
Neden insanları çikolata yemek ve egzersiz yapmaktan mutlu ediyor? Bu sorunun cevabı aslında oldukça basit: çünkü bu eylemlerin her ikisi de beyindeki serotonin üretimini arttırıyor. Messenger maddesi serotonin ruh halimizde önemli bir rol oynar. Öyle ki serotonin eksikliği kendini depresyon olarak gösterir. Peki, zihinsel sağlığımız için çok önemli olan serotonin (mutluluk hormonu) nedir?
Serotonin, vücutta beyindeki sinyallerin bulaşmasında önemli bir rol oynayan önemli bir hormondur. Bununla birlikte, kardiyovasküler sistem veya bağırsak sinir sistemi için de çok önemlidir. Serotonin, kısaca 5-hidroksitriptamin veya 5-HT olarak da bilinir. Serotonin ile eşanlamlı olan enteramin kullanımı çok daha az yaygındır.
Serotoninin insan vücudu ve psikoloji üzerindeki etkileri
Serotonin hormonunun iyi bir his verme, motive etme ve ağrıyı kesme gibi etkileri vardır.
Çoğu hormon gibi, serotonin vücuttaki belirli reseptörlere bağlanarak çalışır. 5-HT reseptörü adı verilen en az 14 farklı serotonin reseptörü vardır. Serotonin, çeşitli vücut süreçlerinin düzenlenmesinde rol oynar.
Örneğin, kardiyovasküler sistemde, serotonin kan damarlarının kasılmasını etkiler ve bağırsak sinir sistemindeki bağırsak peristaltizminin kontrolü altındadır. Bununla birlikte, serotoninin en iyi bilinen etkisi beyinde. Zihinsel hastalıkların gelişimi ve tedavisinde önemli bir rol oynayan haberci maddelerinden biridir. Dopamin ve Norepinefrine’ye ek olarak, serotonine genellikle mutluluk hormonu denir.
Serotonin, “iyi hormon hissi olarak da bilinir, çünkü sadece ruh halini iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda vücudun stres tepkisini de azaltır. Beyindeki serotoninin bazı etkileri aşağıdaki gibidir:
Rahatlatıcı, antidepresan etkisi, uyku, ağrı kesici, motive edici.
Bunlara ek olarak, birçok ruh hali serotonin neden olur.
Serotonin hormonunun salgılanmasıyla iyilik meydana gelir. Bu konuda öğrenmenin psikolojik iyiliği nedir? Tam iyilik nedir? İçeriğimize göz atabilirsiniz.
Serotonin eksikliği ve depresyon
Serotonin hormonu eksikliği kaygı, kaygı ve mutsuzluk yaşayabilir.
Serotoninin ruh hali üzerinde belirleyici bir etkisi olduğu düşünülmektedir. Serotonin eksikliği bu nedenle depresyon gelişimi ile de ilişkilidir. Beyindeki serotonin eksikliği genellikle aşağıdaki semptomlarla ortaya çıkar:
Depresyon, kaygı, saldırganlık, artan iştah.
Uykuya dalma ritmi, vücut ısısı, cinsel davranış, ağrı hissi ve migren oluşumu da serotonin tarafından düzenlenir ve depresyon bağlamında bir serotonin eksikliği durumunda, bu elementler kolayca kararsız hale gelebilir.
SSRI: Serotonin geri alım inhibitörleri
SSRI ilaçları sayesinde serotonin eksikliği telafi edilebilir.
Depresyon tedavisi için seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI’lar) uygulanır. Bu SSRI’lar, beyinde salınan serotoninin sinir hücreleri arasındaki iletişim için daha uzun süre çalışabileceği anlamına gelir. Bu şekilde, serotonin eksikliği dolaylı olarak telafi edilebilir ve beyindeki serotonin seviyesi arttırılabilir. Bununla birlikte, tek başına serotonin tedavisinin depresyonun hafifletilmesinde etkili olup olmadığı bilimsel olarak tartışmalıdır. Bazı ilaçlar serotonin seviyelerini bile azaltabilir.
SSRI’lar ayrıca anksiyete ve obsesif kompulsif bozukluğu tedavi etmek için sıklıkla reçete edilir. Seçici serotonin geri alım inhibitörlerinin (SSRI) grubunun bazı antidepresanları aşağıdaki gibidir:
Sitalopram (Cipramil®) Essitalopram (Cipralex®) Fluoksetin (Fluckin®) Fluvoxamin (Fevarin®) paroksetin (Serotax®) Sertalin (Zoloft®)
Bu antidepresanlar, uzman kontrolü altında bir dozlama ile kullanılmalıdır.
Serotonin sendromu
Doktorun desteği ile serotonin sendromundan kurtulabilirsiniz.
Sadece serotonin eksikliği değil, aynı zamanda aşırı serotoninin fiziksel ve zihinsel sağlık üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir. Fazla serotonin genellikle ilaç etkileşimlerinin bir sonucu olarak ortaya çıkar ve serotonin sendromu olarak adlandırılır. Serotonin sendromu belirtileri aşağıdaki gibidir:
Huzursuzluk, kaygı, heyecan durumları, artan kas gerginliği, kas seğirmesi, titreme
Serotonin sendromundan kaçınmak için, antidepresanlar her zaman ilgili doktora danışarak kullanılmalıdır.
Çikolata ve serotonin arasındaki bağlantı nedir?
Serotonin oluşumu Chocolta tüketimi ile uyarılır.
Serotonin sadece insan vücudu tarafından değil, aynı zamanda çeşitli gıdalarda da bulunur. Serotonin, kivi, muz, ananas veya bazı meyve ve sebzeler gibi domateslerin yanı sıra ceviz veya kakao büyük miktarlarda bulunur. Başka bir deyişle, kakao içeren çikolata serotonin içerir.
Çikolatanın ruh halinin iyileştirici etkisi, içerdiği serotoninden kaynaklanmaktadır, ancak yüksek karbonhidrat içeriğinden serotonin seviyesini yükseltmenin etkisi aslında düşüktür. Serotonin, karbonhidrat nedeniyle kan-beyin bariyerini aşamaz. Bununla birlikte, karbonhidrat -zengin gıdalar, bir dizi ara adım yoluyla beyinde serotonin oluşumunu uyarır. Yaygın kanın aksine, karbonhidrat içeriğine bağlı olan serotonin içeren gıdaları daha az tüketmekten mutluluk duyarsınız.
Serotonin seviyesini artırmanın yolları
Vücuttaki serotonin seviyesini arttırmak için egzersiz yapabilirsiniz.
Egzersiz, çikolatadan daha düşük bir kalorili mutluluk yöntemidir. İnsanlar ve hayvanlardaki araştırmalar, dayanıklılık eğitiminin serotonin seviyelerini artırabileceğini göstermiştir. Çünkü fiziksel aktivite beyindeki amino asit bulunabilirliğini arttırır. Vücut ayrıca triptofandan serotonin üretir. Nihayetinde, ruh hali ve psikolojik refah üzerinde olumlu etkileri vardır.
Bu nedenle düzenli egzersiz, serotonin seviyelerini kalıcı olarak artırabilir. Serotonin seviyesinin normalleşmesi dolaylı olarak sadece fiziksel değil, aynı zamanda zihinsel sağlığa aynı zamanda katkıda bulunabilir.
Egzersiz ve serotonin arasındaki bağlantı hakkında daha fazla bilgi edinmek için, spor aktivitesinin kendine güvenini, serotonini ve dopamin etkisini inceleyebilirsiniz.
Bir yanıt bırakın