
Duyusal organlarımız yaşamı anlamlandırmamız için çok önemlidir. Çevremizden aldığımız bilgiler beyne iletildikten sonra, bir algı oluşturan duyusal organlar dış uyaranların tespitini sağlar. Dünyanın dört bir yanındaki herkes bir nesneye baktıklarında gördüklerini algılar ve sadece bir elma yediğinde tadı vardır. Ya öyle olmasaydı? Bir nesneyi duyularımızla yaşar deneyimlemez birden fazla duyu uyarılırsak ne olur? Daha önce böyle bir durum yaşamamış olan herkes bunun imkansız olduğunu düşünebilir. Ancak psikolojide, eşdeğeri olan ve sesleri gören renkleri duyabilen insanlar da var. Algıları diğer insanlardan farklı olan ve dünyayı çeşitli boyutlara sahip görebilenlerin yaşadığı algı değişikliğine “sinestezi” denir. Peki, sinestezi nedir? Bu bir hastalık mı?
Yunanca “Synaistia” kelimesinden sinestezinin anlamı birleşik hisdir. Sinestezi durumunu yaşayan, yani algı değişiklikleri ve sözellikleri olmayan bireylerin ‘normal’ algıları algıları farklıdır. Örneğin, sadece kokladığınız bir nesneden kokarsınız. Bununla birlikte, sinestezi olan bireyler, birçok duyunun uyarılması nedeniyle koku algısı yerine müzik duyabilirler. İnsanlar bu insanları hasta olarak görme eğilimindedirler, çünkü kendileri gibi olmayan Norm olmayan bireylere bakma eğilimindedirler. Şimdi, bu makalede, sinestezinin ne anlama geldiğini açıklarken bir hastalık olup olmadığını inceleyeceğiz. İşte eşzamanlı olarak durumunu yaşayan bireylerin algılama dünyaları…
Sinestezi nedir?
Sintezesi, algılar ve duyularla ilgili nörolojik bir durumdur.
Çevremizden aldığımız bilgiler, beyne girerek algılandıkları aşamada birden fazla uyaranın sinestezisidir. Bileşik bir duyu algısı olarak tanımlanır ve başka bir hissi uyandıran deneyim deneyimi şeklinde meydana gelir. Sinestezi adı verilen birleşik sansasyon stimülasyonunu yaşayan bireylere “sinetet .. sinetet bireyleri; renk, ses, renk, sesleri koku olarak yaşadıkları bir algı dünyasına sahiptirler. Ancak bu, bu bireylerde hafıza fonksiyonlarının bu bireylerde daha güçlü olduğu anlamına gelmez, bunun en büyük nedeni matematiksel algılar gelişir.
Araştırmalara göre, sinestezi toplumda çok seyrek bir durumdur. 25.000 kişiden birinde ortalama istatistiklerden birinde görülen nadir bir tespit durumu olduğu görülmektedir. Bu nedenle, bunun ne anlama geldiğini ve nasıl teşhis edileceği merak meselesi olabilir. Uzmanların ifadelerine göre, sinestezinin genetik bir kökene sahip olması. Aslında, kadınlarda ve sol -insanlarda daha fazlasını gördüğümüz bilgilerden biridir.
Sinestezi hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, sinestezi nedir? Biyolojik boyut, otizm ve eğitim ile ilişki adı verilen çalışmayı inceleyebilirsiniz.
Sinestezi türleri
Sinestezi türleri ve türleri vardır.
Günümüzde bilinen birçok türtestezi vardır. Ancak temel olarak iki türe gruplandırılırlar. Bunlar; Yansıtılan sinestezi ve bağlama sinestezi. Yansıtılan sistemde, renk, ses ve tat duyularla algılanır. Bağlantı sinestezinde, algılanan nesne ile algı arasında bir bağlantı kurulur. Örnek vermek gerekirse, bir ses, bireyi yansıtması gereken sinestezi içinde gördüğünde bir ses uyandırabilir. Bununla birlikte, bağlantı sinestezinde, elma doğrudan sesle uzlaşır.
İki ana türe ek olarak, sinestezi çeşitli alt kategorilere ayrılır. Duyuların karıştırılmasının çeşitliliğine göre, bazı sistem türleri aşağıdaki gibidir;
incir
En yaygın sinestezlerden biridir. Böyle duyusal bir karışıklık yaşayan Sinestas, mektupları ve sayıları renklerle birlikte algılar. Örneğin, 8 numaraya baktıklarında, mor renkle görebilirler. Bu renk rakamı çevrelemiş ve gölgeli olabilir. Her sinetet kendi algı dünyasında renk ve şekil bağı oluşturur. Bu nedenle, her SinTet 8 8 numarasını mor olarak görmez.
