atinalıların düşüncesindeki zayıflıkları konuşma sanatı ve özellikle ironi yöntemleri ile ortaya çıkarmayı başardı. Buna ek olarak, insanlar huzur içinde yaşayabilmeleri için kesinlik icat etmediler ve hiç kimse gerçekten bir şey bilmiyorlardı. Bu nedenle, özellikle toplumdaki güçlü segment için sinir bozucu bir insan haline geldi. Felsefi faaliyetleri nihayet Sokrates’i ölümüne kınadı.

Sokrates’ten Sonra Yunan Felsefesi

Sokrates’in düşüncelerinin Yunan felsefesinin gelişimi üzerinde bir etkisi oldu.

Sokrates öğretilerini kendisi yazmadı ve yazılı bir kaynak bırakmadı. Bu nedenle, sadece Ksenophon’un yazıları, Platon’un yazıları ve bazı Aristoteles’in yorumları kişiliği ve düşünme şekli hakkında bilgi verir. Neredeyse 2400 yıldır Batılı düşünürlere ilham veren şey, her şeyden önce Platon’un onun hakkındaki imajı.

Bu nedenle Sokrates’in öğretilerinin takipçilerine Sokratic denir. Bunlar en önemli altı filozofu içerir: Platon, Antisthenes, Alkibiades, Öklid, Phaedon ve yabancı örtüsü. Her ne kadar en önemli Sokrates öğrencileri çok farklı bir felsefi konumu temsil etse de, felsefe okulları kurdu ve böylece felsefi düşünceleri yaymaya başladı.

Sokrates öğrencisi olan Platon hakkında bilgi edinmek istiyorsanız, Platon’un felsefesi nedir? Platon’un felsefi yaklaşımı nedir? Makalemizi okuyabilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*