Sitokin Nedir? Sitokin Fırtınası Ne Demek?

Sitokin, vücuttaki hücrelerle etkileşime giren aktif bileşenlerden biri olan bir tür proteinler ve peptitlerdir. Sitokin reseptörleri, hücre yüzeylerinin görevlerini yerine getirme ve bağışıklık reaksiyonlarında yenilenme yeteneğinden sorumludur. Serbest bırakma enfeksiyon ve inflamasyon hastalıklarında meydana gelir. Ayrıca vücut gelişiminde de etkilidirler. Sitokinler hayvan ve bitki hücrelerinde üretilebilir. Bu makalede sizin için “Sitokin nedir? Sitokin fırtınası nedir?” Sorularınıza cevap vereceğiz.

Sitokinlerin çalışma prensibi

Bağışıklık sistemi, vücudu yabancı organizmalara karşı çok çeşitli virüslere ve bakteriyel türevlere karşı korur. Bir organın yenilenmesi, yaraların iyileşmesi veya hastalıklara karşı mücadele bağışıklık sistemi tarafından gerçekleştirilir. Vücuda zararlı olan ve bağışıklık sistemini devre dışı bırakmaya çalışan canlı veya cansız organizmalara patojen denir.

Patojenlerin girdiği ve hasara neden olduğu enfeksiyon alanlarında sitokin miktarı artar. Bu şekilde patojenler inaktif yapılır. Bu işlemde, sitokindeki artış, bağışıklık hücrelerinin uyarılmasıyla gerçekleşir. Sitokinlerin daha fazla üretim ve enfeksiyon bölgesine ulaşım için uyardığı bağışıklık hücreleri aşağıdaki gibidir:

T hücreleri

Sitokinler nasıl üretilir?

Sitokinler hemopoietik ve zıt hücre setleri tarafından üretilir.

Sitokinlerin üretimi hakkında bilinmesi gereken ilk şey, ihtiyaç duyulduğu sırada üretilmeleridir. Bununla birlikte, diğer zamanlarda vücutta da bulunurlar. Çünkü sadece enfeksiyonla mücadelede değil, aynı zamanda 7/24 gelişiminde de aktif bir rolü vardır. Sitokinler hemopoietik ve zıt hücre setleri tarafından üretilir. Vücuttaki hücrelerin etrafında bulunurlar ve ihtiyaç duyulduğu sırada hemen müdahale etmek için dokular oluştururlar.

Sitokinler hakkında konuştuğumuzda, daha somut bir örnek verebiliriz: kedinizin düştüğünü ve bileğini kanatladığını hayal edin. Kan durması için pıhtılaşma gerçekleşen ilk eylemdir. Bununla birlikte, ondan önce, yara doku hücrelerinde normal olan sitokinler, uyarıdan geçtiklerinden ve sayıca arttıklarından emin olmak için bağışıklık hücrelerine mesajlar gönderir. Bu şekilde, hasarlı doku üzerinde etki eden sitokin miktarı artar ve iyileşme süreci hızla başlar. Basit bir burkun veya yara durumu, sitokinler ve kedinizin fiziksel ağrısından hemen iyileşmeye başlar.

Sitokin fırtınası nedir?

Bugünün talihsiz salgını olan Covid-19, solunuma ciddi şekilde zarar veriyor. Vücut için yararlı olan ve bağışıklığı destekleyen sitokinler, ‘sitokin fırtınası’ olarak adlandırılan bu duruma doğrudan ilgi duyarlar. Bu destekleyici yapıda olan sitokinler neden solunum dengesini bozar ve bazen ölüme neden olur? Herkes tarafından bilindiği gibi, her şeyden daha fazlası zarar verir ve bedende bir denge vardır. Covid virüsü gibi vücut tarafından tanımlanmayan bir organizmanın girişi, birçok bağışıklık hücresi alarmı. Makrofajlar, bu alarmları geçen aktif elemanlar arasındadır.

Makalenin ilk bölümünde, makrofajların sitokinlerin artmasından sorumlu olduğunu belirttik. Enfekte bir alan olmamasına rağmen, şiddetli akut solunum yolu problemi görülmeye başladığında, makrofajlar sitokinleri o bölgeye, yani akciğerlere yönlendirir. Sitokin fırtınasının oluşumu ve tedavisi aşağıdaki adımlarda gerçekleşir:

Bir seferde çevreye çok sayıda sitokin girişi ile iyileşmenin tersi meydana gelir. Bu duruma “sitokin fırtınası” denir. Fizikler aktive edildiğinde, Covid’in neden olduğu etkileri geliştirirken onları aşırılır. Bu nedenle, Covid ile mücadelede ve Covid hastalarının tedavisinde eşzamanlı sitokin fırtınası yapılır ve anormal sitokin seviyesi normal bir seviyeye getirilmeye çalışılır. Bunu sağlamak için, hastanın vücudunun Covid’e karşı savaşının yavaşladığını sağlamak için bağışıklığı azaltan çeşitli ilaçlar ve antibiyotikler.

Sitokin fırtınasının belirtileri nelerdir?

Bazı sitokin semptomları vardır.

Korona virüsü sırasında meydana gelebilecek sitokin fırtınası çeşitli semptomlardan sonra tespit edilebilir. Bunlardan en önemlisi ilaçlı tedaviye dirençtir. Kullanılan ilaçlar beklendiği gibi coviy-19 semptomlarını hafifletmez, sitokin fırtınasından şüphelenilir ve semptomlar aranır. Ana sitokin fırtınası belirtileri aşağıdaki gibidir:

Akut inflamasyon benzeri şiddet oluşumları -serbest solunum sıkıntısı

Sitokin fırtınası nasıl tedavi edilir?

Sitokin fırtınası genellikle erken teşhis edilmeyen hastalarda görülür. Çünkü ilaç geciktiğinde, vücut bağışıklık sistemi devreye girer. Sitokin fırtınası bağışıklık için yararlı olsa da, organ dokusu için zarar verici olabilir. Önemli olan, sitokin fırtınasının başladığı en geç birkaç saat içinde tedaviye başlamaktır. Aksi takdirde, solunum eksikliği meydana gelir ve eğer sitokin bombardımanı akciğerlere nüfuz ederse, hastalar yoğun bakımdan kaynaklanabilir. Covid hastalarında sitokin fırtınasından hemen sonra, oksijen açlığı ile ilişkili oksijen açlığına karşı çalışmalar başlatılmıştır. Gelişmiş ilaçların hasta yoğun bakımı olduğunda bile etkisi olduğu ve kendi kendine yetersiz pozisyona kadar akciğerleri iyileştirdiği bilinmektedir.

Dozlarda uygulanan aşılar sitokin fırtınasını önleyebilir. Bunun nedeni, adı geçen bağışıklık bombardımanının tanınmayan bir virüse yanıt olarak meydana gelmesidir. Aşılar, Covid virüsünün vücut tarafından tanınmasına izin vererek bağışıklığın sadece gerekli ölçüde reaksiyona girmesine izin verir. Böylece, vücudun kendiliğinden ve akciğerleri taşımak için virüs önlenir.

Covid hastalarının nasıl beslenmesi gerektiğini biliyor musunuz? Cevabınız hayır ise, Covid hastaları için beslenme önerileri hakkındaki makalemize göz atmalısınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*