Ses-Renal Sinetezi
Kromestezi olarak da bilinen ses-rrench sinestezisi, ses ve renkler arasında bağların kurulması sonucunda ortaya çıkan duyusal bir karmaşıklıktır. Bu tür sinestezi deneyimleyen sinetet, seslerini renkle ifade edebilir. Ancak bu, ilk duyguyu algılamadıkları anlamına gelmez. Renk ve ses arasında bir bağ kurarak sadece bir uyaranın ortaya çıktığı bir ifadedir.
Kişiselleştirme Sinestezi
Kişiselleştirmede, başka bir sistem türü, kişisel özellikler harflere ve geometrik şekillere atfedilir. Sinstets Pazar günü sevimli veya kızgın E harfini algılayabilir.
Sinestezi hastalığı mı?
Sinestezi bir hastalık değildir.
Sinetezesi bir hastalık olarak görülebilir çünkü diğer insanlardan farklı bir algı dünyasına sahip bireyleri tanımlar. Bu aynı zamanda ‘sinestezi hastaları’ olarak belirtilen medyanın etkileri de vardır. Ancak sinestezi bir hastalık değildir. Kombine his adı verilen algı karmaşıklığı nedeniyle nörolojik bir durumdur. Bu nedenle, çocuklukta kolayca anlaşılabilir ve çocuk nöroloji bölümüne danışarak teşhis edilebilir. Teşhis sonrası bir hastalığın olmaması nedeniyle ilaç tedavisi yapılmaz.
Psikolojide, aynı zamanda eşdeğer olan sinestezi, ileri algıları olan bireyler olarak tanımlanır. Hayal gücü dünyalarında yaşadıkları yoğunluk nedeniyle hassas ve güçlü düşünme dünyasına sahip bireyler oldukları belirtilmektedir. Bununla birlikte, psikolojide algıda geliştirildiği görülen bu mucizevi durum, doğru iletişim kurulmadığında bazı sorunlara neden olabilir. Özellikle, çocukların kendilerini normal olmayan bireyler olarak görmelerine yol açabilecek iletişim eksikliği, onların toplumdan dışarı itilmesine neden olabilir. Bu durumda, sinestezi anlamlandırma açısından psikolojik destek almalarını sağlamak iyi olacaktır.
Sinestezi teşhisi
Sistem teşhisi için bir uzmanla konuşmanız gerekir.
Sinestezi tanısı için nöroloji departmanlarında bir dizi test yapılabilir. Bir algı kompleksine sahip bireylerde belirli koşullar sağlanmalıdır. Ancak, bir SinTetiniz olup olmadığı konusunda kendi gözlemlerinizle bir doktora danışabilirsiniz. Sinestezinin genel özellikleri aşağıdaki gibidir:
Nesnelerin üç boyutlu durumunu, duygularının zayıflığı, aynı şekilde, oluşum oluşumunun oluşum oluşumunun algılanmasının algılarının tekrarlayan algılarını, duyuların veya durumların tüm kendi kendine hesap seviyelerinde, basit hesaplamalardaki algıların tekrarlayıcı algıları, ancak basit hesaplamalarda, ancak basit hesaplamalarda,
Tüm bu semptomlar sinestezi olduğunuzun bir işareti olabilir veya diğer bozuklukların bir belirtisi olabilir. Sinestezinin kendi içindeki alt kategorilere ayrıldığı düşünüldüğünde, hangisine sahip olduğunuzu anlayamazsınız. Bu nedenle, yalnızca bir uzmana danışırken net ve net bir sonuç elde edebilirsiniz.
Bazı ünlü günahlar
Vincent van Gogh ünlü Sinstins’den biridir.
Sinestezi yapma yeteneği, sanat alanında son derece başarılı insanların varlığına yol açmıştır. Algı dünyalarının eserlerine ve yaratıcılıklarına katkılarını eserleriyle birleştirmelerini sağladı. Sinestetik olduğunu bildiğimiz bazı ünlüler;
Nikola Tesla, Richard Feynman, Kandinski Vasili, Kanye West, Pharrel Williams, Syd Barrett, Adam Fawer, Charles Baudelaire, Vincent Van Gogh, John Mayer.
Bu isimler, sinestezinin etkilerini sanatlarıyla birleştirerek unutulmaz isimler arasında yerlerini verebildi ve farklı alanlarda birden fazla büyük eser üretebildiler.
Ortak nörolojik durumlardan biri otizmdir. Bu konuda daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, otizm nedir? Otizm Tedavisi başlıklı makalemizi okuyabilirsiniz.
Bir yanıt bırakın